Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Beru na vědomí
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Jak se zamilovat do rebarbory? Udělejte bábovku, koláče, džem i kompot

Reveň alias rebarbora je výjimečná zelenina se specifickou kyselou chutí, která se připravuje jako ovoce. Snadno se pěstuje, postupně sklízí celé jaro až do letního slunovratu a dokonce pomáhá při hubnutí a zvyšuje chuť na sex. Poradíme, jak reveň správně sklízet a připravit ke konzumaci. A máme pro vás čtyři recepty, díky nimž si rebarboru určitě zamilujete. Upečte lahodné rebarborové koláče či vláčnou bábovku, udělejte pikantní džem se zázvorem a kompot s jahodami.
Vydáno: 30.05.2020, Lenka Odstrčilová
Jak se zaručeně zamilujete do rebarbory: Ochutnejte bábovku, koláče, džem a kompot
Autor: istock.com Jak se zaručeně zamilujete do rebarbory: Ochutnejte bábovku, koláče, džem a kompot

Reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) alias rebarbora je víceletá mrazuvzdorná rostlina potřebuje po celou dobu vegetace dostatek živin v půdě, dostatečnou zálivku a pravidelné odstraňování tvořících se květenství. Aby byla rebarbora šťavnatá a neměla příliš mnoho tuhých vláken v řapíku, musíme ji kromě hnojení a zalévání držet na přistíněném, teplém stanovišti. Úroda z jedné rostliny je šest až sedm kilogramů. Více se o pěstování rebarbory na zahradě dozvíte zde.

Rebarbora je ceněná jako afrodiziakum, říká se, že díky řízné chuti bude řízný sex
Autor: istock.com Rebarbora je ceněná jako afrodiziakum, říká se, že díky řízné chuti bude řízný sex

Rebarbora pro zdraví

Tato zelenina obsahuje mnoho vitaminů A, B a K, vápník, hořčík, draslík, železo, mangan, vlákninu, bílkoviny a polyfenolické flavonoidy (beta-karoten, zeaxantin a lutein). Zlepšuje kvalitu vlasů a kůže a blahodárně působí na činnost střev. Velké dávky rebarbory mají projímavý účinek, naopak malé přinášejí úlevu při průjmu. Sáhnout by po ní měli také ti, kteří se snaží zhubnout, protože na sebe váže tuky. Obsahuje i draslík, který podporuje vylučování vody z těla a v neposlední řadě množství vlákniny, která pomáhá tělu zbavit se rychleji toxinů. Reveň je ceněná jako afrodiziakum, říká se, že díky řízné chuti bude řízný sex.

Reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) alias rebarbora je víceletá mrazuvzdorná rostlina
Autor: istock.com Reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) alias rebarbora je víceletá mrazuvzdorná rostlina

7 rad, jak rebarboru sklízet a připravit ke konzumaci

  1. Stonky – řapíky rebarbory sklízíme celé jaro až do letního slunovratu, po sv. Janu (24. 6.) bychom ji už trhat neměli, protože pak obsahuje stále více kyseliny šťavelové, která odvádí z těla vápník a může přispívat k tvorbě ledvinových či močových kamenů nebo může citlivým lidem dráždit žaludeční sliznici.
  2. Negativní účinek kyseliny šťavelové se dá zmírnit, když ji konzumujeme spolu s mléčnými výrobky.
  3. Zelené či načervenalé řapíky rebarbory jemně zkroutíme a opatrně odlamíme postupně v době, kdy jsou dlouhé 30–50 centimetrů. Optimální čas sklizně je časné ráno, dokud je chladno.
  4. Konzumujeme pouze řapíky. Čerstvá rebarbora se kvůli výrazné kyselosti nejí, musí projít tepelnou úpravou. 
  5. Nejprve musíme z řapíků stáhnout tvrdou slupku, pak je nakrájet a krátce povařit s cukrem, přidat můžeme špetku skořice.
  6. Na pečení můžeme použít rebarboru bez předvaření, jen nakrájenou.
  7. Rebarbora má specifickou kyselou chuť a téměř se neobjede bez sladkého dopingu.
Rebarbora: konzumujeme pouze řapíky, čerstvá rebarbora se kvůli výrazné kyselosti nejí, musí projít tepelnou úpravou
Autor: istock.com Rebarbora: konzumujeme pouze řapíky, čerstvá rebarbora se kvůli výrazné kyselosti nejí, musí projít tepelnou úpravou

Rebarbora v kuchyni

Při vaření a zpracovávání rebarbory nepoužíváme hliníkové nádobí a náčiní, s kterým reaguje a uvolňuje z hliníku škodlivé látky. Tuto zeleninu konzumujeme jako ovoce, připravujeme z ní hlavně moučníky, ovocné polévky a knedlíky, zavařeniny, sirupy či limonády. Využijeme ji i v kombinaci se sýry a masem. V lednici vydrží i dva týdny. Dobře se zamrazuje jak syrová, tak vařená, skvělá je také rebarbora sušená.

Domácí sirupy z rebarbory, černého bezu a levandule: Udělejte si osvěžující lék

Domácí sirupy z rebarbory, černého bezu a levandule: Udělejte si osvěžující lék

Rebarbora je barbarská čarodějka

Rebarbora je barbarská čarodějka i královna jarní kuchyně

Rebarborové koláče

Ingredience

  1. 500 g listového těsta
  2. 1 vejce
  3. 1 kelímek Creme Vega Dr. Oetker nebo zakysané smetany
  4. 3 sáčky třtinového cukru s rumovou příchutí
  5. 4 řapíky rebarbory pokrájené na proužky po vlákně mouka na vál

Příprava

Na pomoučené pracovní ploše vyválíme listové těsto na tenký plát. Z plátu vykrojíme kolečka (např. osm o ø 15 cm). Přeneseme je na plechy vyložené papírem na pečení. Konce lehce zarolujeme dovnitř a dna na několika místech propícháme vidličkou. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Na náplň v míse vymícháme Creme Vega nebo zakysanou smetanu s jedním třtinovým cukrem dohladka a potřeme dna koláčků. Na povrch naneseme proužky rebarbory a posypeme zbylým třtinovým cukrem. Vložíme do trouby předehřáté 220 °C a pečeme asi 40 minut.

Rebarborové koláče
Autor: archiv Dr.Oetker Rebarborové koláče

Rebarborovo-jahodový kompot

Ingredience

  1. 1 kg rebarbory
  2. 1 kg menších jahod
  3. 750 g cukru Korunní
  4. 1 bio citron
  5. 1 vanilkový lusk
  6. 50 ml rumu

Příprava

Stonky rebarbory očistíme oloupeme a nakrájíme ne zhruba 2cm kousky. Přelijeme vroucí vodou, scedíme, dáme do hrnce a posypeme 300 g cukru. Promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme do druhého dne v chladu. Jahody očistíme, zlehka propláchneme vodou a posypeme 200 g cukru. Promícháme, zakryjeme a necháme do druhého dne v chladu. Druhý den slijeme šťávu z rebarbory i jahod do jednoho hrnce, přidáme strouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu, zbylý cukr a vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku. Šťávu s cukrem přivedeme až k varu, pokud je příliš hustá, přilijeme k ní zhruba 750 ml vody. Vaříme asi 2 minuty, sbíráme pěnu na povrchu. Čisté sklenice vytřeme rumem, rozdělíme do nich ovoce, přelijeme nálevem, zavíčkujeme a sterilizujte 10 minut při 80 °C.

Rebarborovo-jahodový kompot
Autor: archiv Korunní cukr Rebarborovo-jahodový kompot

Bábovka s rebarborou

Ingredience

  1. 500 g rebarbory
  2. 250 g změklého másla
  3. 150 g cukru
  4. 1 sáček vanilkového cukru
  5. 1 balíček Finesse citronové kůry
  6. 5 vajec
  7. 380 g hladké mouky
  8. 4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  9. špetka soli
  10. tuk a mouka do formy na bábovku
  11. 1 balíček Polevy světlé Dr.Oetker

Příprava

Rebarboru omyjeme a nakrájíme na kousky asi 2 cm dlouhé. V míse vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni máslo s cukrem, vanilínovým cukrem a citronovou kůrou dohladka. Přidáme vejce a mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí a na středním stupni vyšleháme dohladka. Vmícháme rebarboru a těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 60 minut. Bábovku necháme asi 10 minut ve formě zchladnout. Poté ji opatrně vyklopíme. Na ozdobení rozpustíme polevu podle návodu na obale. Polevou ozdobíme bábovku a necháme ztuhnout. Před ztuhnutím polevy můžeme bábovku posypat hoblinkami tmavé čokolády.

Bábovka s rebarborou
Autor: archiv Dr.Oetker Bábovka s rebarborou

Rebarborový džem se zázvorem

Ingredience

  1. 500 g rebarbory
  2. 25-30 g čerstvého zázvoru
  3. 200 g třtinového cukru (nebo více podle chuti) + 1 lžíce
  4. 1 vrchovatá lžička ovocného pektinu Labeta,
  5. šťáva z 1 citronu

Příprava

Stonky rebarbory očistíme a na nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do hrnce, podlijeme 1 lžící vody a přidáme cukr. Pozvolna vaříme doměkka. Rebarbora je rozvařená během chvilky. Nakonec přidáme k rebarboře vymačkanou šťávu z citronu, najemno nakrájený zázvor a pektin rozmíchaný s 1 lžící cukru a povaříme ještě dalších 5 minut. Horký džem dáme do čistých a suchých sklenic. Sklenice ihned uzavřeme a otočíme alespoň na půl hodiny dnem vzhůru.

Rebarborový džem se zázvorem
Autor: archiv Labeta Rebarborový džem se zázvorem

Mohlo by vás ještě zajímat:

Rebarbora se sklízí jen do svatého Jana (24.6.).

Vy se ptáte, my odpovídáme: Jak pěstovat rebarboru

Rebarborový koláč s jahodami

Moučník na víkend: Rebarborový koláč s jahodami a kokosem

Článek je zařazen v: rebarbora , reveň alias rebarbora , rebarborové koláče , bábovka s rebarborou , rebarborový džem se zázvorem , rebarborový kompot s jahodami , rebarbora recepty , rebarbora pěstování , rebarbora zdraví

reklama