Vánoce

29. listopadu 2023 07:00

Simona Sedláčková

Adventní kalendář potěší každého člena rodiny. 10 DIY nápadů pro děti i dospěláky

Dnešní děti už si snad sni nedokážou představit prosincové čekání na Ježíška bez adventního kalendáře. Ale ruku na srdce, občas jim tu každodenní drobnost, kousek čokolády nebo malou hračku my dospělí docela závidíme. To napnuté očekávání, tu radost z maličkého dárku. Tak zkuste letos potěšit všechny své blízké a adventní kalendáře pro ně vlastnoručně připravte.

Adventní kalendáře u nás sice nemají tak dlouhou tradici jako v německy mluvících zemích, ale dnešní děti si bez nich předvánoční období snad už ani nedovedou představit.

První známý adventní kalendář byl vyřezávaný a pocházel z roku 1851. A první adventní kalendáře tištěné, které vyráběla německá tiskárna Reichhold & Lang, se objevily už začátkem 20. století. Nejčastěji měly podobu vesniček nebo měst s biblickými výjevy.

Novodobé adventní kalendáře se dlouhou dobu omezovaly na kousky tvarované čokolády v papírových obrázkových obalech. Dnes trh nabízí nespočet možností, jak dětem i dospělým vánoční těšení zpříjemnit, ale ty nejzajímavější adventní kalendáře většinou bývají docela drahé. Máme pro vás proto několik nápadů, jak báječné adventní kalendáře pro své blízké připravit. A některé jsou doslova za hubičku!

Kancelářský šanon plný krabiček

Absolutně luxusní adventní kalendář můžete vytvořit z obyčejného kancelářského šanonu a maličkých krabiček, které nakoupíte například u ochotného klenotníka. Původně jsou totiž tyto krabičky určené právě na šperky.

Víčka krabiček ozdobte maličkými dřevěnými dekoracemi, které prodávají například v květinářstvích nebo v papírnictvích, napište na ně čísla od 1 do 24 a můžete je i převázat mašličkami.

Krabičky vlepte disperzním lepidlem nebo tavnou pistolí do šanonu, desky ozdobte dekoračními domečky ze dřeva nebo vystřiženými z papíru, přidejte klidně i maličké plyšové bambulky nebo další dekorace a nezapomeňte ani na stuhy, kterými pak adventní šanon pevně svážete. Nakonec krabičky naplňte bonbony, ale také například drobnou bižuterií, pokud je adventní kalendář určený pro větší slečnu.

Čajový adventní kalendář potěší dospěláky

Máte ve své rodině milovníky čaje? Pak pro ně můžete připravit 24 sáčků s tímto oblíbeným nápojem. Čajový adventní kalendář zaručeně potěší vaše rodiče i prarodiče.

Vytvořit čajový adventní kalendář zvládnete během chvilky. Pokud doma máte k dispozici barevné čtvrtky, vytvořte ozdobné cedulky z nich, ale klidně můžete použít i obyčejný karton ze staré krabice. Kalendář bude sice méně barevný, ale uvidíte, že bude vypadat také skvěle.

Adventní lanovka pro kluky i muže

Tenhle adventní kalendář jednoduše nemá chybu? A přitom si ho můžete vyrobit z obyčejných papírových roliček od toaletního papíru. Roličky zmáčkněte, aby se vytvořily hrany, ostrými nůžkami vystřihněte okénka, akrylovými barvami pomalujte a polepte kolem dokola pruhovaným papírem tak, abyste uzavřely přední i zadní otvor lanovkového vozu.

Z měkkého drátku vytvořte očka na zavěšení lanovky na provázek natažený klidně přes celou místnost. Znáte snad kluka, kterého by adventní lanovka nepotěšila? A muže, který by odolal výrobě?

Adventní salámek pro tatínky i dědečky

Adventní salámové kalendáře už sice seženete i v obchodech, ale ty mají jenom jednotlivé dílky pro každý den naznačené na obalu salámu. To vlastnoručně nazdobený salámek, vybraný přesně podle chuti obdarovaného, kterým nepohrdne tatínek ani děda, je pokrytý barevnými kartičkami s čísly a potěší vaše masožrouty zaručeně mnohem více.

Při výběru salámu raději volte trvanlivé druhy, aby vaše parádní dílo nemuselo okamžitě skončit v lednici. Tzv. měkké salámy se na adventní kalendář nehodí.

Adventní kalendář pro ženy i dívky

Znáte ženu, kterou by nepotěšila krásná květina, a ještě navíc v kombinaci například s čokoládovými pralinkami? Pokud chcete adventním kalendářem překvapit přítelkyni, manželku, maminku nebo babičku, právě tenhle bude ten pravý.

Papírové trubičky naplňte sladkostmi, zabalte do barevných dekoračních papírů, vytvořte z nich velké bonbony, a ty navěste na obalený a ozdobený polystyrenový nebo slaměný věnec, položený na horní okraj obalu na květináč. Nakonec už jen vložte krásně nakvetlou vánoční hvězdu nebo brambořík a dokonalé překvapení je na světě.

Perníkový adventní kalendář

Vánoční perníčky milují malí i velcí, holky i kluci, proto s tímhle voňavým kalendářem nikdy nešlápnete vedle. Můžete upéct velký perník ve tvaru vánočního stromku a ozdobit do maličkými perníčky s jednotlivými čísly. Pokud si však na tak velkou dekoraci netroufáte, upečte jen jednotlivé perníkové kousky a vložte je do celofánových sáčků. Ty pak vyskládejte třeba do ozdobné plechovky s vánočními motivy.

Adventní krabička plná cukroví

Máte už jen docela málo času a potřebujete vymyslet ještě jeden netradiční adventní kalendář? Upečte linecká srdíčka s rybízovou marmeládou a ozdobte je tmavou čokoládou a jednotlivými čísly z čokolády bílé. Vyskládejte je do papírové nebo dřevěné krabičky a máte skvělý adventní kalendář pro všechny děti i dospělé.

Adventní srdíčka pro zamilované

Jednoduchý adventní kalendář vznikne i ze srdíček dřevěných, papírových nebo vystřižených z plsti a nalepených na malé dřevěné kolíčky. Ozdobené kolíčky pak připevněte na dlouhý provázek, nejlépe i s nějakým milým vzkazem, pro každý den. Ideální adventní kalendář pro zamilované!

Vitaminový adventní kalendář

Adventní kalendář, který vytvoříte během chvilky, můžete naplnit třeba mandarinkami, jablíčky nebo pomeranči. Připravte si jednobarevné papírové ubrousky nebo čtverce, vystřižené z krepového papíru. Do každého vložte jeden kousek ovoce a převažte zlatou stužkou. Každý balíček označte číslem. A můžete přidat i malé papírové roličky s milými vzkazy. Kalendář věnujte komukoliv, kdo si zaslouží vaši lásku a péči.

Pětiminutový adventní kalendář s buráky

Máte pocit, že jsou všechny předchozí návody na adventní kalendáře vhodné jenom pro toho, kdo má šikovné ruce a spoustu volného času? No, je to trochu výmluva, ale i tak pro vás máme nápad, kterému už vážně nedokážete odolat. Popadněte lihový fix, popište buráky ve slupce jednotlivými čísly, přidejte i pěkný pomeranč na finále, a je to!

Další nápady na skvělé adventní kalendáře najdete ve fotogalerii v úvodu článku.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek

Sdílejte článek

Přečtěte si také