reklama

Chcete zhubnout? Místo kakaa zkuste karob. Je zdravý, chutný a méně kalorický

zidkovm
30. července 2015
Karob můžete použít i při bezlepkové dietě, protože neobsahuje lepek.
reklama

Kakao má jedinečnou vůni a kousek dobré čokolády dokáže člověka přenést do ráje. Dodá energii, díky kofeinu umí nakopnout, je bohaté na minerály. Ale má dost vysoký obsah tuků a tak ten, kdo nechce tloustnout, by si měl jeho příjem hlídat.

Pokud si tedy hlídáte příjem kalorií, zkuste místo kakaa využít karob – můžete si rovnou ve zdravé výživě (nebo na internetu) koupit čokoládu, ehm tedy karobelu z karobu, k dostání je i prášek z karobu, který použijete při pečení, do studených i teplých dezertů. (viz. dále pro vás máme recept na polevu a perník z karobu). Při bezlekové dietě můžete sáhnout po mouce z karobu. V obchodě dostanete i obalované oříšky a sušeného ovoce v karobu nebo náhradu nutelly – pomazánku z karobu. Karobový prášek není dražší než kakao.

Když srovnáte kakao a karob, vyjde vám, že:

- Karob obsahuje méně tuků, více cukrů- Karob má méně minerálních látek (železa, hořčíku a vápníku)- Karob neobsahuje kofein a další xantinové alkaloidy, které mohou způsobit zrychlení tepu, poruchy spánku nebo hyperaktivitu

Zcela konkrétně, kakao obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, zatímco karob 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší, než u kakaa.

Karobový prášek se získává z plodů stálezelené dřeviny Ceratonia Siliqua rostoucí ve Středomoří, česky se jmenuje také rohovník. Karob vám možná zní exoticky, český název svatojánský chléb už vám možná zní familiárně. Podle pověsti tuto potravinu jedl svatý Jan na poušti a díky ní nezemřel hlady. Kvalit svatojánského chleba si byli vědomi už ve starověkém Řecku a Egyptě, kde tvořil běžnou součást jídelníčku.

Recept na polevu z karobu

Suroviny:

1,5 lžíce panenského kokosového oleje1 lžíce karobového prášku1 lžička mandlové pasty(cukr)

Postup:

Ve vodní lázni rozpusťte kokosový olej. Dejte do mixéru a přidejte karob a mandlovou pastu. Pokud by to na vás bylo málo sladké, přidejte ještě cukr.

Perník s karobem

Suroviny:

2 hrnky kukuřičné mouky1 hrnek cukru1/2 hrnku slunečnicového oleje1 hrnek mléka 1 1/2 polévkové lžíce karobové mouky nebo karobového prášku1 prášek do pečivavanilkový cukr

Postup

V míse smíchejte sypké ingredience, pak přidejte olej, mléko a promíchejte. Vše nalijte do do moukou vysypané formy a pečte 20 až 25 minut při teplotě 175 °C. Po vychladnutí vyklopíme a můžeme polít karobovou polevou (viz výše) a přidat i marmeládu.

Pro zajímavost: Název se odvozuje od řeckého slova „keras“, které znamená zrno a z latinského slova „siliqua" - tvrdost. Hmotnost jednotlivých karobových semen je téměř stejná, proto byla dříve využívána k určování hmotnosti drahých kamenů (hlavně diamantů) a zlata. Z řeckého „keras „ je odvozen i český název karát. Hmotnosti jednoho semena karobu odpovídala hmotnost jednoho karátu.

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama