5 skvělých letních drinků, které v horkých dnech příjemně ochladí
Připravte si domácí limonády, ty z obchodů často bývají plné cukru a barviv. Když přidáte led a ovoce, máte úžasný letní drink. Objevte naše recepty a osvěžte si horké dny.
Začneme hned tou nejlepší pro horké léto! Okurková limonáda si k nám našla cestu poměrně nedávno, v restauracích ji dostanete připravenou z kupovaného sirupu, ale my si uděláme domácí.
Okurková limonáda
Základem je pochopitelně okurka, ideálně ta ze zahrady nebo balkonu. Pokud máme vlastní okurky, nemusíme je ani loupat. Výhodou je, že okurku, z níž jsme vymačkali šťávu, můžeme dál použít na tzatziki. Okurku pro přípravu řeckého salátu bychom totiž měli vymačkat, tak proč šťávu nezužitkovat?
Inspirujte se: Rajčata a okurky na sladko. Ochutnejte okurkovou limonádu a rajčatovou marmeládu
Ingredience
- salátové okurky
- třtinový cukr
- citron
- voda, led
Příprava
- Okurky nastrouháme a přemístíme je do cedníku s jemným sítem, který položíme na větší mísu. Následně lžící směs promačkáváme, abychom dostali co nejvíce šťávy.
- Šťávu přemístíme do džbánu, přidáme vodu, cukr (můžeme i předem připravený cukrový sirup) a trochu citronové šťávy. Té ale nedávejte moc, protože by přebila chuť okurky.
- Nastrouhanou okurku můžeme přemístit do mísy, promíchat ji s jogurtem a kořením na tzatziki.

Levandulová limonáda
Středomořská bylinka nejen odhání moly, navíc krásně voní a má i specifickou chuť. Připravte si domácí levandulovou limonádu. Budete potřebovat jeden den na louhování, ale počkat se vyplatí! Vznikne sirup, který můžete skladovat v chladu a připravovat si limonádu opakovaně.
Vyplatí se vědět: Ledový čaj z květů ibišku má výraznou chuť i barvu. Navíc obsahuje vitamín C
Ingredience
- 100 g květů levandule
- 1 citron
- 200 g třtinového cukru
- 1 l vody
Příprava
- Ze stonků obereme 100 g květů, což odpovídá zhruba čtyřem hrstem, a vložíme na dno hrnce. Citron nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme na květy. Zalijeme litrem převařené, ale zchladlé vody a necháme pod pokličkou přes noc nebo lépe celých 24 hodin vyluhovat.
- Scedíme přes pláténko a květy vyždímáme, co to půjde. Do tekutiny přidáme cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou. Pomalu a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme, dokud se vše nerozpustí. Zredukujeme tekutinu asi o třetinu.
- Sirup nalijeme do uzavíratelných lahviček, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
- Sirup následně mícháme s vodou tak, aby nám limonáda chutnala, nebyla moc sladká nebo naopak chuťově nevýrazná.

Mátová limonáda
Máta roste na zahrádce jako plevel. Když ji jednou vysejeme, už se jí většinou nezbavíme. Využijte její výraznou chuť pro skvělý ledový čaj inspirovaný marockým nápojem Tuarég.
Ingredience
- hrst mátových listů (i více)
- 1 l vody
- polévková lžíce medu
Příprava
Mátové listy zalijeme litrem horké vody a necháme vyluhovat. Když čaj chladne, přidáme lžíci medu a pořádně zamícháme. Po deseti minutách čaj slijeme a necháme ho pořádně vychladit.
- Můžete si ale připravit i limonádu z mátového sirupu, který pak lze uchovávat v chladu a temnu.

Limonáda z lesního ovoce
Vyrazte do lesa na ovoce nebo si nasbírejte maliny, borůvky a ostružiny na zahradě. Příprava limonády z lesního ovoce nevyžaduje žádné svařování sirupu. Navíc budete mít v nápoji kousky ovoce, takže si chuť malin, borůvek nebo ostružin užijete naplno.
Mohlo by vás zajímat: Jezte ovoce podle dne svého narození. Někomu pomohou jablka, někomu jahody
Ingredience
- lesní ovoce podle chuti
- perlivá voda
- 1 lžíce medu
- šťáva z jednoho citronu (můžete, ale nemusíte)
- máta nebo meduňka na ozdobu
Příprava
- Lesní ovoce polijte lžící medu, promíchejte a nechte 40 minut rozležet.
- Směs rozdělte do sklenic, pokud chcete, přidejte citronovou šťávu, přilijte ledově vychlazenou perlivou vodu a pořádně promíchejte. Můžete přidat lístky máty či meduňky na ozdobu.
- Servírujte se lžící, ovoce totiž bude zůstávat u dna sklenice.

Klasická citronáda
Je příjemně kyselá a zároveň sladká. Citronáda je tou nejstarší limonádou. Její příprava je jednoduchá, jen musíte svařit cukrový sirup.
Ingredience
- 1 hrnek cukru
- 5 hrnků vody
- 1 hrnek citronové šťávy
- led
Příprava
Svařte hrnek cukru s hrnkem vody. Až směs projde varem a cukr bude rozpuštěný, odstraňte hrnec z plotny. Nechte vychladit a následně sirup smíchejte se zbylou vodou a citronovou šťávou. Máte hotovo! Teď jen limonádu vychlaďte a servírujte ji s ledem. Můžete ji také ozdobit bylinkami, třeba mátou.
Zdroj: autorský text, fresh.iprima.cz