Kuchyně

16. srpna 2020 08:00

Matouš Hartman

Ledový čaj z květů ibišku má výraznou chuť i barvu. Navíc obsahuje vitamín C

Tenhle netradiční letní nápoj pochází z Latinské Ameriky, oblíbený je zejména v Mexiku, kde se podává při velkých rodinných oslavách. Jeho výrazná rudá až fialová barva poutá pozornost. Čistý ibiškový čaj má natrpklou chuť, ale ta se vylepší cukrem nebo medem.

V Mexiku se ibiškové limonádě říká agua de Jamaica (jamajská voda). Můžeme si ji připravit i v Česku, protože ibiškové květy se prodávají i v našich obchodech se zdravou výživou. Seženete je také na internetu.

Který ibišek je ten správný?

Ibiškový čaj nemůžete připravit zi bišku, který vám roste v obýváku. Používá se ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa), původem africká rostlina, která se rozšířila do Středomoří a dostala se i za oceán do Ameriky, kde zdomácněla. Jednoletá bylina dorůstající až dvou metrů má výrazné červené květy, které se suší.

Jak připravit ibiškový čaj?

Ingredience

  • 100 g sušených ibiškových květů (ibišek súdánský, hibiscus sabdariffa)
  • 1 litr vody
  • cukr nebo med podle chuti

Postup

Vodu nalijeme do hrnce a přidáme ibiškové květy. Přivedeme k varu a pár minut povaříme, většinou stačí 5 až 7 minut. Stáhneme z plotny a vmícháme cukr nebo med. Ochutnáváme a případně doslazujeme. Koncentrovaný nápoj necháme vychladnout a následně ho naředíme podle chuti. Ibiškový čaj můžeme uchovat v lednici jeden až dva dny.

Další letní nápoje:

Sdílejte článek

Přečtěte si také