Zahrada

19. října 2023 14:00

Lenka Valjentová

Sklizeň vlašských ořechů je tady. Jak vlašáky správně skladovat, aby do Vánoc nezplesnivěly

V říjnu vrcholí sklizeň vlašských ořechů. Jak se o úrodu co nejlépe postarat? Skladování ořechů totiž není zrovna snadné, protože při nesprávném postupu rychle žluknou, plesnivějí a hořknou. Poradíme, co s vlašskými ořechy dělat, aby zůstaly v dobré kondici několik měsíců, minimálně do Vánoc.

Vlašské ořechy neboli vlašáky, plody ořešáku královského nebo i vlašského (Juglans regia), jsou u nás velmi oblíbené, vždyť si bez nich snad ani neumíme představit například vánoční pečení. A navíc patří mezi tzv. superpotraviny, protože mj. posilují mozek, imunitu a nervy, pomáhají odstraňovat stres a únavu, zlepšují náladu. Říká se, že bychom měli denně sníst hrst ořechů.

Jak poznáme, že jsou vlašské ořechy zralé

Vlašský ořech se skládá z dužnaté zelené slupky (obalu), která po dozrání černá a samovolně puká, až se rozpadne, uvnitř je tvrdá, světle hnědá skořápka, ve které jsou jádra. Ze syrových jader je možné sloupnout slupku, po uschnutí to už nejde. Že jsou vlašské ořechy zralé, poznáme podle toho, že se samy vylupují ze zeleného obalu a padají na zem. Sklizni můžeme pomoci setřásáním dlouhou tyčí na konci s hákem, nikdy však ořechy neklátíme! Jednak dochází k poškození větví ořešáku, jednak mohou být ořechy ještě nedozrálé.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Vlašské ořechy patří k nejzdravějším potravinám. Jak pěstovat ořešák královský

Sklizeň vlašských ořechů

  • Vlašáky bychom měli sbírat pravidelně. Pokud je necháme povalovat déle než dva dny pod stromem, obvykle zvlhnou a zplesnivějí. Ořechy se nám budou ze země lépe sbírat, posekáme-li ještě před sklizní pod stromem trávu.
  • Poškozené nebo předčasně sklizené ořechy se světlým jádrem nevydrží, jádro seschne nebo zplesniví. Plody s viditelnými stopami plísně a zabarvené, stejně jako vyloupaná scvrklá jádra raději vyhodíme.
  • Když ořechy sebereme, zbavíme je zelených slupek. Nesmíme si zapomenout vzít rukavice, jinak se nám ruce zbarví dohněda a poměrně dost těžko se to smývá.

Jak vlašské ořechy vysušit

Ořechy, které chceme skladovat, musíme vysušit buď celé, nebo už rovnou vyloupaná jádra.  Kdybychom přeskočili sušení, navlhlé ořechy začnou plesnivět a hnít.

  • Celé ořechy rozprostřeme v jedné vrstvě nebo zavěsíme v síťových pytlích a necháme 4 až 6 týdnů proschnout ve vzdušné a suché místnosti. Ideální teplota k sušení by se měla pohybovat okolo 25 °C. Teplota nad 35 °C zhoršuje jejich chuťovou kvalitu.
  • K sušení vyloupaných jader se hodí trouba nebo sušička na ovoce. Při teplotě maximálně 25 °C to trvá 5–6 hodin. Při skladování ve vzduchotěsné sklenici a lednici takto usušená jádra vydrží rok.

Skladování vlašských ořechů

  • Na uskladnění jsou nejvhodnější ořechy pozdních odrůd ořešáku (například klasická odrůda Královský nebo moderní Chandler), jejichž sklizeň většinou vrcholí v říjnu.
  • Skladování ořechů není zrovna snadné, protože mohou dost snadno žluknout, zplesnivět nebo zhořknout. Na uskladnění jsou vhodné jen ořechy na stromě řádně vyzrálé, zdravé a dobře proschlé.
  • Ořechy můžeme skladovat buď celé ve skořápce, nebo vyloupaná jádra. Nejdéle vydrží ořechy ve skořápce – skořápka totiž pomáhá regulovat vlhkost a teplotu; zároveň nepropouští vzduch, a tak jádro nezačne žluknout.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Svatojánský likér z mladých zelených ořechů podporuje trávení a dobrou náladu

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce

Sušené celé ořechy ve skořápkách naskládáme do bedýnek vyložených papírem, síťových pytlů nebo papírových tašek. Dbáme na to, aby nezvlhly. Vhodná je suchá a tmavá místnost. V každém případě je ale průběžně kontrolujeme, zda je nenapadli moli nebo plíseň.

Vlašské ořechy v soli

Nevyloupané vlašáky vydrží dlouho, když je naložíme do soli. Do vyvařené a suché velké zavařovací sklenice nebo hliněného hrnce střídavě dáváme vrstvy ořechů a směsi z hrubé soli, kokosového vlákna a dokonale suchých hoblin z tvrdého dřeva. Dobře upěchujeme. Nádobu uzavřeme a uložíme na tmavém a chladném místě.

Jak skladovat jádra vlašských ořechů

Jádra vlašských ořechů obsahují až 70 % oleje, a proto je musíme co nejdříve zkonzumovat nebo zpracovat, aby nežlukly a nehořkly. Pro krátkodobé uskladnění vložíme vyloupané ořechy do sklenice, uzavřeme a dáme do ledničky. Vydrží zhruba dva měsíce.

Zamražené ořechy

Vyloupaná jádra ořechů se vyplatí zamrazit a skladovat v mrazáku v uzavřené nádobě nebo hermeticky uzavřených sáčcích, aby nenatáhly pachy ostatních potravin. Zmrazená jádra vydrží jeden rok.

Zavařená jádra

Jádra vlašských ořechů také můžeme zavařit. Do vymytých a suchých sklenic naskládáme ořechy, sklenice dáme do trouby předehřáté na 80 °C na zhruba 5 minut. Sklenice vyndáme, ihned uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Uchováváme na suchém, chladném a temném místě.

Vyloupané ořechy v medu

Skvělé jsou vyloupané ořechy naložené v medu. V hrnci smícháme kvalitní včelí med s ořechy v poměru 1 : 1 (můžeme také pomalu zahřát na teplotu maximálně 30 °C, dokud se med nerozpustí). Naložené ořechy v medu je nejvhodnější skladovat v uzavíratelné zavařovací sklenici. Vzhledem k tomu, že med je přírodní konzervant, měly by vám kvalitní ořechy v medu vydržet několik měsíců.

Co s vlašskými ořechy

Ořechy se konzumují čerstvé a syrové, kdy mají nejvíce účinných látek. Vlašáky jsou spojené především s pečením, jsou tradiční ingrediencí vanilkových rohlíčků a dalšího vánočního cukroví, neobejde se bez nich například štrúdl, koláče, bábovka a spousta dalších moučníků. Nechybějí ve zmrzlinách, dezertech nebo pomazánkách, dobré jsou v kombinaci se sýry a ovocem. Použít je můžeme také do dýňové polévky, nádivek a náplní, pesta nebo domácího chleba.

Zdroje: wikipedia.orgchovatelka.cz, zahradkarem.cznapady-navody.cz


Přečtěte si také