návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Recepty z jahod a rebarbory: Připravte si koláč, sirup i džem

Lenka Odstrčilová , Aktualizováno: 20.07.2021
Sladké jahody a kyselá rebarbora je naprosto senzační kombinace ovoce a zeleniny
Autor: iStock Sladké jahody a kyselá rebarbora je naprosto senzační kombinace ovoce a zeleniny
Výrazně nakyslá a osvěžující rebarbora skvěle ladí se sladkými a neodolatelně voňavými jahodami a spolu tvoří dokonalé spojení chutí. A nejen to – rebarbora a jahody nabízejí spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny, společně podporují trávení, detoxikaci i sex. Na zahradě se sklízejí zhruba ve stejný čas, takže si kombinace atypické zeleniny a oblíbeného ovoce můžeme dosyta užít. Upečte si třeba jedinečný koláč nebo připravte pikantní džem a sirup, který je ideální na domácí limonádu.

reklama

Kyselá rebarbora

Rebarbora (reveň kadeřavá) je atypická zelenina s výrazně nakyslou chutí, jejíž mladé řapíky se připravují jako ovoce. Na zahradě patří k první úrodě, která se zpracovává nasladko. Rebarborová  sezona trvá jen krátce, sklízí se jen v prvních týdnech růstu, zhruba do konce června, pak už obsahuje velké množství nežádoucí kyseliny šťavelové.

Sladké jahody a kyselá rebarbora je naprosto senzační kombinace ovoce a zeleniny
Autor: iStock Sladké jahody a kyselá rebarbora je naprosto senzační kombinace ovoce a zeleniny

Rebarbora obsahuje mnoho vitaminů A, B a K, z minerálních látek hořčík, vápník, draslík, železo a mangan, spoustu vlákniny a flavonoidy. Rebarbora patří mezi nízkokalorické potraviny, podporuje vylučování vody z těla a pomáhá tělu zbavit se rychleji toxinů, stará se o pevné kosti, posiluje celkovou vitalitu i tvorbu krve. Zlepšuje kvalitu vlasů a kůže a blahodárně působí na činnost střev. Je ceněným afrodiziakem, lidově se říká, že po řízné chuti rebarbory je řízný sex.

Upečte si koláč s pikantní rebarborou

Zdobené rebarborové koláče mohou mít mnoho vzorů i barev. Který recept zkusíte?

Jak se zaručeně zamilujete do rebarbory: Ochutnejte bábovku, koláče, džem a kompot

Jak se zamilovat do rebarbory? Udělejte bábovku, koláče, džem i kompot

Sladké jahody

Sladké a voňavé jahody začínají venku na zahradě dozrávat obvykle v červnu. Jahody jsou skvělým zdrojem vitaminů C, A, B, E, z minerálních látek draslíku, zinku, fosforu, hořčíku, síry a vápníku. Navíc obsahují organické kyseliny, flavonoidy, hodně vlákniny a velké množství vody (až 90 %). Jahody mají minimální kalorickou hodnotu.

Sladké a voňavé jahody začínají venku na zahradě dozrávat obvykle v červnu, jsou skvělým zdrojem vitaminů C, A, B, E
Autor: iStock Sladké a voňavé jahody začínají venku na zahradě dozrávat obvykle v červnu, jsou skvělým zdrojem vitaminů C, A, B, E

Jahody pomáhají posilovat imunitu, jsou účinné při chorobách z nachlazení, mají pozitivní účinky na hubnutí, protože odvodňují a povzbuzují trávení, mají detoxikační účinek, podporují metabolismus, mají pozitivní vliv při chudokrevnosti, revmatismu a dně, jsou dobré na posílení srdce, mají příznivý účinek na tvorbu testosteronu, pomáhají intenzivnějšímu pocitu milostného vzrušení.

Sladké jahody a kyselá rebarbora je naprosto senzační kombinace ovoce a zeleniny
Autor: iStock Sladké jahody a kyselá rebarbora je naprosto senzační kombinace ovoce a zeleniny

Rebarborový koláč s jahodami

Ingredience

  • 400 g špaldové mouky
  • 50 g mletých mandlí
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 balíček Finesse citronové kůry
  • 70 ml javorového sirupu
  • 100 g změklého másla
  • 100 ml oleje
  • 1 lžička Vanilkové pasty Dr. Oetker
  • 300 g jahod, očištěných a nakrájených na kousky
  • 500 g rebarbory, očištěné a nakrájené na kostky
  • 2 balíčky třtinového cukru citronového
  • tuk a mouka do formy

Příprava

Na těsto smícháme v míse mouku s mandlemi, sodou a citronovou kůrou. Přidáme sirup, máslo, olej a pastu a ručně vypracujeme dohladka. Asi 90 % těsta naneseme do vymazané a moukou vysypané koláčové formy (ø 26 cm) a rovnoměrně přitlačíme ke dnu. Jahody a rebarboru naneseme na těsto. Na povrch nadrobíme zbylé těsto a posypeme citronovým cukrem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Před podáváním můžeme koláč zlehka poprášit moučkovým cukrem.

Sladké jahody a kyselá rebarbora je naprosto senzační kombinace ovoce a zeleniny: sirup z jahod a rebarbory je skvělým základem domácí limonády
Autor: iStock Sladké jahody a kyselá rebarbora je naprosto senzační kombinace ovoce a zeleniny: sirup z jahod a rebarbory je skvělým základem domácí limonády

Sirup z jahod a rebarbory

Ingredience

  • 500 gramů očištěné a na kousky nakrájené rebarbory
  • 500 gramů očištěných jahod
  • 1 kg cukru
  • 1 litr vody

Příprava

Rebarboru smícháme 1 lžící cukru, zalijeme 200 ml vody a asi 30 minut za občasného promíchání povaříme. Pak přidáme jahody a vaříme dalších asi 10 minut. Necháme vychladnout a pak rozmixujeme ponorným mixérem. Dáme na 24 hodin do ledničky. Vychlazenou směs jahod a rebarbory necháme prokapat přes síto. Zbylou vodu se zbylým cukrem svaříme (asi 20 minut). Do horkého sirupu přilijeme prokapanou směs a přivedeme k varu, asi 2 minuty povaříme a sejmeme. Přelijeme do lahví vypláchnutých vroucí vodou a uzavřeme víčkem. Sirup skladujeme v chladu a temnu.

Domácí sirupy z rebarbory, černého bezu a levandule: Udělejte si osvěžující lék

Domácí sirupy z rebarbory, černého bezu a levandule: Udělejte si osvěžující lék

Jahodová sezona vrcholí. To je skvělá šance dát si dort s jahodami

Jahodová sezona vrcholí, a tak máme skvělou šanci udělat dort s jahodami

Domácí limonáda

Osvěžující a zdravá je domácí limonáda. Do sklenice nalijeme sirup podle chuti (asi 50 cl) a zalijeme jemně perlivou vodou (200 ml) a přidáme led. Ozdobíme třeba jahodou, plátkem citronu a snítkou máty, fantazii se meze nekladou. Dospělí mohou vodu nahradit sektem.

Sladké jahody a kyselá rebarbora je naprosto senzační kombinace ovoce a zeleniny
Autor: iStock Sladké jahody a kyselá rebarbora je naprosto senzační kombinace ovoce a zeleniny

Pikantní jahodový džem s rebarborou

Ingredience

  • 2,5 kg zralých očištěných jahod
  • 700 g rebarbory pokrájené na půlcentimetrové kostičky
  • 700 g cukru, nejlépe třtinového
  • 30 g Ovocného pektinu Labeta (citrusový přírodní pektin na zavařování),
  • 1 lžička kyseliny citronové

Příprava

Ovoce vložíme do pětilitrového hrnce a pomalu zahříváme, přivedeme k varu, pomalu při mírné teplotě džem asi 45 minut vaříme. Pak přidáme asi 500 g cukru promíchaného s ovocným pektinem a za stálého míchání ho necháme ve směsi rozpustit. Povaříme dalších 3 až 5 minut. Přidáme zbylý cukr a kyselinu citronovou – ta zabraňuje množení bakterií a kvasinek v džemu, také podporuje houstnutí a udrží červenou barvu jahod. Džem rozdělíme do sterilních sklenic s hermeticky uzavíratelným víčkem a otočím dnem vzhůru necháme vychladnout. Uchováváme v chladném a tmavém místě, ideální teplota je do 18° C.

Podívejte se také, jak na rebarboru. Mnoho tipů pro sezónní vaření najdete na našem Pinterestu:

 

 

Mohlo by vás ještě zajímat:

Využijte léčivou sílu ovoce na maximum a jezte ho podle dne narození

Jezte ovoce podle dne svého narození. Někomu pomohou jablka, někomu jahody

Jakou zeleninu jíst a pěstovat zeleninu podle znamení horoskopu

Jezte a pěstujte zeleninu podle barev a znamení zvěrokruhu. Rajčata jsou ideální pro Býky, salát pro Blížence

10 tipů, jak sklízet čisté jahody

10 tipů, jak sklízet čisté jahody bez bláta: Ovoce pěstujte v dřevěné pyramidě, paletách i sudech

JAHODY: Jak vypěstovat červené ovoce ze semen a udělat tvarohové knedlíky

JAHODY: Jak je vypěstovat ze semen a udělat z nich tvarohové knedlíky

Rebarbora je barbarská čarodějka

Rebarbora je barbarská čarodějka i královna jarní kuchyně

Rebarbora se sklízí jen do svatého Jana (24.6.).

Vy se ptáte, my odpovídáme: Jak pěstovat rebarboru

reklama

Článek je zařazen v: jahody a rebarbora , jahody , rebarbora , jahody recepty , rebarbora recepty , jahodový džem s rebarbovou , rebarborový koláč s jahodami , Sirup z jahod a rebarbory , domácí limonáda

reklama

Přečtěte si také