Zahrada

21. prosince 2023 09:58

Josef Šťastna

Napadne na Štědrý den sníh? V Česku bude rozhodovat momentální situace

Budou v Česku bílé Vánoce? To je otázkou, která trápí nejen meteorology. Bohužel to vypadá, že na Štědrý den bude v České republice sníh velkou vzácností.

Budou Vánoce bílé, tak jak to známe z nádherných obrázků Josefa Lady? To je otázkou. Podle nejnovější předpovědi to ale vypadá, že v neděli bude sníh velkou vzácností.

Na Štědrý den bude zataženo a bude pršet. Ve vyšších nadmořských výškách je možné i sněžení. Sníh bude ale vzácný. Ranní teploty budou 4 až -2 °C, denní teploty mohou vystoupat až na 9 stupňů Celsia. Meteorologové varují, že na území České republiky bude výrazně foukat.

Bohužel to nevypadá, že vyjde předpověď expertů z Severe Weather Europe. Ti ještě před měsícem tvrdili, že ve střední Evropě napadne sníh. Pokud se sníh nakonec objeví, tak půjde jen o poprašek, který rychle roztaje.

Vánoce na sněhu jsou vzácné

"Poslední opravdu bílé Vánoce i do nížin naposledy přinesly roky 2001 a 2010. Za Vánoce na blátě může tzv. předvánoční obleva – tedy teplé jihozápadní nebo západní oceánské proudění, které se dostává do celé střední Evropy nejčastěji v období od 23. prosince do 1. ledna. Není to jen otázka posledních let. Dokazuje to i pranostika: Na Adama a Evu čekejte oblevu, která vznikla už v 17. století. Pokud bychom Vánoce posunuli na 24. ledna, stoupala by pravděpodobnost bílých Vánoc až na 80 procent," doplnila k problematice pro ŽivotvČesku.cz odbornice na předpovědi počasí Dagmar Honsová.

Zdroj: Severe-weather.eu a ŽivotvČesku.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také