reklama

Jak ušetřit místo v ledničce? Těchto 10 potravin už do ní nedávejte

redakce
11. října 2018
Plná lednička je sen a zároveň průšvih. Zjistěte, které potraviny do ní vůbec dávat nemusíte. Ušetříte místo a více si pochutnáte.
reklama

Avokáda

Tohle ovoce musí být hezky zralé, abyste si ho mohli doopravdy užít. VČesku se většinou prodávají nedozrálé kusy, které musíme nechat doma „dojít“. Bude to trvat několik dní, ale klidně i týden. Avokáda nedávejte do lednice, tím se proces zpomalí, ideální je suché místo o pokojové nebo lehce nižší teplotě. Avokádo kontrolujte každý den, nikdy nevíte, kdy bude zralé. Poznáte to tak, že zmáčknete špičku kolem stopky. Pokud je toto místo měkké, můžete avokádo jíst. Jak využít avokádo v kuchyni, zjistíte ZDE.

Tropické ovoce

Podobné je to sdalším tropickým ovocem, které se knám dostává nazelenalé. Takové banány nebo mango určitě do lednice nedávejte. Ovoce nechtetřeba vproutěném košíku na kuchyňské lince a denně kontrolujte, jestli je už zralé.

Omáčky

Taková sójovka nebo pálivá dochucovadla nemusejí zabírat místo vledničce. Špajz je pro ně ideálním místem. Sójová omáčka by se zkazit neměla, ostatní dochucovadla spotřebujte během týdnů.

Papriky

Pokud patříte ktěm, kdo znákupní tašky přendávají papriky rovnou do lednice, tak zastavte. Papriky tam totiž vůbec nemusejí být. Zvlášť pokud je šoupnete do dolního šuplíku ledničky, může je ohrozit vlhkost. Papriky tak nechte venku na suchém místě spřístupem vzduchu, rozhodně je nenechávejte vigelitovém pytlíku.

Rajčata

Indiáni chladničky neměli, takže vnich rajčata taky neuchovávali. Je to zelenina určená kokamžité spotřebě (pokud nekoupíte nedozrála rajčata). Nenoste domů zbytečně velké množství rajčat, vybírejte zralé kousky a nechávejte je na vzduchu mimo lednici.

Pomazánky a med

Burákové máslo, čokoládové pomazánky nebo med chladničku nepotřebují, ani jim nesvědčí. Ztvrdnou a budou se dostávat špatně ven (což u takové Nutelly je problém, zvlášť pokud se na ni vrhnete se lžící).

Bylinky

Čerstvé bylinky vyžadují speciální péči. Dočasným řešením může být to, že se knim budete chovat jako kpugétu. Dáte je do sklenice s vodou a tuhle vázičku pak umístíte do lednice.Pokud ale bylinky necháte v pytlíku nebo plastové krabičce a šoupnete je do lednice, už druhý den budou ovadlé a ne zrovna hezké na pohled. Bylinky proto buď pěstujte, nebo je zamrazte. Šalvěji, rozmarýnu či kopru mrazák neuškodí a můžete je hned použít na vaření, jako by byly čerstvé.

Vejce

Krabičky svejci zabírají místo. Hodně znás je přesto do lednice dává. Vobchodech jsou ale vejce velice často mimo chladničky. Není důvod je po přinesení nákupu domů dávat do chládku. Můžete je nechat venku, třeba vošatce ve špajzu.

Brambory, česnek, cibule

Základní zelenina každé kuchyně vůbec nemusí přijít do lednice. Je ale potřeba pro ni najít suché a chladnější místo. Pokud vlastníte špajz, máte vyhráno. Suchováváním brambor vteple a vlhku opravdu neriskujte… Poměrně dobře se jim daří klíčit, a když se jim nepovede tohle, umí i dobře hnít a následně strašně páchnout.

Víno

Rozhodně nedávejte do lednice červené víno. Bílé můžete, ale i tak pozor. Víno do chladničky patří pouze po otevření a i tak byste ho měli spotřebovat co nejdříve, již za pár dnů změní chuť a zároveň vám může způsobit zažívací potíže.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama