Domácí sirupy z rebarbory, černého bezu a levandule: Udělejte si osvěžující lék

Domácí sirupy z rebarbory, černého bezu a levandule: Udělejte si osvěžující lék Zdroj: iStock
Rebarbora pomáhá hubnout
Načervenalé stonky rebarbory (reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) se sklízejí od dubna do června. Po sv. Janu (24. 6.) bychom ji už konzumovat neměli. Později narůstá obsah šťavelanů – solí kyseliny šťavelové s vápníkem a hořčíkem, kvůli nim reveň není vhodná pro těhotné a kojící ženy, děti mladší 10 let, lidi s nemocnými ledvinami a žlučníkovými a močovými kameny.
Rebarbora obsahuje mnoho vitaminů A, B a K, antioxidantů a vlákniny. Blahodárně působí na činnost střev, účinně pomáhá při zácpě, zbavuje tělo škodlivin, snižuje cholesterol v krvi, posiluje svaly, kosti, nervy, zlepšuje kvalitu pokožky a vlasů, aktivuje energii buněk a je dobrým pomocníkem při boji s nadváhou, neboť na sebe váže tuky. Čerstvá rebarbora je velmi kyselá, proto musí projít tepelnou úpravou.

Načervenalé stonky rebarbory (reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum)se sklízejí od dubna do června. Po sv. Janu (24. 6.) bychom ji už konzumovat neměli. Zdroj: iStock

Načervenalé stonky rebarbory (reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum)se sklízejí od dubna do června. Po sv. Janu (24. 6.) bychom ji už konzumovat neměli. Zdroj: iStock
Rebarborový sirup s mátou
Ingredience
- 1 kg očištěné rebarbory
- 1 kg cukru pro přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek
- 1 l vody
- 1 svazek máty peprné
Příprava
Očištěnou rebarboru dáme do velkého hrnce, přidáme vodu a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut, až se rebarbora začne rozpadat. Přidáme cukr na přípravu sirupu a pořádně rozmícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme mátu a necháme odstát při pokojové teplotě nejméně 4 hodiny. Směs přecedíme přes sítko, šťávu ještě jednou přivedeme k varu. Horký sirup plníme do lahví, dobře uzavřeme a skladujeme v chladu.

Rebarborový sirup Zdroj: iStock
Bez černý podporuje imunitu
Bez černý (Sambucus nigra) je mohutný keř, kvete bílými, někdy lehce nažloutlými květy. Efektivně pomáhá tělu zbavovat se škodlivých a toxických látek, tlumí bolesti nervového původu a podporuje celkovou imunitu. Květ černého bezu usnadňuje pocení, a tím pomáhá při chorobách z nachlazení snižovat teplotu. Dobré výsledky má při léčbě revmatismu a otoků, protože je silně močopudný. Má také hubnoucí účinky, obsahuje totiž kyselinu chlorogenovou, u které je prokázané, že má vliv na úbytek váhy. To všechno je jistě dobrá motivace na jeho domácí zpracování.

Bez černý (Sambucus nigra) je známý i pod názvem bezinky nebo kosmatice. Většinou mohutný keř kvete bílými, někdy lehce nažloutlými květy. Zdroj: iStock

Bez černý (Sambucus nigra) je známý i pod názvem bezinky nebo kosmatice. Většinou mohutný keř kvete bílými, někdy lehce nažloutlými květy. Zdroj: iStock
Bezový sirup se zázvorem
Ingredience
- 5 až 6 velkých očištěných květů černého bezu
- 500 ml vody
- 50 g očištěného zázvoru
- 2 chemicky neošetřené citrony
- 1 balíček Cukru na sirup
Příprava
Květy černého bezu namočíme do vlažné převařené vody. Přidáme nakrájený zázvor a na plátky nakrájené citrony. Nakonec vmícháme Cukr na sirup. Přikryjeme pokličkou a necháme nejméně 24 hodin v chladničce macerovat. Druhý den sirup scedíme přes sítko nebo gázu. Přivedeme k varu a asi 5minut povaříme. Odebereme případnou pěnu a horký sirup nalijeme do sterilních a nahřátých lahví, uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut je položíme naležato.

Ze sirup z květů černého bezu a zázvoru je skvělá domácí limonáda Zdroj: iStock
Levandule uklidňuje
Krásná levandule lékařská (Lavandula angustifolia) obsahuje mj. silice, třísloviny, vápník, sodík, železo, vitaminy A a C. Má výrazné antibakteriální a antiseptické účinky. Při chřipce či nachlazení snižuje teplotu a pomáhá při kašli a zahlenění. Levandule mírně snižuje vysoký krevní tlak a podporuje imunitu, uklidňuje, pomáhá při problémech se spánkem a tlumí bolesti hlavy. Osvědčila se při křečích v žaludku, působí močopudně a upravuje činnost střev, pomáhá při nadýmání a průjmech, stimuluje slinivku břišní k vyšší produkci enzymů.

Krásná levandule lékařská (Lavandula angustifolia) obsahuje mj. silice, třísloviny, vápník, sodík, železo, vitaminy A a C Zdroj: Pixabay

Krásná levandule lékařská (Lavandula angustifolia) obsahuje mj. silice, třísloviny, vápník, sodík, železo, vitaminy A a C Zdroj: Pixabay
Levandulový sirup
Ingredience
- 100 g květů levandule
- 1 citron
- 200 g BIO třtinového cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
- 150 g třtinového cukru
- 1 l vody
Příprava
Květy obereme ze stonků (100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů) a vložíme na dno hrnce. Citron nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme na květy. Zalijeme litrem převařené, ale zchladlé vody a necháme pod pokličkou přes noc nebo lépe celých 24 hodin vyluhovat. Scedíme přes pláténko a květy vyždímáme, co to půjde. Do tekutiny přidáme cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou. Pomalu a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme, dokud se vše nerozpustí. Zredukujeme tekutinu asi o třetinu. Sirup nalijeme do uzavíratelných lahviček, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org, fresh.iprima.cz