Bydlení

11. září 2023 15:23

redakce Prima Living

Bydlení v Praze bude lepší: Zmizí děsivá lokalita v centru, tramvaje pojedou na Václavák

Praha je z hlediska dopravy nebezpečná

Centrum hlavního města a přilehlé lokality by měly projít rozsáhlou revitalizací, od které si magistrát slibuje, že Praha se pak stane lepším a hezčím městem pro turisty i pro domácí. Kultivace veřejného prostoru by měla zlepšit bydlení a život v metropoli.

Chloubou Prahy je (nebo by být mělo) Václavské náměstí. Spodní část už revitalizací prošla, horní část bude kabátek teprve převlékat. Počítá se s tím, že na náměstí se po více než čtyřiceti letech vrátí tramvajová doprava.

Stavba tramvajové trati v horní části Václavského náměstí začne zřejmě začátkem příštího roku. Tramvaje v horní části náměstí jezdily do roku 1980, o jejich návratu rozhodlo minulé vedení města. Oproti původnímu stavu budou koleje po stranách náměstí a uprostřed vznikne promenáda

„Díky návratu tramvají budou mít úpravy náměstí nejen reprezentační a pobytový význam, ale současně pomohou významně posílit tramvajovou síť v centru, což bude mít pozitivní dopad na dopravu v celém městě,“ uvádí na svém webu Institut plánování a rozvoje (IPR).

Změny pocítí i prokletý park

Změnou k lepšímu by měl projít také jeden z nejvýraznějších dopravních uzlů. Projekt nového Hlavního nádraží v Praze je nyní ve fázi soutěžního dialogu a dalšími kroky bude proměna Vrchlického sadů a propojení s metrem D. Do budoucna by chtěla Správa železnic zajistit také podzemní propojení například s dráhou na letiště.

Spolu s opravou tramvajových tratí na Žižkově proměníme i veřejný prostor v okolí. 🏢🌳 Opravovat budeme trať v úseku...

Posted by Petr Hlaváček - náměstek pro rozvoj on Wednesday, August 16, 2023

Rekonstrukcí projde po historické Fantově budově i nová odbavovací hala. Novou tvář získá ale především park, kterému se nelichotivě přezdívá pražský Sherwood s odkazem na lidi z okraje společnosti, kteří si lokalitu oblíbili. Hlavní město chce v lokalitě vytvořit lepší dopravní spojení, tramvaje by měly jezdit z Václavského náměstí přímo před novou halu, kde bude vytvořena nová zastávka. Dopravní podnik slibuje, že stavět se začne už v roce 2024. To vše by mělo k přispět k větší bezpečnosti v kontroverzní lokalitě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Podívejte se, jakou změnou Praha projde

Změnou by měl projít také Žižkov. Tramvajová trať od pražské křižovatky U Bulhara přes Žižkov až na Floru se dočká kompletní obnovy. Stavbaři také zrekonstruují chodníky a vozovky a posunou dvě ze zastávek na trati na nové místo. Posune se zastávka Viktoria Žižkov blíže k náměstí Winstona Churchilla a Lipanská, která bude nově u Sladkovského náměstí. Současně se opraví i některé vedlejší ulice.

Sdílejte článek

Přečtěte si také