Vůni levandule uchová domácí levandulový sirup. Připravte si ho do zásoby
Oblíbená levandule je právě v plném květu. Připomíná vám její vůně dovolenou ve Středomoří? Tak si z ní připravte voňavý sirup, ať si krásné vzpomínky uchováte i pro zimní, pošmourné dny.
Co budete potřebovat na levandulový sirup
- 100 g květů levandule
- 1 citron
- 200 g BIO třtinového želírovacího cukru Labeta
- 1 lžička kyseliny citronové
- 150 g třtinového cukru
Jak budete postupovat
Květy oberte ze stonků (100 g odpovídá asi čtyřem hrstem květů) a vložte je na dno hrnce. Citron důkladně omyjte, pokrájejte na tenké plátky a vyskládejte na květy. Zalijte litrem převařené, ale zchladlé vody a nechte pod pokličkou přes noc louhovat nebo ještě lépe, celých 24 hodin.
Druhý den sceďte květy přes plátýnko a vyždímejte je, co to půjde. Do tekutiny přidejte cukr, želírovací cukr a kyselinu citronovou. Směs začněte za stálého míchání svářet, dokud se cukr a kyselina nerozpustí.
Tekutinu zredukujte asi o třetinu, a nakonec sirup nalijte do hermeticky uzavíratelných lahviček, otočte je dnem vzhůru a nechte zchladnout.