Bydlení

25. prosince 2015 05:24

Markéta Zídková

Co se zbytky smaženého kapra? Udělejte si skvělý vyprošťovák na Nový rok

Kapr naložený v kyselé marinádě.

I zapřísáhlí milovníci smaženého kapra začínají mít při desátém kousku problém, když už řízky z ryby dojídají třetí den. Ale škoda toto skvostné jídlo vyhodit, do mrazáku se moc dobře dát nedá. Za to se báječně hodí jako základ pro pečenáče. Smažené kousky naložené ve sladkokyselé marinádě přijdou k chuti už během Silvestrovské oslavy, nebo uprostřed noci na Nový rok.

Naložit rybu na Boží hod či na Štěpána je ideální, protože potřebuje týden až deset dní, aby se pěkně zaležela. Málokdy tak dlouho ale v lednici vydrží odpočívat, protože málokdo odolá a nebude průběžně ochutnávat.

Kapr naložený v kyselé marinádě

Příprava je velmi jednoduchá, budete potřebovat:

vychladlý smažený kaprnálev z vinného octa, vody, cukru, soli, mrkve, červené cibule a koření (bobkový list, celý pepř, nové koření, hořčičné semínko, hřebíček)

Postup:

Svaříme 1 díl vinného octa, 3 díly vody, zhruba půl dílu cukru a trochu soli. Přidáme podle chuti koření, bobkový list, celý pepř, nové koření, trochu hořčičného semínka a na ovonění pár kousků hřebíčku. Nálev necháme přejít varem. Do ještě vařícího nálevu dáme na kolečka nakrájenou červenou cibuli a na tenká kolečka nakrájenou mrkev. Nálev necháme zchladnout přibližně na pokojovou teplotu. Jednotlivé porce kapra můžeme naskládat do mísy a prolít prochladlým nálevem. Kapra můžeme zatížit talířkem nebo prostě jen přikrýt. Necháme ho týden, nejlépe až deset dní v lednici dobře proležet. V lednici vydrží 1-2 měsíce.

Recept je z dílny iniciativy Zachraň jídlo. Další zajímavé recepty najdete na www.zachranjidlo.cz

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Sdílejte článek
Štítky koření kapr silvestr nový rok marináda

Přečtěte si také