Domácí sirupy z květů černého bezu, levandule a rebarbory: Udělejte si osvěžující lék

Domácí sirupy se dají připravit například z květů černého bezu, rebarbory, máty, zázvoru nebo levandule. Některé mají velkou tradici a možná i vy si z dětství pamatujete, jak babička nebo maminka připravovaly bezový sirup. Nyní si můžete podle našich receptů velmi snadno vyrobit vlastní sirup taky.

Rebarbora pomáhá hubnout

Načervenalé stonky rebarbory (reveň kadeřavá Rheum rhabarbarum) se sklízejí od dubna do druhé poloviny června. Po sv. Janu (24. 6.) bychom ji už konzumovat neměli. Později v ní totiž narůstá obsah šťavelanů – solí kyseliny šťavelové s vápníkem a hořčíkem, kvůli nim reveň není vhodná pro těhotné a kojící ženy, děti mladší 10 let, lidi s nemocnými ledvinami a žlučníkovými a močovými kameny.

Rebarbora blahodárně působí na činnost střev, účinně pomáhá při zácpě, zbavuje tělo škodlivin, snižuje cholesterol v krvi, posiluje svaly, kosti, nervy, zlepšuje kvalitu pokožky a vlasů, je dobrým pomocníkem při boji s nadváhou, neboť na sebe váže tuky. Čerstvá rebarbora je velmi kyselá, proto musí projít tepelnou úpravou!

Rebarborový sirup s mátou

Ingredience

  • 1 kg očištěné rebarbory
  • 1 kg cukru pro přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek
  • 1 l vody
  • 1 svazek máty peprné

Příprava

Očištěnou rebarboru dáme do velkého hrnce, přidáme vodu a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut, až se rebarbora začne rozpadat. Přidáme cukr na přípravu sirupu a pořádně rozmícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme mátu a necháme odstát při pokojové teplotě nejméně 4 hodiny. Směs přecedíme přes sítko, šťávu ještě jednou přivedeme k varu. Horký sirup plníme do lahví, dobře uzavřeme a skladujeme v chladu.

Mohlo by vás ještě zajímat: Rebarbora: Sezonní královna jarní kuchyně v receptech sladkých i slaných

Bez černý podporuje imunitu

Bez černý (Sambucus nigra) je mohutný keř, kvete koncem jara bílými, někdy lehce nažloutlými květy. Efektivně pomáhá tělu zbavovat se škodlivých a toxických látek, tlumí bolesti nervového původu a podporuje celkovou imunitu.

Květ černého bezu usnadňuje pocení, a tím pomáhá při chorobách z nachlazení snižovat teplotu. Dobré výsledky má při léčbě revmatismu a otoků, protože je silně močopudný. Má také hubnoucí účinky, obsahuje totiž kyselinu chlorogenovou, u které je prokázané, že má vliv na úbytek váhy. To všechno je jistě dobrá motivace na jeho domácí zpracování.

Bezový sirup se zázvorem

Ingredience

  • 5 až 6 velkých očištěných květů černého bezu
  • 500 ml vody
  • 50 g očištěného zázvoru
  • 2 chemicky neošetřené citrony
  • 1 balíček Cukru na sirup

Příprava

Květy černého bezu namočíme do vlažné převařené vody. Přidáme nakrájený zázvor a na plátky nakrájené citrony. Nakonec vmícháme Cukr na sirup. Přikryjeme pokličkou a necháme nejméně 24 hodin v chladničce macerovat. Druhý den sirup scedíme přes sítko nebo gázu. Přivedeme k varu a asi 5 minut povaříme. Odebereme případnou pěnu a horký sirup nalijeme do sterilních a nahřátých lahví, uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut je položíme naležato.

Levandule uklidňuje

Krásná levandule lékařská (Lavandula angustifolia) obsahuje mj. silice, třísloviny, vápník, sodík, železo, vitaminy A a C. Má výrazné antibakteriální a antiseptické účinky

Při chřipce či nachlazení snižuje teplotu a pomáhá při kašli a zahlenění. Levandule mírně snižuje vysoký krevní tlak a podporuje imunitu, uklidňuje, pomáhá při problémech se spánkem, zlepšuje úzkostné stavy a tlumí bolesti hlavy, poradí si dokonce i s migrénami a panickými atakami. Osvědčila se při křečích v žaludku, působí močopudně a upravuje činnost střev, pomáhá při nadýmání a průjmech, kolikách i plynatosti, stimuluje slinivku břišní k vyšší produkci enzymů. Jako kloktadlo se využívá pro léčbu aftů a různých vřídků v dutině ústní.

Přečtěte si taky: Levandule má léčivé účinky i skvělou chuť. Udělejte si levandulový sirup, upečte sušenky

Levandulový sirup

Ingredience

  • 100 g květů levandule
  • 1 citron
  • 1 lžička kyseliny citronové
  • 350 g cukru
  • 1 l vody

Příprava

Květy obereme ze stonků (100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů) a vložíme na dno hrnce. Citron nakrájíme na tenké plátky a vyskládáme na květy. Zalijeme litrem převařené, ale zchladlé vody a necháme pod pokličkou přes noc nebo lépe celých 24 hodin vyluhovat. Scedíme přes pláténko a květy vyždímáme, co to půjde. Do tekutiny přidáme cukr a kyselinu citronovou. Pomalu a za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme, dokud se vše nerozpustí. Sirup nalijeme do uzavíratelných lahviček, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Zdroje: bylinkyprovsechny.cz, cs.wikipedia.org, fresh.iprima.cz


Přečtěte si také