25. října 2015 06:00
Klára Beščecová10 důvodů, proč si zamilovat oves: Zahání deprese a únavu, ničí cholesterol
Oves patří k plodinám, jejichž konzumací uděláme další krůček k dobré kondici.
A přitom vůbec nemusíme sahat hluboko do peněženky a obíhat obchody se zdravou výživou. Je levný, dostanete ho doslova vkaždém supermarketu a najdete spoustu receptů, jak sním naložit. Oves setý (Avena sativa) je celozrnná obilovina, která je nejdostupnější je ve formě vloček (buď normálních nebo jemně mletých), ale problém není sehnat ani ovesné mléko nebo smetanu. Jeho původ není úplně jasný, některé zdroje udávají, že do Evropy se dostal jako plevel spolu spšenicí a ječmenem. Jedná se o jednoletou kulturní trávu, která se používá i vléčitelství, například vindické medicíně pomáhá při odvykání závislosti na opiu. Koupele zovesných vloček jsou doporučovány při některých kožních onemocněních, syrové ovesné vločky zabírají při zácpě, vařené zase léčitelé ordinují při vyčerpání organismu.
Na srdce i dobrou náladu
Ovesné vločky, které koupíte i vté nejzapadlejší prodejničce, obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. Vprvní řadě je to vláknina vrozpustné i nerozpustné formě. Ta nerozpustná je výborná pro zažívací ústrojí, ta rozpustná odstraňuje cholesterol. Takže tady máme hned další dva důvody, proč oves více zařazovat do jídelníčku – příznivý vliv na střeva, žaludek a dobré trávení a snižování vysoké hladiny cholesterolu. Lékařské výzkumy navíc přišly spoznatkem, že pravidelná konzumace ovsa má vliv na snížení vysokého krevního tlaku a dokonce zmenšuje nebezpečí výskytu diabetu 2. typu. Vedle vlákniny najdete vovsu vitamín E, některé vitamíny skupiny B a také hořčík, draslík a stopové množství selenu, mědi, zinku, železa a manganu. A kromě toho všeho obsahuje také psychotropní látku, která funguje jako antidepresivum – zlepšuje náladu a uklidňuje při přepracování a stresu.
Oves hlavně ke snídani
Ovesné vločky mají vysokou výživovou hodnotu a přitom jsou lehce stravitelné. Ideální jsou pro děti a sportovce, lékaři je doporučují při rekonvalescenci, ovesná kaše je ideální položkou vjídelníčku při vředech nebo hemoroidech. Dnes už je všeobecně známo, že pokud den začneme výživnou snídaní svysokým obsahem vlákniny, uděláme důležitý krok kudržení ideální hmotnosti, takže tady je další důvod, pročna oves nezapomínat. Pokud si zvyknete na ovesnou kaši nebo müsli smlékem či sjogurtem k snídani, celé dopoledne se budete cítit příjemně zasyceni. Ovesné vločky můžete také použít jako zavářku do některých polévek nebo jako základ houbových a zeleninových karbanátků. Určitě neprohloupíte, když se naučíte část mouky při přípravě těsta na lívance nahrazovat právě jemně namletými ovesnými vločkami.
Oves 3 Zdroj: Thinkstockphotos
Udělej si sám
Asi tušíte, že instantní ovesné kaše nebo snídaňová müsli, která jsou běžně kdostání, nejsou nejideálnějším řešením, například kvůli obsahu cukru nebo ztužených tuků. Přitom příprava domácího müsli nebo ovesné kaše není nic složitého. Kdo jednou ochutná, do regálu vobchodě už asi nesáhne. Ovesnou kaši připravíte zjednoho dílu jemně namletých ovesných vloček a dvou dílů vody. Horkou vodou zalijte vločky vkastrolku, přidejte špetku soli a vařte a míchejte tak dlouho, až získáte kašovitou konzistenci, netrvá to dlouho. Hotovou kaši oslaďte dle vlastní chuti medem nebo javorovým či agávovým sirupem, přidat můžete oříšky, kustovnici, rozinky, nastrouhané jablko nebo chio semínka. Na výrobu domácího müsli jsou lepší normální ovesné vločky. Knim podle vlastní fantazie a chuti přidejte špetku soli, nasekané ořechy, mandle, sušené brusinky nebo jiné sušené ovoce a přimíchejte kousek rozpuštěného másla střtinovým cukrem, medem nebo přírodním sladkým sirupem. Rozprostřete na plech a ve středně rozpálené troubě pečte dozlatova.
(bras)
Mohlo by vás zajímat: