15. listopadu 2015 05:30
Klára BeščecováDomácí jogurt jedna báseň
Jogurt je neustále moderní potravina.
Chutná skvěle, a pokud není nastavovaný všelijakými plnidly jako je želatina a prostředky pro lepší chuť a delší trvanlivost, má výborné účinky na náš organismus. Dobře se nám po něm tráví a navíc jeho konzumací podporujeme naši obranyschopnost. Chcete-li mít váš jogurt pod kontrolou, vyrobte svůj vlastní. Máme pro vás jednoduchý návod.
Potřebné suroviny:
1 litr mléka pokojové teploty (nejlépe již tepelně ošetřené – třeba to známé v krabici)
1 bílý nedochucený jogurt (s živými bakteriemi a nejlépe ten, který není trvanlivý) nebo mlékárenská kultura např. Bulharský bifido jogurt nebo Jogurtová kultura řeckého typu TY39 (nakoupíte je v některých lékárnách a prodejnách zdravé výživy).
Připravte si také:
Hrnec na mléko (Můžete použít i dva hrnce, jeden menší, vněmž bude mléko, vložíte do většího, kde necháte vřít vodu a tím se ten menší smlékem postupně zahřeje.) Případně obyčejný hrnec, jen nenechte mléko připálit.
Uzavíratelné skleničky, nejlépe již vyvařené.
Použijete-li mlékárenskou kulturu, tak ještě menší nádobu na její rozmíchání strochou vlažného mléka
Teploměr na vaření (máte-li)
Postup (příprava zjogurtu):
1) Mléko ohřejeme na cca 30°C – 35°C. Pokud použijete čerstvé mléko zmlékomatu, nejdříve jej musíme zbavit veškerých nevhodných bakterií, ohřejeme jej tedy na cca 85°C (pokud máte teploměr na vaření), nebo tak, aby se na něm začal tvořit škraloup. Před bodem varu jej stáhneme zplotny. Následně necháme vychladnout na cca 30°C – 35°C a škraloup odstraníme.
2) Pak přidáme 1 vrchovatou lžíci koupeného bílého jogurtu a vmléce jej pořádně rozmícháme.
3) Směs nalijeme do čistých uzavíratelných sklenic, nejlépe vyvařených. Hned po nalití je zašroubujeme.
4) Náš domácí jogurt necháme zrát cca 8 hod. někde vteple. Můžete jej dát do postele a přikrýt přikrývkou, nebo zabalit do ručníků.
Postup (příprava zmlékárenské kultury)
1) Mléko ohřejeme stejným způsobem jako při přípravě zjogurtu, avšak na trochu vyšší teplotu cca 50°C. U neošetřeného mléka zmlékomatu opět na cca 85°C a pak necháme zchladnout na cca 50°C.
2) Do menší skleničky vlažného mléka si dáme potřebné množství bakterií podle návodu na balení mlékárenské kultury a rozmícháme.
3) Tuto směs vlijeme do teplého mléka, promícháme a opět nalijeme do uzavíratelných skleniček. Jogurt vnich necháme někde vteple zrát cca 8 hodin.
To, že je jogurt tak akorát poznáte nejen podle hodin, že už uplynulo nejméně 8 hodin, ale také podle vůně, jež by měla být mírně nakyslá a podle hustší, krémové struktury. Dobrou chuť.
(fis)
Mohlo by vás zajímat: