Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Hřib hnědý: Nejznámější česká jedlá houba chutná skvěle

Hřib hnědý je pravděpodobně nejznámější jedlá česká houba a jedna z kulinářsky nejoblíbenějších hřibovitých hub. Když ho najdeme, sice se nijak euforicky neradujeme, jako když uvidíme pravého hříbka, ale to nic nemění na skutečnosti, že jde o velmi kvalitní a chuťově skvělou houbu. Kde roste, jak se pozná a nejlepší recepty se v rodinách houbařů často dědí a rodiče je kontinuálně předávají svým dětem. Však i jeho oficiální jméno hřib hnědý je vlastně méně známé než lidová pojmenování jako například panský hříbek, podhříbek, slaďák, sameťák. podborovák či suchohřib atd. Prozradíme vám, jak vypadá, kdy a kde roste, s jakým nejedlým hřibem ho můžeme při troše neopatrnosti zaměnit, a poradíme, jak si na hřibu hnědém co nejvíc pochutnat. Už jste ochutnali houbový ovar?
Vydáno: 03.09.2019
Hřib hnědý je nejznámější i nejoblíbenější česká jedlá houba
Autor: istock.com Hřib hnědý je nejznámější i nejoblíbenější česká jedlá houba
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Hřib hnědý (Boletus badius nebo Imleria badia) roste většinou ve skupinách. Svědčí mu kyselejší půdy, tedy jehličnaté i smíšené lesy, v nichž se mu obzvláště daří mezi mechem, spadaným dřevem a jehličím. Někdy vyrůstá přímo na bázi kmenů anebo ze ztrouchnivělých pařezů. Je jakýmsi přechodem mezi nejvýše ceněným hřiby praváky a „lidovými“ babkami čili hřiby žlutomasými. Na rozdíl od jiných hřibů mu nijak nevadí současný způsob lesního hospodaření, a tak bude u nás snad i nadále růst od června do listopadu, za příznivých podmínek až do počátku zimy, mráz ale nesnese. Na výskyt není nijak skoupý, prý je v našich lesích dokonce rok od roku hojnější.

Hřib hnědý není na výskyt nijak skoupý, údajně je v našich lesích dokonce rok od roku hojnější
Autor: istock.com Hřib hnědý není na výskyt nijak skoupý, údajně je v našich lesích dokonce rok od roku hojnější

Jak hřib hnědý vypadá

Klobouk hřibu hnědého je masitý, krásně kaštanově až čokoládově hnědý, sametově hladký, za vlhka slizký, po oschnutí mírně lesklý. Obvyklý průměr klobouku je 5 až 12 centimetrů, občas se ale vyskytne i plodnice velká jako talíř. Třeň má v mládí soudkovitý, později válcovitý či kyjovitý, světle hnědý, na povrchu hnědě vláknitý nebo vločkatý. Čerstvá plodnice se při rozkrojení zbarvuje do zelenomodra, zaschlá už barvu nemění. Tuhost a pevná konzistence hřibu hnědého umožňuje jeho snadnou přepravu, kuchyňské zpracování, sušení i konzervování. Velkou výhodou hřibu hnědého je i to, že právě jeho klobouk – na rozdíl od třeně – málo červiví.

Hřib hnědý: klobouk je masitý, kaštanově až čokoládově hnědý, sametově hladký, za vlhka slizký, po oschnutí mírně lesklý
Autor: istock.com Hřib hnědý: klobouk je masitý, kaštanově až čokoládově hnědý, sametově hladký, za vlhka slizký, po oschnutí mírně lesklý

Prima tip: pozor na záměnu s hořčákem!

Hřib hnědý v lese poznáme snadno, snad jen houbař začátečník jej může při neopatrnosti zaměnit za hřib žlučník (Tylopilus felleus) neboli hořčák, který roste podobně jako hřib hnědý od června do října v jehličnatých a smíšených lesích a upřednostňuje kyselé půdy. Jeho klobouk  má průměr 4–15 centimetrů, je v různých odstínech okrové, hnědé nebo šedohnědé, v mládí polokulovitý, později polštářovitý, obvykle suchý, sametově matný. Na pohled tedy vypadá hřib žlučník dost podobně jako hřib hnědý, ale je nejedlý, chutná výrazně, až odporně hořce. Také po rozkrojení zůstává bílý, nezabarvuje do zelenomodra.

Hřib hnědý poznáme snadno, snad jen houbař začátečník jej může zaměnit za hřib žlučník (Tylopilus felleus)
Autor: istock.com Hřib hnědý poznáme snadno, snad jen houbař začátečník jej může zaměnit za hřib žlučník (Tylopilus felleus)

Hřib hnědý v kuchyni

Kulinářské využití hřibu hnědého je opravdu všestranné a univerzální. Výborný je prakticky v jakékoli úpravě! Hodí se do klasické houbové smaženice či praženice, je skvělý v omáčkách a polévkách, hlavně v poctivé bramboračce, báječně ladí s masem, vynikající je jako houbový Stroganoff, vynikne v pokmech bramborových a v omáčkách na těstoviny. Dobrý je upravený na způsob houbového ovaru. V octovém nálevu nebo v soli lze konzervovat i větší, na čtvrtky nebo na půlky nakrájené klobouky. Hřib hnědý je ideální houba na sušení.

Kulinářské využití hřibu hnědého je opravdu všestranné a univerzální
Autor: istock.com Kulinářské využití hřibu hnědého je opravdu všestranné a univerzální

Prima recept: houbový ovar

Očištěné menší hřiby hnědé necháme celé nebo je překrojíme a 1–2 minuty povaříme v osolené vodě, scedíme. V jiném kastrolu přivedeme k varu vodu s česnekem, cibulí, libečkem nebo hladkolistou petrželkou, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem (kdo má rád, může přidat chilli papričku), vložíme houby a uvaříme je doměkka. Houby vyjmeme, necháme krátce okapat a podáváme s křenem a hořčicí.

uhost a pevná konzistence  hřibu hnědého umožňuje jeho snadnou přepravu, kuchyňské zpracování, sušení i konzervování
Autor: istock.com uhost a pevná konzistence hřibu hnědého umožňuje jeho snadnou přepravu, kuchyňské zpracování, sušení i konzervování
Článek je zařazen v: hřib hnědý (Boletus badius) , hřib hnědá recepty , hřib žlučník (Boletus felleus) , Hřib hnědý (Boletus badius nebo Imleria badia)
Reklama