5 skvělých limonád, které vás v horkých dnech příjemně ochladí

Čistá voda často žízeň nezažene a limonády z obchodů bychom pít neměli, protože jsou plné cukru a barviv. Připravte si domácí limonády, které chutnají skvěle. Když je budete podávat s ledem, máte úžasný drink. Přidat se do nich dá i kapka alkoholu.

Okurková limonáda

Začneme hned tou nejlepší pro horké léto! Okurková limonáda si k nám našla cestu poměrně nedávno, v restauracích ji dostanete připravenou z kupovaného sirupu, ale my si uděláme domácí. Základem je pochopitelně okurka, ideálně ta ze zahrady nebo balkonu. Pokud máme vlastní okurky, nemusíme je ani loupat. Výhodou je, že okurku, z níž jsme vymačkali šťávu, můžeme dál použít na tzatziki. Okurku pro přípravu řeckého salátu bychom totiž měli vymačkat, tak proč šťávu nezužitkovat?

Ingredience

  • salátové okurky
  • třtinový cukr
  • citron
  • voda, led

Postup

Okurky nastrouháme a přemístíme je do cedníku s jemným sítem, který položíme na větší mísu. Následně lžící směs promačkáváme, abychom dostali co nejvíce šťávy. Šťávu přemístíme do džbánu, přidáme vodu, cukr (můžeme i předem připravený cukrový sirup) a trochu citronové šťávy. Té ale nedávejte moc, protože by přebila chuť okurky. Nastrouhanou okurku můžeme přemístit do mísy, promíchat ji s jogurtem a kořením na tzatziki.

Levandulová limonáda

Středomořská bylinka nejen odhání moly, navíc krásně voní a má i specifickou chuť. Připravte si  domácí levandulovou limonádu. Budete potřebovat jeden den na louhování, ale počkat se vyplatí! Vznikne sirup, který můžete skladovat v chladu a připravovat si limonádu opakovaně.

Ingredience

  • 100 g květů levandule
  • 1 citron
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 l vody

Postup

Ze stonků obereme 100 g květů, což odpovídá zhruba čtyřem hrstem, a vložíme na dno hrnce. Citron nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme na květy. Zalijeme litrem převařené, ale zchladlé vody a necháme pod pokličkou přes noc nebo lépe celých 24 hodin vyluhovat. Scedíme přes pláténko a květy vyždímáme, co to půjde. Do tekutiny přidáme cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou. Pomalu a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme, dokud se vše nerozpustí. Zredukujeme tekutinu asi o třetinu. Sirup nalijeme do uzavíratelných lahviček, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Sirup následně mícháme s vodou tak, aby nám limonáda chutnala, nebyla moc sladká nebo naopak chuťově nevýrazná.

Mátová limonáda

Máta roste na zahrádce jako plevel. Když ji jednou vysejeme, už se jí většinou nezbavíme. Využijte její výraznou chuť pro skvělý ledový čaj inspirovaný marockým nápojem Tuarég.

Ingredience

  • hrst mátových listů (i více)
  • 1 l vody
  • polévková lžíce medu

Postup

Mátové listy zalijeme litrem horké vody a necháme vyluhovat. Když čaj chladne, přidáme lžíci medu a pořádně zamícháme. Po deseti minutách čaj slijeme a necháme ho pořádně vychladit.

Můžete si ale připravit i limonádu z mátového sirupu, který pak lze uchovávat v chladu a temnu.

Limonáda z lesního ovoce

Vyrazte do lesa na ovoce nebo si nasbírejte maliny, borůvky a ostružiny na zahradě. Příprava limonády z lesního ovoce nevyžaduje žádné svařování sirupu. Navíc budete mít v nápoji kousky ovoce, takže si chuť malin, borůvek nebo ostružin užijete naplno.

Ingredience

  • lesní ovoce podle chuti
  • perlivá voda
  • 1 lžíce medu
  • šťáva z jednoho citronu (můžete, ale nemusíte)
  • máta nebo meduňka na ozdobu

Postup

Lesní ovoce polijte lžící medu, promíchejte a nechte 40 minut rozležet. Směs rozdělte do sklenic, pokud chcete, přidejte citronovou šťávu, přilijte ledově vychlazenou perlivou vodu a pořádně promíchejte. Můžete přidat lístky máty či meduňky na ozdobu. Servírujte se lžící, ovoce totiž bude zůstávat u dna sklenice.

Klasická citronáda

Je příjemně kyselá a zároveň sladká. Citronáda je tou nejstarší limonádou. Její příprava je jednoduchá, jen musíte svařit cukrový sirup.

Ingredience

  • 1 hrnek cukru
  • 5 hrnků vody
  • 1 hrnek citronové šťávy
  • led

Postup

Svařte hrnek cukru s hrnkem vody. Až směs projde varem a cukr bude rozpuštěný, odstraňte hrnec z plotny. Nechte vychladit a následně sirup smíchejte se zbylou vodou a citronovou šťávou. Máte hotovo! Teď jen limonádu vychlaďte a servírujte ji s ledem. Můžete ji také ozdobit bylinkami, třeba mátou.

Zdroj: autorský text, fresh.iprima.cz


Přečtěte si také