Kuchyně

2. července 2023 11:00

Simona Sedláčková

Perník bude vláčnější díky cuketě. Chuť vylepší pikantní rybízový přeliv

Začátek léta přináší většině zahrádkářů jednu velkou radost. Cukety rostou jako z vody! Poradíme vám, jak je využít i na vynikající sladký mnoučník.

Co budete potřebovat na cuketový perník

  • 350 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 350 g cukru
  • 1 kypřicí prášek do perníku
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 vejce
  • ¼ l mléka
  • kousek másla a hrubou mouku na vymazání a vysypání plechu
  • rybíz a cukr podle chuti na přeliv

Jak budete postupovat při pečení cuketového perníku

Hluboký plech na pečení vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.

Cuketu oloupejte, případně zbavte vnitřní části se semínky, a nahrubo nastrouhejte na struhadle.

V misce smíchejte mouku, cukr, prášek do perníku.

Pak přidejte vejce a mléko a vše promíchejte.

Nakonec přidejte nastrouhanou cuketu a opět promíchejte.

Tekutou hmotu nalijte na vymazaný plech a pečte asi 25 minut při 160 °C.

Jak na rybízový přeliv

V misce vidličkou propíchejte kuličky červeného a bílého rybízu se dvěma lžičkami cukru a hotový přeliv servírujte na nakrájený perník těsně před podáváním. Nikdy nezdobte perník přelivem dopředu, moučník by se příliš rozmáčel.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek

Sdílejte článek

Přečtěte si také