Proč hnědnou listy pokojových rostlin a jak je můžeme zachránit

Každého svědomitého pěstitele pokojovek obvykle rozhodí zjištění, že konce zelených nebo zbarvených listů jeho rostlin začínají hnědnout. Hnědnutí začíná od okraje a pomalu se rozšiřuje, až list uschne. Rostliny nám tak vysílají signály, podle kterých poznáme, zda se jim u nás daří. A listy jsou spolehlivým klíčem k rozeznání jejich zdravotního stavu a signálem, že jim buď něco chybí, nebo naopak přebývá. Co je za hnědnutím lisů a jak rostliny můžeme zachránit?

Podle listů už na první pohled poznáme, jak se našim pokojovým rostlinám daří. Když začnou žloutnout, hnědnout, případně se na nich objeví skvrny, začnou se kroutit, schnout a opadávat, víme, že je zle. Listy totiž změní svou barvu jen tehdy, když jim něco chybí nebo něco přebývá. Listy mají být sytě zelené (případně s výrazným panašováním aj jinými kresbami), zeleň je pro rostliny prostě nezbytná, protože bez chlorofylu, zeleného barviva, by nebyla možná fotosyntéza a rostlina by nemohla žít.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak rozumět pokynům pro zálivku pokojovek. I málo vody může být někdy moc

Za hnědými listy pokojovek bývá nadměrná zálivka

Hnědnutí listů je velice často způsobeno nadbytečnou zálivkou. Rostliny tak pořád „stojí nohama“ ve vodě a místo vzdušné zeminy musí růst v kyselém, zapáchajícím bahně. To je hodně špatné, protože příliš vlhká zemina zabraňuje kořenům volně dýchat, ty začnou postupně uhnívat a rostlina zákonitě chřadne, až uhyne.

Jak přelitou rostlinu zachránit

  • Nejprve zjistíme, jestli nejsou ucpané odtokové otvory květináče a prohlédneme pěstební substrát. Nepřipomíná-li substrát bahnitou kaši, stačí hnědnoucí listy povětšinou odstranit a začít šetřit vodou.
  • Pokud už je v květináči bahno, které je cítit kysele, na nic nečekáme a ihned rostlině poskytneme první pomoc. Výsledkem první pomoci by měl být restart, návrat do původního stavu. Obnáší to výměnu květináče, nový kvalitní pěstební substrát a pečlivou kontrolu kořenů. Prostě musíme pokojovku přesadit. Tak můžeme svou pokojovku, které začínají hnědnout listy, zachránit.
  • Když vyjmeme rostlinu s hnědými listy z květináče, pečlivě a citlivě oklepeme kořenový bal od stávající nevhodné zeminy a zkontrolujeme stav kořenů – měkké, uhnilé nebo jinak poškozené odstřihneme opatrně ostrými nůžkami, aby nebyly zdrojem infekce v novém květináči. Necháme krátce na vzduchu oschnout.
  • Nový květináč s odvodňovacími otvory by měl být o zhruba 1 až 4 cm větší než původní podle velikost rostliny. Na dno květináče dáme drenážní vrstvu – keramzit či keramické střepy, které ze zeminy odstraňují přebytečnou vlhkost. Zasypeme trochou písku.
  • Rostlinu vložíme do středu nového květináče s drenážní vrstvou a zasypeme novým pěstebním substrátem pro pokojové rostliny. Jemně substrát zatlačíme a porosíme nebo jen mírně zalijeme. Pak přibližně týden nezaléváme vůbec.

Za hnědnutím listů může být špatná výživa

Někdy se může stát, že listy hnědnou a rostlina chřadne kvůli nedostatečné, nepravidelné nebo naopak nadměrné výživě. Květiny potřebují k správnému růstu vyvážený přísun základních živin, některé získají ze zeminy, jiné musíme dodat přihnojením. Ale všeho mírou. Zvláště opatrní bychom měli být při používání koncentrovaných průmyslových hnojiv, kdy nám může tzv. ujet ruka a rostlinu můžeme doslova otrávit. Vhodnější jsou hnojiva přírodní nebo domácí – například z droždí nebo bramborových slupekPostup při nápravě je stejný jako při nadměrné zálivce.

PŘEČTĚTE SI TAKY: 5 nejčastějších chyb při pěstování pokojovek. Co byste nikdy neměli dělat?

Tip pro zapomnětlivé pěstitele

Abychom si včas vzpomněli, že další zálivka by měla být s hnojivem, můžeme si pořídit jednoduchou pomůcku – na špejli nalepíme cedulku, kde si zaznamenáme datum posledního hnojení a pak přesně budeme vědět, kdy rostlině dopřát další výživu. Skvěle k tomuto účelu poslouží také dřevěné nebo plastové zápichy, které se používají při výsevu semínek.

Zdroje: autorský text, Encyklopedie pokojových rostlin (Nino Vermuelen), Květiny moje záliba (M. Martišová a kol.)


Přečtěte si také