Zdobené rebarborové koláče mohou mít mnoho vzorů i barev. Který recept zkusíte?
Sezona rebarbory je tak krátká, že si musíte pospíšit, abyste stihli upéct všechny dobroty, na které máte po zbytek roku jenom chuť. Dáte si tradiční koláč s drobenkou, nebo raději francouzskou galetku?
Pikantně navinulou chuť rebarbory jen těžko nahradí nějaké ovoce, proto si její sezonunáležitě užijte. A víte, proč musíte spěchat? Rebarbora se sklízí pouze na jaře, od dubna do letního slunovratu. Po svátku sv. Jana už bychom ji konzumovat neměli, protože vjejích řapících stoupá obsah kyseliny šťavelové, která by mohla přispívat ktvorbě močových a ledvinových kamenů.
Upečte si sladkou galetku srebarborou
Galetky jsou vlastně kulaté koláče, ale slovo galetka zní tak krásně cizokrajně…
Co budete potřebovat na galetku
- 500 g řapíků oloupané rebarbory
- 170 g hladké mouky
- 110 g studeného másla
- 2 lžíce cukru krupice
- 4 lžíce ledové vody
- špetku soli
- 1 vejce na potření
- krystalový cukr na posypání
Co budete potřebovat na náplň
- 80 g mandlové moučky
- 80 g másla
- 75 g cukru krupice
- 1 vejce
Jak budete postupovat při pečení galetky
Mouku, cukr a sůl dobře promíchejte, přidejte máslo a rukou začněte zpracovávat těsto. Po chvíli začněte po lžičkách přidávat i ledovou vodu. Vzniklé těsto zabalte do potravinářské fólie a vložte ho asi na půl hodiny do lednice.
Připravte si náplň ze změklého másla, cukru, vajíčka a mandlové mouky. Vše vyšlehejte do hladkého krému.
Těsto vyndejte zlednice, rozválejte do kulatého tvaru na pomoučeném vále a potřete mandlovou náplní.
Rebarboru pokrájejte na asi 2–3 cm dlouhé kousky, vyskládejte ji na mandlovou náplň a důkladně posypte krystalovým cukrem.
Okraje těsta přehněte přes vyskládanou rebarboru a potřete rozšlehaným vejcem.
Pečte asi 40 minut na pekáči vyloženém pečicím papírem dozlatova.
Srebarborou si můžete na koláčích doslova vyhrát
Rebarboru nakrájejtena kousky se šikmými okraji a dejte se do skládání. Pod rukama vám tak mohou vzniknout kouzelné hvězdice.
Pokud kousky rebarbory seříznete šikmo, ale směrem ksobě, vzniknou vám na koláči pravidelné čtverce připomínající historický kazetový strop.
I do roviny seříznuté kousky, pokud je vyskládáte po dvojicích, budou vypadat nádherně a je to úplně jednoduché.
Rebarborový koláč můžete upéct i vpodlouhlé formě a povrch koláče pokrýt proplétanými nebo jen jednoduše vedle sebe položenými plátky rebarbory.
Prima tip
Pikantní, ale velmi kyseláchuť rebarbory může u citlivých jedinců dráždit žaludek. Pokud ji zkombinujete se sladkými jahodami nebo s jablky, bude rebarbora mnohem lépe stravitelná.