Ledový čaj z květů ibišku má výraznou chuť i barvu. Navíc obsahuje vitamín C
Tenhle netradiční letní nápoj pochází z Latinské Ameriky, oblíbený je zejména v Mexiku, kde se podává při velkých rodinných oslavách. Jeho výrazná rudá až fialová barva poutá pozornost. Čistý ibiškový čaj má natrpklou chuť, ale ta se vylepší cukrem nebo medem.
V Mexiku se ibiškové limonádě říká agua de Jamaica (jamajská voda). Můžeme si ji připravit i v Česku, protože ibiškové květy se prodávají i v našich obchodech se zdravou výživou. Seženete je také na internetu.
Který ibišek je ten správný?
Ibiškový čaj nemůžete připravit zi bišku, který vám roste v obýváku. Používá se ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa), původem africká rostlina, která se rozšířila do Středomoří a dostala se i za oceán do Ameriky, kde zdomácněla. Jednoletá bylina dorůstající až dvou metrů má výrazné červené květy, které se suší.
Jak připravit ibiškový čaj?
Ingredience
- 100 g sušených ibiškových květů (ibišek súdánský, hibiscus sabdariffa)
- 1 litr vody
- cukr nebo med podle chuti
Postup
Vodu nalijeme do hrnce a přidáme ibiškové květy. Přivedeme k varu a pár minut povaříme, většinou stačí 5 až 7 minut. Stáhneme z plotny a vmícháme cukr nebo med. Ochutnáváme a případně doslazujeme. Koncentrovaný nápoj necháme vychladnout a následně ho naředíme podle chuti. Ibiškový čaj můžeme uchovat v lednici jeden až dva dny.