Kuchyně

5. dubna 2017 09:58

Jana Brass

10 forem pro domácí pečení. V čem připravit křupavý chleba nebo bagety bez chemie?

Není chleba jako chleba. A ten domácí má řadu předností. Pokud uvažujete, že si ho zkusíte upéct, podívejte se, jakou formu vybrat.

Domov provoněný pečícím se chlebem, ale také prvotřídní suroviny, které si sami vybereme a v neposlední řadě i absolutní čerstvost a záruka, že chleba nebo pečivo nezačne po pár dnech plesnivět. To jsou hlavní důvody, proč se mnozí z nás pokoušejí někdy s větším, někdy s menším úspěchem o výrobu vlastního chleba, ale i baget nebo housek.

Kromě už zmíněných surovin je základem úspěchu také kvalitní forma. Měla by odolat i velmi vysokým teplotám a zároveň zajistit, že během pečení bude uvnitř zachována konstantní teplota a ideální stupeň vlhkosti. Neměla by připalovat, upečený chleba by měl jít dobře vyklopit a dalším faktorem, který by nás měl ovlivnit při výběru formy, je její snadná údržba.

Oválná forma značky Kaiser vám díky nepřilnavému povrchu pomůže bez připalovaní připravit voňavý chléb o délce až 27 cm a hmotnosti 750 g. Cena: 699 korun. Foto: Mall.cz

Pokud v kuchyni bojujeme s místem a nemáme dostatek úložných prostor, můžeme vyzkoušet formu silikonovou – jednoduše ji srolujeme a uschováme třeba v nízké zásuvce. Jestliže nám záleží na tom, jak forma vypadá a rádi bychom ji použili i při servírování na stole, vybírejme raději z keramiky, která působí velice dekorativně.

Renomovaní výrobci přikládají k formám na pečení kromě návodu i ověřené recepty, takže není důvod bát se případného neúspěchu. Podívejte se do fotogalerie a vybírejte formu, se kterou si doma upečete ten nejlepší a nejvoňavější chleba.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:


Přečtěte si také