28. září 2015 06:00
Klára BeščecováCo osázet trávník před panelákem záhony a pěstovat si vlastní jídlo?
Vypěstovat si vlastní jídlo nemusí jen ten, kdo žije na vesnici a vlastní obrovskou zahradu. Stačí na to jít chytře.
Pokud chce dnes člověk jíst zdravě, nestačí zaskočit do blízkého supermarketu a nakoupit si ovoce a zeleninu. Zde koupené potraviny totiž mají ke zdraví pěkně daleko – jsou pěstované ve sklenících, hnojené pesticidy, nemají žádnou chuť. Všechny vitaminy a zdraví prospěšné látky se vytrácejí.
Lidé dnes chodí pro skutečné jídlo na farmářské trhy či do biobchodů, kde často platí velké peníze za produkty, které dřív bývaly samozřejmostí na každé české zahrádce. Přitom ovoce a zeleninu si dnes může pěstovat téměř každý, i lidé kteří nežijí na vsi a nemají pole. Základní zeleninu si dokážete pěstovat i doma za oknem či na balkoně, ale tehdy musíte počítat s malými výnosy. Vypěstujete si zeleninu tak na jeden salát. Daleko výhodnější je založit záhony venku. Stačí kus volného prostoru, třeba trávník před domem. Místo neužitečné trávy, kterou musíte pravidelně sekat, můžete pěstovat jídlo, které poslouží celé rodině. Jedna rodina v Americe se rozhodla zrušit přední zahrádku a místo ní si udělala výnosnou zeleninovou zahrádku. Nechcete to taky zkusit?
(kor)
Mohlo by vás zajímat: