Ledový čaj z květů ibišku má výraznou chuť i barvu. Navíc obsahuje vitamín C
Tenhle netradiční letní nápoj pochází z Latinské Ameriky, oblíbený je zejména v Mexiku, kde se podává při velkých rodinných oslavách. Jeho výrazná rudá až fialová barva poutá pozornost. Čistý ibiškový čaj má natrpklou chuť, ale ta se vylepší cukrem nebo medem.
VMexiku se ibiškové limonádě říká agua de Jamaica (jamajská voda). Můžeme si ji připravit i vČesku, protože ibiškové květy se prodávají i vnašich obchodech se zdravou výživou. Seženete je také na internetu.
Který ibišek je ten správný?
Ibiškový čaj nemůžete připravit zibišku, který vám roste vobýváku. Používá se ibišek súdánský, původem africká rostlina, která se rozšířila do Středomoří a dostala se i za oceán do Ameriky, kde zdomácněla. Jednoletá bylina dorůstající až dvou metrů má výrazné červené květy, které se suší.
Jak připravit ibiškový čaj?
Ingredience
- 100 g sušených ibiškových květů (ibišek súdánský, hibiscus sabdariffa)
- 1 litr vody
- cukr nebo med podle chuti
Postup
Vodu nalijeme do hrnce a přidáme ibiškové květy. Přivedeme kvaru a pár minut povaříme, většinou stačí 5 až 7 minut. Stáhneme zplotny a vmícháme cukr nebo med. Ochutnáváme a případně doslazujeme. Koncentrovaný nápoj necháme vychladnout a následně ho naředíme podle chuti. Ibiškový čaj můžeme uchovat vlednici jeden až dva dny.