Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Zdobené rebarborové koláče mohou mít mnoho vzorů i barev. Který recept zkusíte?

Sezona rebarbory je tak krátká, že si musíte pospíšit, abyste stihli upéct všechny dobroty, na které máte po zbytek roku jenom chuť. Dáte si tradiční koláč s drobenkou, nebo raději francouzskou galetku?
Vydáno: 31.05.2020, Simona Sedláčková
Upečte si koláč s pikantní rebarborou
Autor: Pinterest.com Upečte si koláč s pikantní rebarborou

Pikantně navinulou chuť rebarbory jen těžko nahradí nějaké ovoce, proto si její sezonu náležitě užijte. A víte, proč musíte spěchat? Rebarbora se sklízí pouze na jaře, od dubna do letního slunovratu. Po svátku sv. Jana už bychom ji konzumovat neměli, protože v jejích řapících stoupá obsah kyseliny šťavelové, která by mohla přispívat k tvorbě močových a ledvinových kamenů.

Upečte si koláč s pikantní rebarborou
Autor: Pinterest.com Upečte si koláč s pikantní rebarborou

Upečte si sladkou galetku s rebarborou

Galetky jsou vlastně kulaté koláče, ale slovo galetka zní tak krásně cizokrajně…

Co budete potřebovat na galetku

  1. 500 g řapíků oloupané rebarbory
  2. 170 g hladké mouky
  3. 110 g studeného másla
  4. 2 lžíce cukru krupice
  5. 4 lžíce ledové vody
  6. špetku soli
  7. 1 vejce na potření
  8. krystalový cukr na posypání

Co budete potřebovat na náplň

  1. 80 g mandlové moučky
  2. 80 g másla
  3. 75 g cukru krupice
  4. 1 vejce

Jak budete postupovat při pečení galetky

Mouku, cukr a sůl dobře promíchejte, přidejte máslo a rukou začněte zpracovávat těsto. Po chvíli začněte po lžičkách přidávat i ledovou vodu. Vzniklé těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte ho asi na půl hodiny do lednice.

Připravte si náplň ze změklého másla, cukru, vajíčka a mandlové mouky. Vše vyšlehejte do hladkého krému.

Těsto vyndejte z lednice, rozválejte do kulatého tvaru na pomoučeném vále a potřete mandlovou náplní.

Upečte si koláč s pikantní rebarborou
Autor: Pinterest.com Upečte si koláč s pikantní rebarborou

Rebarboru pokrájejte na asi 2–3 cm dlouhé kousky, vyskládejte ji na mandlovou náplň a důkladně posypte krystalovým cukrem.

Upečte si koláč s pikantní rebarborou
Autor: Pinterest.com Upečte si koláč s pikantní rebarborou

Okraje těsta přehněte přes vyskládanou rebarboru a potřete rozšlehaným vejcem.

Upečte si koláč s pikantní rebarborou
Autor: Pinterest.com Upečte si koláč s pikantní rebarborou

Pečte asi 40 minut na pekáči vyloženém pečicím papírem dozlatova.

Upečte si koláč s pikantní rebarborou
Autor: Pinterest.com Upečte si koláč s pikantní rebarborou

S rebarborou si můžete na koláčích doslova vyhrát 

Rebarboru nakrájejte na kousky se šikmými okraji a dejte se do skládání. Pod rukama vám tak mohou vzniknout kouzelné hvězdice.

Upečte si koláč s pikantní rebarborou
Autor: Pinterest.com Upečte si koláč s pikantní rebarborou

Pokud kousky rebarbory seříznete šikmo, ale směrem k sobě, vzniknou vám na koláči pravidelné čtverce připomínající historický kazetový strop.

Upečte si koláč s pikantní rebarborou
Autor: Pinterest.com Upečte si koláč s pikantní rebarborou

I do roviny seříznuté kousky, pokud je vyskládáte po dvojicích, budou vypadat nádherně a je to úplně jednoduché.

Upečte si koláč s pikantní rebarborou
Autor: Pinterest.com Upečte si koláč s pikantní rebarborou

Rebarborový koláč můžete upéct i v podlouhlé formě a povrch koláče pokrýt proplétanými nebo jen jednoduše vedle sebe položenými plátky rebarbory.

Upečte si koláč s pikantní rebarborou
Autor: Pinterest.com Upečte si koláč s pikantní rebarborou

Prima tip

Pikantní, ale velmi kyselá chuť rebarbory může u citlivých jedinců dráždit žaludek. Pokud ji zkombinujete se sladkými jahodami nebo s jablky, bude rebarbora mnohem lépe stravitelná.

Upečte si koláč s pikantní rebarborou
Autor: Pinterest.com Upečte si koláč s pikantní rebarborou

Vypěstujte si rebarboru na vlastní zahrádce! Vlastně poroste sama, stačí ji vysadit... A pak už můžete péct i zavařovat dobroty.

Jak se zaručeně zamilujete do rebarbory: Ochutnejte bábovku, koláče, džem a kompot

Jak se zamilovat do rebarbory? Udělejte bábovku, koláče, džem i kompot

Domácí jahodové marmelády: Zavařujte jahody moderně s čokoládou, rebarborou a mátou

3 recepty na domácí jahodové marmelády: S čokoládou, mátou a rebarborou

Rebarborový koláč s jahodami

Moučník na víkend: Rebarborový koláč s jahodami a kokosem

Rebarbora

Rebarbora odstartuje léto s výraznou chutí

Článek je zařazen v: rebarbora , rebarborový , koláč , galetka , moučník , nápady

reklama