19. listopadu 2025 07:00
Ema BártováNápis Home, košíky či obří hodiny. Těchto kuchyňských dekorací se zbavte
Kuchyně by měla být praktická i hezká. Jenže často ji zahlcujeme dekoracemi. Mnohé zbytečnosti přitom ani nevnímáme, kvůli nim však často podvědomě vnímáme místnost jako neuklizenou. Odborníci na design proto radí pravidelně projít, co skutečně potřebujeme, z výzdoby nechat jen minimum a ostatní věci nemilosrdně poslat pryč.
Milujete kupování doplňků a dekorací do domácnosti a z každého výletu nebo třeba návštěvy trhů si přinesete nějaký další? Proč ne, pokud se dokážete držet jednotného stylu a zároveň místo toho poslat jednu či dvě věci o dům dál. Jestliže se vám ale tyhle kousky doma hromadí, máte problém, protože se zbytečně zahlcujete věcmi. Jestli to chcete změnit, měli byste je probrat – začít můžete třeba v kuchyni. Ideálně ji proberte teď, než nastane čas na vánoční výzdobu, kterou byste jinak prostor kuchyně a linky zahltili ještě více.
Co už byste v kuchyni raději mít neměli, i když to třeba ještě před pár lety byl hit, který si pořizovala spousta lidí?
Nenechte si ujít: Kuchyň za socialismu. Nezapomenutelné věci, které měl doma každý. Vzpomínáte?
1. Proutěné košíky
Před pár lety je pořizoval kdekdo. Nejen do kuchyně, ale i do koupelny. V kuchyni se košíky často barvily nabílo, aby jejich barevné ladění odpovídalo tehdy populárnímu stylu Provence, k němuž patřila i fialová barva a motivy levandulí. Dneska už by ale něco podobného mělo zůstávat nejvýše na chalupách, protože tenhle styl už vyšel z módy. Proutěné košíky navíc nejsou moc praktické, drží se v nich prach, špatně se udržují a fialová barva se v kuchyni rychle okouká. Pokud jste košíky používali na skladování různých drobností, nejspíše v nich dneska budete mít především chaos.
2. Obří nástěnné hodiny
Měl je kdekdo, ale jejich doba už je pryč. Velké nástěnné hodiny si většina lidí pořizovala proto, aby jejich kuchyním dodávaly rustikální kouzlo. K mání byly i v moderním designu, takovém, že skoro nešlo přečíst, kolik je vlastně hodin. Tak jako tak, sláva takových dekorací pominula a vy uděláte nejlépe, když se jich zbavíte a vyměníte je za nějaké přiměřeně velké, ladící se stylem vaší kuchyně.
3. Umělé rostliny
Živá rostlina může do kuchyně přinést svěžest, ale umělá zeleň má bohužel přesně opačný efekt. Každému dojde, že v místnosti vlastně není dost světla, a ještě si možná všimne, že umělá pokojovka je poněkud zaprášená. Každopádně málokterá umělá rostlina vypadá dobře, coby dekorace působí zastarale a z vaší kuchyně vytvoří dojem, že jde o zapadlé asijské bistro, kde se to podobnou výzdobou jen hemží.
Pokud chcete v kuchyni mít živé pokojovky, pravděpodobně najdete nějaké druhy, které to zvládnou – zkuste třeba zelenec. Na okenním parapetu můžete pěstovat také bylinky.
4. Zarovnaná pracovní deska
Pokud chcete nadčasovou kuchyň, klíčem je minimalismus. A to jak ve stylu, tak co se množství věcí týče. Vůbec není nutné na policích vystavovat sladěné jídelní soupravy, zatímco linku budete mít z půlky zarovnanou různými spotřebiči nebo obaly, které tam celé dlouhé dny budou čekat na to, až je odnesete do tříděného odpadu. Pokud nějaký kus dekorace zabírá místo, blokuje zásuvku nebo ztěžuje otírání pracovní desky, pryč s ním. Na lince by měly být jen věci, které denně používáte.
Přečtěte si: 10 nečekaných tipů, jak chytře využít kočkolit doma i na zahradě
5. Nápisy a retro cedule
Pořád se prodávají, ale neznamená to, že je musíte mít doma zrovna vy. Řeč je o různých nápisech Home, Love a Family, někdy dokonce podsvícených. Už je má tolik lidí, že působí jako kýč, ne jako originální stylový doplněk. Tahle výtka se týká i samolepek na zeď s podobným sdělením. Pozor také na cedule imitující staré reklamy nebo připomínající vchod do kavárny či hospody. Bývalo to roztomilé, ale dnes by kvůli tomu mohla vaše kuchyň působit dost zastarale.
6. Koření ve skleničkách
Před lety si lidé dělali kořenky ze skleniček od dětské výživy, dnes se dají koupit celé sady skleněných nádobek hotové. Pokud je ale vystavujeme na kuchyňské lince, neděláme dobře ani naší kuchyni, ani koření. Světlo mu nesvědčí, vyčichne, množství kořenek navíc málokdy vypadá uklizeně. Nemluvě o tom, že často je popsané všelijak, o jednotném designu se vesměs mluvit nedá. Daleko lepší je koření skladovat v šuplíku. Také oleje přechovávejte v tmavých, vzduchotěsných lahvích mimo dosah slunečního záření. Tím zabráníte jejich znehodnocení.
7. Příliš mnoho magnetek na lednici
Není nic špatného dávat si na ledničku tenhle typ suvenýrů z cest, ale pokud to děláte, kupujte si rovnou magnetky vkusné. A nesnažte se mít na ledničce všechny, které jste si pořídili během mnoha let. Nechte si tam vždy jen ty aktuální, případně ty z míst, kde se vám líbilo nejvíc, nebo kde jste zažili něco, co si pořád chcete připomínat.
Máte-li tendenci využívat magnetky na ledničce k přichytávání různých vzkazů, pohlednic a obrázků, jednou za dva týdny je přeberte.
8. Papírky, drobnosti a nepoužívané vybavení
Nejspíš každý má v kuchyni místo, kde se hromadí různé účtenky, vzkazy, letáčky a slevové letáky, a taky kaštany či kamínky vyndané z kapes. Někde se tak děje na parapetu, u někoho v krabičce na rohu kuchyňské linky, další to stohuje rovnou na stole. Je skoro jisté, že devadesát pět procent z toho už nikdy potřebovat nebudete. Zkuste každou podobnou sbírku zlikvidovat hned v zárodku, případně ji nemilosrdně protřiďte a vyhoďte aspoň jednou za týden, třeba každou sobotu po snídani.
A když už budete v tom přebírání, vyházejte z povrchu kuchyňské linky všechno, co jste poslední tři měsíce nepoužili ani jednou. Ať už je to nespolehlivý tyčový mixér, podivná ochucená sůl, kterou vám kdosi přivezl z dovolené, nebo různé dresinky a oleje neurčitého stáří.
Zdroje: marthastewart.com; theguardian.com; modernminimalism.com