reklama

Architekti skvěle oddělili dům od ulice terénní vlnou

klára beščecová
18. dubna 2016
Tento dům na hranici staré a nové části města Pacov prodlužuje a zároveň ukončuje ulici. Jeho autoři si libují v paradoxu, že je jak posledním, tak i prvním v řadě, ale především poukazují na jedinečnou povahu stavby i zahrady.
reklama

Jeho neobvyklý tvar vychází z nepravidelného půdorysu parcely a zejména z omezené velikosti pozemku. Do domu se vstupuje přímo z ulice. Hlavní obytný prostor – jídelna s kuchyní v úrovni přízemí a převýšený obývací pokoj – se otevírá do zahrady velkými francouzskými okny, z ulice skrytými za plotovou zdí. Druhé a třetí podlaží zabírají ložnice a dětské pokoje. Pod obývákem je o půl patra níž zapuštěné podlaží s technickým zázemím, spižírnou a sklepem. Do těchto prostor se lze dostat buď zvenku, nebo po jednoramenném schodišti přímo od kuchyňské linky.

Garáž na samotné hranici protilehlé strany pozemku pojme až tři auta, přesto neubírá zahradě žádnou plochu. Zatravněná střecha přecházející ve svažující se zahradu vytváří směrem k domu umělý kopec, na němž si rády hrají děti.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama