Jak v létě osvěžit unavené, bolavé a oteklé nohy: Pomáhají kaštany i jedlá soda

V teplých letních dnech není nic neobvyklého, že máte unavené, oteklé a bolavé nohy. Sotva si lze po dlouhém horkém dni představit něco příjemnějšího, než si dopřát osvěžující koupel nohou s těmi nejlepšími přísadami z přírody. Zkusit můžete heřmánek, tymián, šalvěj, řepík, mátu nebo taky jablečný ocet, či dokonce jedlou sodu. Báječné jsou taky masáže a kaštanové mazání.

1. Masáž oteklých a unavených nohou

Masáž nohou podporuje prokrvení a nádherně uvolňuje. Pohodlně si sedněte a jemnými krouživými pohyby masírujte nejprve jednu nohu oběma rukama směrem od chodidel vzhůru ke kolenům. Potom nohy vyměňte.

Můžete přitom použít masážní olej, na unavené a oteklé nohy je ideální tymiánový. Tymián je bylinka s kafrovou vůní, krátká masáž tymiánovým olejem dokáže nohám přinést pocit uvolnění a lehkosti, dokáže je zbavit napětí a bolesti.

Návod, jak udělat domácí masážní najdete zde.

Po masáží nechte nohy relaxovat ve vyvýšené poloze – můžete je opřít o zeď nebo položit na stůl. I před spaním si můžete vzít do postele podložku (například několik polštářů) a na ni uložte nohy.

2. Jednoduchá cvičení

Existuje několik snadných a rychlých cviků, které pomohou unaveným a oteklým nohám. Už jedna minuta cvičení stačí, abyste se cítili líp.

  • Sedněte si na židli a prsty jedné nohy zvedněte ze země kapesník a přendejte ho do druhé nohy. Opakujte pětkrát za sebou.
  • Zkuste si v sedě válet tenisový (nebo podobný) míček pod nohama.
  • Otáčejte kotníky ve směru hodinových ručiček, jeden po druhém. Představte si, že na podlahu kreslíte kruh. Můžete to udělat v sedě nebo ve stoje.
  • Ve stoje střídavě zvedněte na špičky a vraťte obě nohy na podlahu.

3. Kaštanové mazání

Kaštany působí antibakteriálně a mírně svíravě, pomáhají mj. s bolavými klouby, kožními problémy a otoky nohou.

Bolavé, oteklé a unavené nohy omyjte, osušte a pak do nich vetřete kaštanové mazání nebo tinkturu nalijte do rozprašovače a aplikujete bolavá místa, ideálně po koupeli. Pro její lepší vstřebání je možné nohy jemně ovázat lehkou látkou nebo si navléct tenké bavlněné ponožky.

  • Kaštanové mazání si můžete, až budou kaštany zralé, udělat do zásoby: 10 až 12 kaštanů nasekejte nebo nadrťte a zalijte 200 ml francovky. Ve tmě a chladu za občasného protřepání nechte nejméně tři týdny macerovat. Pak přefiltrujte a nalijte do čisté lahvičky. Skladujete v lednici.

4. Střídavá koupel nohou

I zdánlivě obyčejná koupel nohou dokáže zázraky. Připravte si dvě nádoby, do kterých se vám pohodlně vejdou obě nohy. Jednu naplňte studenou vodou (ideálně 18 °C), druhou pak vodou teplou (36 °C až 38 °C). Nejprve vložte nohy na pět minut do teplé vody a potom je na zhruba 10 vteřin ponořte do vody chladnější. Ještě jednou nebo dvakrát opakujte a koupel zakončete studenou vodou. Nakonec nohy dobře osušte a dopřejte jim masáž nebo lehké procvičení.

  • Když nemáte rádi koupel, můžete střídavě studenou a teplou vodou nohy osprchovat.

5. Jablečný ocet

Jablečný ocet pomůže odstranit únavu, otoky, drobné bolístky a další problémy nohou. Stačí do omytých a osušených nohou vetřít ocet přímo nebo si připravit koupel z jednoho dílu jablečného octa a dvou dílů vody. V horkém dni, kdy chcete, aby vás koupel pěkně ochladila a osvěžila, použijte studenou vodu. Na úlevu od bolavých nohou zase teplou. Do koupele z jablečného octa je ponořte na 25 až 30 minut. Nakonec si chodidla opláchněte a důkladně je vysušte. Vaše nohy budou měkké, bez bolesti a báječně uvolněné.

  • Do koupele můžete ještě přidat po lžičce šalvěje lékařské a řepíku lékařského: jablečný ocet s bylinkami zahřejte (nevařte!), a nechte vychladnout. Sceďte a přilijte do vody.

NENECHTE SI UJÍT: Jedlá soda je univerzální pomocník. Levně a bezpečně vyčistí troubu, odpad i šperky

6. Jedlá soda a sůl

Další skvělou možností, jak dopřát nohám zasloužený relax a příjemnou úlevu v horkých letních dnech, je namočit je do lázně z jednoho dílu mořské soli, dvou dílů jedlé sody, šesti až osmi  dílů vody a několika kapek esenciálního oleje (vhodný je například levandulový, citrusový, mátový nebo rozmarýnový). Sůl a jedlou sodu smíchejte a zalijte horkou vodou, nechte zchladnout na požadovanou teplotu a nakonec přidejte aromatický olej. Do koupele ponořte nohy na maximálně půl hodiny.

7. Heřmánek nohy zklidní

Oblíbený heřmánek pravý má zklidňující účinky. Učiněné blaho pro z horka unavené nohy je uvolňující heřmánková koupel: Zhruba 5 lžic sušeného heřmánku zalijte 1l vroucí vody, zakryjte a 20–25 minut nechte vyluhovat. Sceďte a nálev buď nechte vychladnout, nebo zřeďte studenou vodou na teplotu 36–38 °C. Můžete přidat i několik kapek levandulového nebo citrusového oleje. Nohy v heřmánku koupejte maximálně 15 minut.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proti pocení z bylinek nejlépe zabírá šalvěj. Zkuste čaj, kapky nebo koupel

8. Lipová koupel

Lipové květy a listy uklidňují, večerní koupel nohou tak nejen osvěží nohy, ale prospěje i vašim nervům. Smíchejte po 25 g sušených lipových květů a lipových listů (nebo jen květů), zalijte 500 ml studené vody a třikrát za sebou uveďte k varu. Pak nechte přikryté vychladnout. Sceďte, zbytek lípy vymačkejte. Odvar nalijte do umyvadla s 2 l vody a v lázni nohy koupejte 10 až 15 minut.

9. Osvěžující máta peprná

Máta peprná obsahuje mentol, který příjemně chladí a znecitlivuje, uklidňuje a uvolňuje, potlačuje svědění, mírnou bolestivost a podráždění, poskytuje tak úlevu a osvěžení pro vaše unavené nohy.

  • Zkuste osvěžující koupel pro oteklé a unavené nohy: 5 lžic sušené nebo 3 hrsti čerstvé máty dejte do 2 l vody a nechte přejít varem; až zchladne na 38 °C, sceďte a ponořte do odvaru nohy. Doba koupele nemá být delší než 10 minut.
  • Báječná je také mátová tinktura, kterou si snadno vyrobíte sami.

INSPIRUJTE SE: Brambory pomůžou s oteklýma očima, zachrání přesolenou polévku a odstraní skvrny od řepy

10. Voda z vařených brambor

Voda, ve které se vařily brambory, má blahodárné účinky na nohy unavené a oteklé z horka. Zkuste bramborovou lázeň: vodu z uvařených brambor slijte do umyvadla (sůl ani kmín nevadí, ba právě naopak). Unavené nohy namočte do teplé či studené vody na 20 minut.

Zdroje: healthline.comprimanapady.cz, Rady naší babičky (Rider´s Digest Výber)

Sdílejte článek
Štítky léto návod bylinky lázně recept nohy wellness masáž ocet brambor hydrogenuhličitan sodný životní styl a volný čas

Přečtěte si také