reklama

Jak si zvětšit životní prostor? Připojte si k domu vagon!

zidkovm
19. června 2016
Rodina propojila domek s vagonem.
reklama

Polovinu představuje starý vagon a druhá část vypadá jako železniční stanice. Spolu tvoří nezvyklý rodinný domek. Ten je k vidění na předměstí pobřežního japonského města Takasagu v prefektuře Hyogo.

Domek podobný vlakové zastávce má na svědomí Takanobu Kišimoto ze studia Container Design. Vagon vedle něj ale stát neměl. Architekt jej původně zamýšlel odvléci a na parcele postavit větší dům. Až když zjistil, že tu vagon parkuje už od dětství jeho klienta a že i pro místní plní funkci určitého navigačního bodu, zahrnul železniční relikvii do projektu.

Vagon u podlouhlého domku s jednokřídlou, v přední části výrazně přesahující střechou tak působí jako vlak stojící v železniční stanici. „Vypadá, jako by měl každou chvilku odjet,“ pochvaluje si výsledný efekt architekt. Přispívá k němu i plechový plášť, který domku dodává industriální ráz.

Ve vagonu si hrají děti, které případně i hrají na hudební nástroje. Domek navazuje obývacím prostorem a v klidnější zadní části koupelnou a ložnicí. Společenskou část od intimnějších odděluje krytá vnitřní terasa, která zároveň svými skleněnými stěnami obě zóny prosvětluje.

V mezeře mezi domkem a vagonem rodina uskladňuje kulatinu, s níž zatápí v krbových kamnech. Obnažená trámová konstrukce v interiéru není nijak povrchově upravená a barevně ladí s překližkou na stěnách. Tou je obložený i vagon. Obě tyto části jsou od sebe oddělené zvukově, okny na sebe ale obyvatelé vidí.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama