reklama

Domácí sirupy z rebarbory, černého bezu a levandule: Udělejte si osvěžující lék

Lenka Valjentová
22. května 2020
Populární domácí sirupy se dají připravit květů černého bezu, rebarbory, máty, zázvoru nebo levandule. Některé mají velkou tradici a možná i vy si z dětství pamatujete, jak babička nebo maminka připravovaly bezový sirup. Nyní si můžete podle našich receptů velmi snadno vyrobit domácí sirup tady. Záleží jen na vás, jestli to bude bezový, rebarborový s mátou, levandulový nebo bezový se zázvorem.
reklama

Rebarbora pomáhá hubnout

Načervenalé stonky rebarbory (reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) se sklízejí od dubna do června. Po sv. Janu (24. 6.) bychom ji už konzumovat neměli. Později narůstá obsah šťavelanů – solí kyseliny šťavelové s vápníkem a hořčíkem, kvůli nim reveň není vhodná pro těhotné a kojící ženy, děti mladší 10 let, lidi s nemocnými ledvinami a žlučníkovými a močovými kameny.

Rebarbora obsahuje mnoho vitaminů A, B a K, antioxidantů a vlákniny. Blahodárně působí na činnost střev, účinně pomáhá při zácpě, zbavuje tělo škodlivin, snižuje cholesterol v krvi, posiluje svaly, kosti, nervy, zlepšuje kvalitu pokožky a vlasů, aktivuje energii buněk a je dobrým pomocníkem při boji s nadváhou, neboť na sebe váže tuky. Čerstvá rebarbora je velmi kyselá, proto musí projít tepelnou úpravou.

Rebarborový sirup s mátou

Ingredience

  • 1 kg očištěné rebarbory
  • 1 kg cukru pro přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek
  • 1 l vody
  • 1 svazek máty peprné

Příprava

Očištěnou rebarboru dáme do velkého hrnce, přidáme vodu a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut, až se rebarbora začne rozpadat. Přidáme cukr na přípravu sirupu a pořádně rozmícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme mátu a necháme odstát při pokojové teplotě nejméně 4 hodiny. Směs přecedíme přes sítko, šťávu ještě jednou přivedeme k varu. Horký sirup plníme do lahví, dobře uzavřeme a skladujeme v chladu.

Bez černý podporuje imunitu

Bez černý (Sambucus nigra) je mohutný keř, kvete bílými, někdy lehce nažloutlými květy. Efektivně pomáhá tělu zbavovat se škodlivých a toxických látek, tlumí bolesti nervového původu a podporuje celkovou imunitu. Květ černého bezu usnadňuje pocení, a tím pomáhá při chorobách z nachlazení snižovat teplotu. Dobré výsledky má při léčbě revmatismu a otoků, protože je silně močopudný. Má také hubnoucí účinky, obsahuje totiž kyselinu chlorogenovou, u které je prokázané, že má vliv na úbytek váhy. To všechno je jistě dobrá motivace na jeho domácí zpracování.

Bezový sirup se zázvorem

Ingredience

  • 5 až 6 velkých očištěných květů černého bezu
  • 500 ml vody
  • 50 g očištěného zázvoru
  • 2 chemicky neošetřené citrony
  • 1 balíček Cukru na sirup

Příprava

Květy černého bezu namočíme do vlažné převařené vody. Přidáme nakrájený zázvor a na plátky nakrájené citrony. Nakonec vmícháme Cukr na sirup. Přikryjeme pokličkou a necháme nejméně 24 hodin v chladničce macerovat. Druhý den sirup scedíme přes sítko nebo gázu. Přivedeme k varu a asi 5minut povaříme. Odebereme případnou pěnu a horký sirup nalijeme do sterilních a nahřátých lahví, uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut je položíme naležato.

Levandule uklidňuje

Krásná levandule lékařská (Lavandula angustifolia) obsahuje mj. silice, třísloviny, vápník, sodík, železo, vitaminy A a C. Má výrazné antibakteriální a antiseptické účinky. Při chřipce či nachlazení snižuje teplotu a pomáhá při kašli a zahlenění. Levandule mírně snižuje vysoký krevní tlak a podporuje imunitu, uklidňuje, pomáhá při problémech se spánkem a tlumí bolesti hlavy. Osvědčila se při křečích v žaludku, působí močopudně a upravuje činnost střev, pomáhá při nadýmání a průjmech, stimuluje slinivku břišní k vyšší produkci enzymů.

Levandulový sirup

Ingredience

  • 100 g květů levandule
  • 1 citron
  • 200 g BIO třtinového cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 l vody

Příprava

Květy obereme ze stonků (100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů) a vložíme na dno hrnce. Citron nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme na květy. Zalijeme litrem převařené, ale zchladlé vody a necháme pod pokličkou přes noc nebo lépe celých 24 hodin vyluhovat. Scedíme přes pláténko a květy vyždímáme, co to půjde. Do tekutiny přidáme cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou. Pomalu a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme, dokud se vše nerozpustí. Zredukujeme tekutinu asi o třetinu. Sirup nalijeme do uzavíratelných lahviček, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org, fresh.iprima.cz

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama