28. února 2019 10:10
Markéta Zídková5 tipů, jak rychle pohostit nečekanou návštěvu
Dokážete pohostit nečekanou návštěvu? Máme pro vás tipy jak na to. Postačí pár základních surovin a trocha kreativity.
Občas přijdou nečekaní hosté, na které jsme se vůbec nepřipravili. Je potřeba jim něco nabídnout.Poradíme, jak být dobrým hostitelem v každém případě, i bez dostatečného času na přípravu.
V nejlepším případě se hosté ozvou s malým předstihem a řeknou nám, že právě projíždějí naším městem a rádi by nás viděli. V tom horším případě zazvoní s lahví vína nebo balíčkem kávy přímo u dveří. Vidíme je rádi, ale zákonitě začneme propadat panice. V prvním momentu nám většinou v hlavě naskakuje špinavé nádobí ve dřezu, poházené prádlo v obýváku a ručníky v koupelně, které jsme zrovna měli v plánu vyměnit. Teprve potom nám začne docházet, že bychom k láhvi vína nebo čerstvě uvařené kávě měli připravit alespoň něco malého k zakousnutí.
Co se vyplatí mít vždycky doma pro případ nečekané návštěvy:
- Čerstvou zeleninu a ovoce
- Olivy, oříšky nebo sušené ovoce
- Bagetky na dopečení nebo toustový chléb
- Pár balíčků sýra nebo kvalitní uzeniny
- Základní suroviny pro pečení (olej, cukr, vejce, polohrubou mouku)
- Bílý jogurt nebo kysanou smetanu
- Kávu a láhev vína
Nečekaná návštěva - Obrázek 1 Zdroj: Thinkstock
Když máme na přípravu celou hodinu
60 minut je vcelku luxusní doba na přípravu občerstvení. Průměrně zdatná hospodyně stihne upéct například bábovku, většina z nás si troufne doběhnout pro pár chybějících drobností do nejbližšího obchodu. Je čas i na tu výměnu ručníků a přejetí umývadla houbičkou, ale s úklidem to nepřehánějte, abyste se o všechen čas nepřipravili. Pokud máte suroviny na pečení, pusťte se do toho, ale hned, aby moučník stihl před příchodem návštěvy vychladnout. Ideální je už zmíněná bábovka, dobrý bude i perník. Sázejte ale jen na už vyzkoušené a ověřené recepty. Šťastní majitelé chlazeného listového těsta by se neměli zdržovat čištěním jablek na klasický závin, s kouskem sýra, ostrým kečupem a kořením dle chuti mohou daleko rychleji připravit slané šneky.
Půlhodinka taky dobrá
30 minut mezi ohlášením a příchodem návštěvy je ideální na přípravu něčeho jednoduššího. Pokud máte dostatek čerstvé zeleniny a suroviny na pikantní dip, pusťte se do této možnosti. Na dobrou omáčku vám postačí například kelímek bílého jogurtu nebo kysané smetany, sůl, pepř, chili, a několik stroužků česneku, s trochou něčeho zeleného se dostanete zase o úroveň výš. Dip naservírujte v mističce a na namáčení do něj nakrájejte úhledné zeleninové hranolky. Výborná je mrkev, salátová okurka, řapíkatý celer nebo paprika. Pro přípravu sladkého dezertu je půlhodinka málo. Můžete ale zalovit v mrazáku a pokud máte ve zvyku ukládat sem zbytky koláčů nebo cukroví, máte vyhráno. Super sladké a rychlé pohoštění je zmrzlinový pohár s čerstvým ovocem, které si můžete ještě před příchodem návštěvy očistit a nakrájet.
Jé, to je ale překvapení…
I to se stává, říká se, že je to neslušné, ale co už s tím, když máme hosta bez ohlášení za dveřmi. Někteří možná zvládnou dělat, že nejsou doma, ale většina z nás i takovéto návštěvě dveře otevře a pozve ji dál. Třeba je to kamarád, který zrovna potřebuje vaši pomoc a povzbuzení. Nabídněte obligátně něco pití a při jeho přípravě prošmejděte lednici a spíž. Nezdržujte se přípravou sladkého dezertu nebo dipu, pouze nakrájejte objevenou zeleninu a k ní naservírujte sýr, olivy, oříšky, pečivo, slané kvekry, prostě cokoliv najdete. Dobře bude vypadat i mísa s umytým čerstvým ovoce nebo tácek, na který narovnáme ovoce sušené. Pokud máte toustový chléb nebo jiné pečivo a tvrdý sýr a začínáte pomalu tušit, že se návštěva protáhne, naskládejte krajíčky na plech, slabě potřete máslem nebo olivovým olejem, nahoru položte plátky sýra (jestliže máte, přidejte i šunku nebo kousek rajčátka) a dejte zapéct pod gril, tyhle toustíky jsou dobré a rychlé, jejich příprava vás téměř nezdrží.
(bras)
Spoustu dalších receptů můžete mít každý týden v mailu. Přihlaste se k odběru newsletteru Prima FRESH. Pravidelně budete dostávat sezónní recepty se zajímavými nápady a chuťovými kombinacemi.