24. června 2015 06:00
Klára BeščecováJak si připravit domácí jogurt? Plus přehled jogurtovačů
Léto je jako stvořené k mlsání něčeho chutného a hlavně chladivého. A když nechceme ani moc přibrat, pak určitě přijde vhod dobrý jogurt. Vyrobit si ho doma není příliš pracné, zvlášť když si na pomoc přizveme speciální zařízení, tzv. jogurtovač. Podívali jsme se proto na zoubek současné nabídce.
Jak to funguje
Princip zhotovení domácího jogurtu je jednoduchost sama. Zahřejete mléko, přidáte aktivní čerstvý bílý jogurt (nebo správnou mlékárenskou kulturu, viz níže) a necháte jej vteple zrát. Důležité však je, abyste dodrželi správnou teplotu, nezbytnou čistotu a také přiměřenou dobu zrání. U většiny jogurtovačů je návod, jak jogurt připravit, a některé mají přibalenou i knihu receptů.
Aby se měly bakterie mléčného kysání u vás jako vbavlnce, je dobré použít pasterované mléko. Použijete-li čerstvé zmlékomatu, pak jej ale před přípravou jogurtu raději zahřejte na 80 °C a víc, abyste jej ošetřili a bakterie mléčného kysání měly pro svou práci čisté prostředí. Následně nechte mléko zchladnout cca na teplotu 40 °C, někdy 38 °C. Dobré je vtomto případě použít hrnec sdvojitým dnem a teplotu hlídat teploměrem.
Jogurtovače 2 Zdroj: Thinkstockphotos
Nastartujte zrání kvalitně
Chcete-li skutečně dobrý domácí jogurt, pak jako startér zrání využijte čerstvý „živý“ bílý jogurt sco nejkratší dobou trvanlivosti. Následně můžete už zvaší várky jogurtů jeden znich využít jako startér další várky. To se ale vyplatí asi jen tak 3x. Využijete-li ale knaočkování mléka profesionální mlékařskou kulturu, tak si pak můžete zvlastního jogurtu vyrobit až 10 várek domácího nakyslého výrobku.
Vhodné mlékárenské kultury pro obyčejný i bifido jogurt naleznete vněkterých lékárnách a prodejnách zdravé výživy. I ve-shopech je jich dost. Jejich cena se pohybuje od cca 50 Kč (např. bulharský bifido jogurt) do stovek korun (jogurtová kultura řeckého typu TY39 za cca 236 Kč).
Dochutit jogurt třeba ovocem nebo jinou chutí je možné až po jeho vyzrání. Mléčné bakterie jsou choulostivé a potřebují ke své práci jen čisté mléko.
Jogurtovače 3 Zdroj: Thinkstockphotos
Doba zrání
Doba zrání jogurtu se odvíjí od toho, vjaké teplotě budete vkládat mléko obohacené o jogurt do nádob a skleniček. Pokud už na počátku bude mít mléko kolem 40 °C, pak bude jogurt vjogurtovači hotový za 5 až 6 hodin. Využijete-li mléko pokojové teploty nebo i přímo zlednice, pak se doba pochopitelně prodlužuje, od 8 až cca k 10 hodinám.
Například u výrobku Tescoma Bambini za cenu kolem 500 Kč se bez počátečního ohřátí mléka neobejdete. Skleničky totiž pak už nic neohřívá, jsou jen zavřené vtermotašce. Elektrické jogurtovače naopak rodící se jogurt dokážou udržet při stálé teplotě, a tak, pokud nepospícháte, můžete vlít do nádob mléko i pokojové teploty a u některých dokonce i zchladničky (výrobky Ceramic Blade).
Jogurtovače 4
Časovač není častý
Proto je také dobré vybírat jogurtovač sčasovačem. Například Guzzanti GZ 700 za cca 800 Kč a SeverinJG 3523 za cca 999 Kčmají časovač až na 15 hod. s LCD displejem. Vyšší čas se vám může hodit, budete-li si chtít zoriginální kultury vyrobit třeba acidofilní mléko. LCD displej a časovač má i objemný Steba JM 2. U většiny dalších přístrojů platí většinou klasické: večer si jogurt připravit a ráno přístroj vypnout, případně hlídat hodiny nebo si nastavit budík.
Většina jogurtovačů má kontrolku, která vás ujistí, že je přístroj vprovozu. Pokud ji nemá, tak stačí teplotu ověřit dotekem na víku. Spálit byste se neměli, teplota se pohybuje kolem 39 °C. Zhruba platí, že čím chcete zralejší jogurt slepšími dietetickými vlastnostmi a případně kyselejší, tím jej nechte déle zrát.
Skleničky vdomečku
Nejvíce druhů jogurtovačů už myslí na výsledek a nabízí se ve formě ohřívací nádoby, vníž si lebedí různý počet skleniček. Čtyři skleničky nabízí třeba JataYG523 za 599 Kč a až 12 skleniček jogurtu si můžete připravit třeba vpřístrojích Jata DOMODO 2306Y za necelých 1000 Kč a Steba JM 2 za cca 1100 Kč. Když vezmete vpotaz, že sklenice mají obsah 1,5 dcl, tak můžete připravit najednou od 600 ml do 1,8l jogurtu pro mnoho strávníků.
Jogurtovače Severin JG 3523 (999 Kč) a ClatronicJM 3344 (600 Kč) nabízejí i objemnější skleničky (160 ml), a to v7 kusech.
Kotel jogurtu
Chcete-li si už na počátku přípravy jogurtu zjednodušit práci a připravit jej větší množství najednou, pak se chopte třeba výrobku Ceramic Blade R&S PE-1784 za 570 Kč, který má stejně jako Ariete Yogurella 621 za 450 Kč objem nádoby 1 l. Na jogurt si počkáte cca 10 hod.
Trvanlivost domácího zázraku
Vlednici by vám měl vydržet až 7 dní, ale raději počítejte skratší dobou. Trvanlivost ovlivňuje kvalita surovin a hlavně čistota všech nádob a pomůcek, které přišly do styku srodícím se jogurtem.
Dva machři
Na závěr se seznamte sdvěma machry. Ceramic Blade NC 3579za necelých 800 Kč vám připraví jogurt už přímo vbalení krabicového mléka. Odpadá přelévání do nádoby a je-li krabice uzavíratelná, můžete snadno dávkovat, kolik jogurtu potřebujete vdanou chvíli. Zařízení Ariete 635 2v1 za cca 1600 Kč zas vsobě ukrývá jogurtovač a zmrzlinovač vjednom.
Na závěr
Před nákupem se určitě zamyslete, kolik práce si chcete spřípravou domácího jogurtu dát, pro kolik strávníků jej chcete najednou vytvořit a vjaké formě jej budete skladovat (skleničky nebo jedna větší nádoba). Pak už jen zbývá přístroj pořídit, smíchat čisté mléko sjogurtem či kulturami a počkat si pár hodin na domácí nakyslý zázrak. Dobrou chuť.
(fis)
Mohlo by vás zajímat: