Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Bydlení

Chtěli zachránit stodolu. Tak v ní postavili nový dům

Majitelům se zželelo jejich stodoly z 19. století, přestavět na dům ji ale nešlo
Vydáno: 25.07.2016
Zateplovat stodolu z 19. století by bylo barbarství

Přestavět tuto stodolu stojící u Bořislavi v Chráněné krajinné oblasti České středohoří by bylo takřka nemožné. Šedesát centimetrů silné kamenné zdivo by bylo třeba zateplit, jenže tím by se stodola změnila v tuctový dům. Zateplení zevnitř by zas nepřipadalo v úvahu kvůli vzlínání vlhkosti.

Pohled na starý snímek ukazuje, že až na plechovou střechu se stodola navenek změnila jen minimálně
Pohled na starý snímek ukazuje, že až na plechovou střechu se stodola navenek změnila jen minimálně
archiv ČCA

Oslovený architekt Filip Nosek z berlínské kanceláře A2F proto navrhl koncept domu v domě, který, jak se později ukázalo, funguje skvěle. Zatímco kamenná stavba stodoly chrání vnitřní dřevostavbu před deštěm, vnitřní dřevěný dům působí jako větrná a tepelná ochrana.

 Nevytápěný meziprostor mezi starým a novým stavením rozšiřuje obytný prostor, který obyvatelé využívají zejména v létě. Tento meziprostor, který kromě jižní fasády obklopuje celý dům, funguje jako druhý plášt’. V zimě pomáhá šetřit energii a v létě chrání před horkem.

Obytný prostor je díky průjezdu ve stodole maximálně otevřený
Obytný prostor je díky průjezdu ve stodole maximálně otevřený
archiv ČCA

 

Dřevěný dům uvnitř kopíruje tvar stodoly. Nová dřevěná konstrukce převzala během stavby nosnou funkci starého krovu. Z původních odstraněných trámů pak stavitelé vyrobili schodiště. Velkorysé bezrámové prosklené otvory dřevostavby propojují vnitřek, vnějšek a meziprostor. Dva průjezdové otvory stodoly na jih a na sever nabízejí prolnutí s okolní přírodou. Vznikl tak dům plný výhledů a průhledů.

 

Dřevostavba ve stodole pokročila do užšího výběru v klání o Českou cenu za architekturu.

(dah)

Foto: archiv ČCA, Ester Havlová

Mohlo by vás zajímat:

Dům Chameleon v Lipencích od ateliéru Petr Hájek Architekti

Šanci na první Českou cenu za architekturu dostali i mladí autoři

Obývací část se dvěma řadami oken

Inspirace z Istanbulu: V centru města vznikl krásný otevřený loft

Aby opticky zvětšil prostor a zvýšil strop, protáhl Gream dubovou podlahu až do jedné ze stěn, kde přechod dřeva k předsazené stěně podsvítil skrytými led zdroji

Londýnský loft v newyorském stylu

Reklama
Článek je zařazen v: stodola, dřevostavba, bydlení na venkově, přestavba
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama