reklama

Jak se starat o lednici, aby fungovala a udržela potraviny čerstvé? Máme pro vás 8 pravidel

zidkovm
9. května 2014
Nestačí si jen lednici koupit a pak se o ni už nestarat. Chladnička potřebuje alespoň jednou za čas naši péči. Také bychom si měli dávat pozor, zda do ní nevkládáme teplé jídlo a zda do mrazáku dáváme jen zmražené potraviny. Důležité je myslet také na nastavení správné teploty v ledničce, nebo na její umístění v kuchyni. Rozhodně by neměla stát u topení. Podívejte se, jak se o ledničku správně starat!
reklama

Lidé se už odedávna snažili uchovat si potraviny na pozdější dobu a přišli také na způsoby, jak toho docílit. Jedním z nich je zchlazení. Díky němu můžeme prodloužit čerstvost a trvanlivost mnoha potravin a jídel z nich připravených. Dříve to mohly být jeskyně, sklípky a sklepy, kde jsme si naše dobroty uchovávali, dnes pro tyto účely slouží chladnička s mrazničkou, často jednoduše nazývaná lednice. Stačí ale opravdu jen ji zapnout a naplnit potravinami?

Ne tak docela. Existují určité zásady, jak s chladivou kamarádkou nakládat. Mohou vám pomoci udržet obsah lednice déle čerstvý a tím i ušetřit nejen za nákup nových potravin, ale často i při platbě za spotřebovanou elektřinu.

Umístění lednice

Základem je jistě správné umístění lednice. Funguje zlatá střední cesta – ani moc chladné, ani moc teplé místo. Nenechávejte ji tedy ohřívat se u kamen. S každým stupněm nad 20 °C totiž zvýšíte spotřebu o 4–6 %. Rovněž není dobré nechat ji kochat se výhledem z okna. Bude vám blaženě zchlazovat potraviny, když jí necháte trochu prostoru. Zejména vzadu, kde se snaží odpařovat kondenzovanou tekutinu a odvádět z vnitřku teplo. S novým zařízením získáte často také malé kolíky, které můžete připevnit vzadu na mřížku lednice. Když ji pak přisunete ke stěně, kolíky zajistí dostatečný odstup.

Jak moc ji naplnit?

Ani plná, ani prázdná. Další zásadou je, že vás bílá nebo stříbrná dáma odmění dobrým výkonem, když ji nebudete pravidelně přeplňovat, ovšem i v případě, že ji nenecháte „hladovět“, tedy, nebude poloprázdná.

Jaká je ideální teplota v ledničce?

Jedním z nejdůležitějších opatření při zapojení lednice do zásuvky je nastavení teploty. V chladničce je jako ideální teplota udávána 5° C a v mrazničce –18° C. Podle druhu přístroje se pak teplota uvnitř liší v horní a spodní části chladničky a v jejích dveřích, někdy až o 10 °C. Pokud si ale pořídíte typ lednice, kde ve vnitřním prostoru obíhá chladný vzduch, např. chladničku s funkcí FreeStore, pak se teplota v různých částech prostoru nebude příliš od nastavené teploty lišit.

Nekoukejte dlouho do lednice!

Abyste uchovali správnou teplotu, je dobré nenechávat příliš dlouho otevřené dveře, a to jak u mrazničky, tak u chladničky. Některé typy lednic už sice umějí rychle snížit teplotu uvnitř na tu, kterou jste si nastavili, ale každý takový rychlý výkon chlazení znamená i trochu větší objem odebrané elektřiny. Správným a včasným dovíráním tak můžete ušetřit.

Udržujte vnitřek ledničky čistý

Čistota je půl zdraví, říká se. A platí to i u chladniček. Bude vám dobře fungovat, když kompresor a kondenzátor, které se nacházejí na zadní straně chladničky dole, jednou za čas očistíte. Pochopitelně i vnitřní prostor je třeba držet v čistotě. Jen pozor na dezinfekční prostředky. Mnoho chladniček má už vnitřek pokrytý antibakteriální vrstvou, takže ani není třeba jít na mytí tak zhurta.

I kdybyste měli starší typ, tak by vám mělo stačit omýt útroby chladničky vodou se sodou. Doporučuje se rozmíchat v půl litru vody 5 ml sody. Pokud jste ale zvyklí na chemii, pak vězte, že čím méně agresivní prostředek, tím lépe! Před „drhnutím“ ale raději chladničku vypněte, nebo odpojte od el. sítě. Až bude suchá, zástrčku můžete s klidem do el. zásuvky zasunout. A kdyby se časem stala nějaká nehoda s rozlitím limonády, rozpatláním marmelády nebo ukápnutím omáčky, je samozřejmě nejlepší očistit místo hned.

Pořiďte si pohlcovač pachu

I pohlcovač pachu může přispět k udržení čerstvosti potravin a také k lepšímu dojmu při otevření dveří lednice. Naleznete hned několik druhů, třeba uhlíkové nebo gelové.

Do mrazáku dávejte co nejstudenější potraviny

Další rada se týká nákupu. Čím dříve vložíte do mrazáku právě nakoupené zmražené potraviny, tím méně elektřiny mraznička spotřebuje na jejich ochlazení. Do nákupního košíku proto mražené zboží vhazujte až jako poslední, využijte termotašku na jejich přenos a do mrazničky je vložte v co nejkratší lhůtě.

Nevkládejte do chladničky čerstvě uvařené jídlo!

Nenuťte ji chladit teplé jídlo. A pochopitelně nevkládejte do chladničky teplé pokrmy! Nejdříve je dobré je vychladit na nějakém chladnějším místě nebo je třeba ponořit do dřezu se studenou vodou.

(fis)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama