Jak se zamilovat do rebarbory? Stačí ochutnat reveňovou bábovku, koláč, džem či kompot
Reveň alias rebarbora je výjimečná zelenina se specifickou kyselou chutí, která se připravuje jako ovoce. Snadno se pěstuje, postupně se sklízí celé jaro až do letního slunovratu, a dokonce pomáhá při hubnutí a zvyšuje chuť na sex. Poradíme, jak reveň správně sklízet a připravit k jídlu. Rebarbora má specifickou kyselou chuť a téměř se neobjede bez sladkého dopingu. Máme pro vás čtyři recepty, díky nimž si rebarboru určitě zamilujete.
Reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum) alias rebarbora je víceletá mrazuvzdorná rostlina potřebuje po celou dobu vegetace dostatek živin v půdě, dostatečnou zálivku a pravidelné odstraňování tvořících se květenství. Aby byla rebarbora šťavnatá a neměla příliš mnoho tuhých vláken v řapíku, musíme ji kromě hnojení a zalévání držet na přistíněném, teplém stanovišti. Úroda z jedné rostliny je šest až sedm kilogramů.
Více se o pěstování rebarbory na zahradě dozvíte zde.
Reveň alias rebarbora je ceněná jako afrodiziakum, říká se, že díky řízné chuti bude řízný sex Zdroj: iStock
Rebarbora účinky
Reveň kadeřavá zlepšuje kvalitu vlasů a kůže a blahodárně působí na činnost střev. Velké dávky rebarbory mají projímavý účinek, naopak malé přinášejí úlevu při průjmu. Sáhnout by po ní měli také ti, kteří se snaží zhubnout, protože na sebe váže tuky. Obsahuje i draslík, který podporuje vylučování vody z těla, a v neposlední řadě množství vlákniny, která pomáhá tělu zbavit se rychleji toxinů. Reveň alias rebarbora je ceněná jako afrodiziakum, říká se, že díky řízné chuti bude řízný sex!
NENECHTE SI UJÍT: Sladké jahody a kyselá rebarbora. Senzační kombinace ovoce a zeleniny vynikne v koláči, sirupu i džemu
Jak rebarboru sklízet a připravit k jídlu
- Stonky – řapíky rebarbory sklízíme celé jaro až do letního slunovratu, po sv. Janu (24. 6.) bychom ji už trhat neměli, protože pak obsahuje stále více kyseliny šťavelové, která odvádí z těla vápník a může přispívat k tvorbě ledvinových či močových kamenů nebo může citlivým lidem dráždit žaludeční sliznici. Negativní účinek kyseliny šťavelové se dá zmírnit, když ji konzumujeme spolu s mléčnými výrobky.
- Zelené či načervenalé řapíky rebarbory jemně zkroutíme a opatrně odlamujeme postupně v době, kdy jsou dlouhé 30–50 centimetrů. Optimální čas sklizně je časné ráno, dokud je chladno.
- Konzumujeme pouze řapíky. Čerstvá rebarbora se kvůli výrazné kyselosti nejí, musí projít tepelnou úpravou.
- Nejprve musíme z řapíků stáhnout tvrdou slupku, nejlépe ji oloupeme škrabkou na brambory. Pak rebarboru nakrájíme na kousky a krátce povaříme s cukrem, přidat můžeme špetku skořice.
- Na pečení můžeme použít rebarboru bez předvaření, jenom nakrájenou.
- Rebarbora má specifickou kyselou chuť a téměř se neobjede bez sladkého dopingu.
Stonky řapíky rebarbory sklízíme celé jaro až do letního slunovratu, po sv. Janu (24. 6.) bychom ji už trhat neměli. Zdroj: iStock
Jak zpracovat rebarboru alias reveň
Při vaření a zpracovávání rebarbory nikdy nepoužíváme hliníkové nádobí a náčiní, s kterým reaguje a uvolňuje z hliníku škodlivé látky. Tuto zeleninu konzumujeme jako ovoce, připravujeme z ní hlavně moučníky, ovocné polévky a knedlíky, zavařeniny, sirupy nebo domácí limonády. Rebarboru ale využijeme i v kombinaci se sýry a masem. V lednici vydrží i dva týdny. Dobře se zamrazuje jak syrová, tak vařená, skvělá je také rebarbora sušená.
Rebarborový koláč s drobenkou
Ingredience na těsto
- 330 g hladké mouky
- 1 vejce
- 160 ml mléka
- špetka soli
- 100 g másla
- 15 g droždí
- 100 g cukru
- 3 až 4 řapíky pokrájené rebarbory
- skořicový cukr na rebarboru podle chuti
- mouka na váL
Ingredience na nálplň a drobenku
- 100 g hrubé mouky
- 70 g másla
- 130 g cukru
- asi 200 g tvarohu
- 1 žloutek
- cukr podle chuti
Příprava
- Mléko rozdělíme do dvou kastrolků a zahřejeme. V jednom rozpustíme máslo, ve druhém připravíme kvásek: do mléka přidáme 2 lžíce cukru, rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vykynout. Mouku dáme do mísy, přidáme špetku soli, zbytek cukru, vejce, mléko s máslem a nakonec vykynutý kvásek. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Lehce ho poprášíme moukou, přikryjme utěrkou a necháme na teplém místě zhruba hodinu kynout.
- Tvaroh utřeme se žloutkem a cukrem dohladka. Ingredience na drobenku smícháme, rukama prohněteme tak, aby se dobře promíchaly, ale drobenka zůstala sypká. Drobenka na rebarborový koláč by měla být sušší, protože rebarbora pustí hodně šťávy, a sladší, protože reveň bývá dost kyselá.
- Z vykynutého těsta vyválíme plát velikosti plechu. Prsty vytvoříme okraj koláče, aby šťáva z rebarbory během pečení nevytékala. Těsto přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme ho utřeným tvarohem, poklademe rebarborou, posypeme skořicovým cukrem a nakonec drobenkou. Vložíme do trouby předehřáté na asi 180 °C a pečeme zhruba 25 minut.
Rebarborovo-jahodový kompot
Ingredience
- 1 kg rebarbory
- 1 kg menších jahod
- 750 g cukru
- 1 bio citron
- 1 vanilkový lusk
- 50 ml rumu
Příprava
- Stonky rebarbory očistíme oloupeme a nakrájíme ne zhruba 2cm kousky. Přelijeme vroucí vodou, scedíme, dáme do hrnce a posypeme 300 g cukru. Promícháme, zakryjeme pokličkou a necháme do druhého dne v chladu. Jahody očistíme, zlehka propláchneme vodou a posypeme 200 g cukru. Promícháme, zakryjeme a necháme do druhého dne v chladu.
- Druhý den slijeme šťávu z rebarbory i jahod do jednoho hrnce, přidáme strouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu, zbylý cukr a vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku. Šťávu s cukrem přivedeme až k varu, pokud je příliš hustá, přilijeme k ní zhruba 750 ml vody. Vaříme asi 2 minuty, sbíráme pěnu na povrchu. Čisté sklenice vytřeme rumem, rozdělíme do nich ovoce, přelijeme nálevem, zavíčkujeme a sterilizujte 10 minut při 80 °C.
INSPIRUJTE SE: Jezte ovoce podle dne svého narození. Někomu pomohou jablka, někomu jahody
Bábovka s rebarborou
Ingredience
- 500 g rebarbory
- 250 g změklého másla
- 150 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 balíček Finesse citronové kůry
- 5 vajec
- 380 g hladké mouky
- 4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- špetka soli
- tuk a mouka do formy na bábovku
- 1 balíček Polevy světlé
Příprava
Rebarboru omyjeme a nakrájíme na kousky asi 2 cm dlouhé. V míse vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni máslo s cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou dohladka. Přidáme vejce a mouku smíchanou s kypřicím práškem a solí a na středním stupni vyšleháme dohladka. Vmícháme rebarboru a těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme asi 60 minut. Bábovku necháme asi 10 minut ve formě zchladnout. Poté ji opatrně vyklopíme.
Na ozdobení rozpustíme polevu podle návodu na obale. Polevou ozdobíme bábovku a necháme ztuhnout. Před ztuhnutím polevy můžeme bábovku posypat hoblinkami tmavé čokolády.
Rebarborový džem se zázvorem
Ingredience
- 500 g rebarbory
- 25-30 g čerstvého zázvoru
- 200 g třtinového cukru (nebo více podle chuti) + 1 lžíce
- 1 vrchovatá lžička ovocného pektinu
- šťáva z 1 citronu
Příprava
Stonky rebarbory očistíme a na nakrájíme na menší kousky. Vložíme je do hrnce, podlijeme 1 lžící vody a přidáme cukr. Pozvolna vaříme doměkka. Rebarbora je rozvařená během chvilky. Nakonec přidáme k rebarboře vymačkanou šťávu z citronu, najemno nakrájený zázvor a pektin rozmíchaný s 1 lžící cukru a povaříme ještě dalších 5 minut. Horký džem dáme do čistých a suchých sklenic. Sklenice ihned uzavřeme a otočíme alespoň na půl hodiny dnem vzhůru.
Zdroje: cs.wikipedia.org, salviaparadise.cz, fresh.iprima.cz, Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila (Roman Vaněk)