Cuketové květy jsou delikatesa. Smažte je v trojobalu, přidávejte do salátů, plňte nádivkou
Zářivě žluté květy cuket se do kuchyně hodí stejně jako jejich plody, a možná chutnají ještě lépe. Jestli jste cuketové květy ještě neochutnali, tak byste to měli letos zkusit. Nevíte-li, jak na to, poradíme vám, jak s cuketovými květy zacházet a co z nich uvařit. Takže pokud jste kolem nich na zahradě nebo na trhu chodili bez povšimnutí, už to pravděpodobně neuděláte.
Velké žluté květy cuket fungují jako lákadlo pro opylovače a obsahují velké množství aromatických i chuťových látek. Jsou významným zdrojem vitaminů C a A, z minerálů a stopových prvků zejména draslíku. Cuketové květy mají podobně jako plody lehce projímavé účinky, jsou vhodné k pročištění těla, pomáhají vyloučit toxiny a přebytečnou vodu z organismu, a proto jsou vhodné pro lidi, kteří trpí dnou, revmatismem a bolestmi kloubů.
NENECHTE SI UJÍT: Doma pěstované cukety a okurky mohou být jedovaté. Hořké plody dokážou i zabít
Pěstování cuketových květů
„Pokud sklízíte pouze květy samčí s dlouhou stopkou, o plody se nepřipravíte, ale je dobré jich pár na rostlině nechat na opylení samičích květů. Máte-li na zahradě dostatek opylovačů, nebude s opylením problém. Květy samičí trhejte v době, kdy se pod nimi tvoří malý plod, ale to se o velké cukety ošidíte.
Chcete-li cukety pěstovat extra pro květy, měli byste se zaměřit na kolekci Jedlé květy, směs odrůd Soray, Verte Noire Maraichere a Zuboda. Tyto odrůdy totiž tvoří větší množství samčích květů žluté a žlutooranžové barvy s typicky cuketovou chutí. Květy se doporučuje pravidelně sklízet, podpoříte tak zakládání dalších a dalších květů,“ doporučuje šlechtitel a pěstitel Jan Prášil.
PŘEČTĚTE SI: Naučte se cukety správně pěstovat, sklízet i zpracovat. Jak vybrat cuketu v obchodě či na trhu
Jak s květy cukety správně pracovat
- Ke konzumaci sbírejte jen květy zdravé, které nejsou viditelně napadeny škůdci a houbovými chorobami, vyhněte se květům z rostlin, které jsou ošetřeny fungicidy nebo insekticidy.
- Také květy povadlé, poškozené nebo ještě neotevřená poupata netrhejte.
- Na rostlinách cuket naleznete dvojí květy samčí (ty na dlouhé stopce) a samičí (to jsou ty, co už mají za sebou malý plod). Ze samčích květů je vždy třeba odstranit hořký zelený květní kalich. Pokud to jde, vylomte z květů pestíky a tyčinky, mohou být hořké.
- Květy cukety se snažte zpracovat okamžitě, nejpozději do druhého dne po uříznutí, aby zůstaly krásné a pevné. S květem se musí zacházet velmi opatrně, je křehký.
- Čerstvé květy opláchněte a ponořte do mírně osolené vody sledem. Abyste zachovali kvalitu květů, pracujte s nimi při teplotě od 1 do 4 °C, zvlhčujte je.
- Čerstvé cuketové květy jsou vhodné k přímé konzumaci, využívají se jako atraktivní ozdoba letních salátů, obložených chlebíčků, sendvičů apod.
- Jako ozdobu a do zeleninových salátů se zálivkou květy přidávejte až těsně před podáváním.
- Skvělé jsou plněné masovými, rybími či sýrovými nádivkami a upečené v troubě nebo usmažené v trojobalu. Podávat je můžete teplé s přílohou nebo i studené.
Čerstvé cuketové květy jsou vhodné k přímé konzumaci, využívají se jako atraktivní ozdoba letních salátů, obložených chlebíčků, sendvičů apod. Zdroj: Jan Prášil
Čerstvé cuketové květy jsou vhodné k přímé konzumaci, využívají se jako atraktivní ozdoba letních salátů, obložených chlebíčků, sendvičů apod. Zdroj: Jan Prášil
Cuketové květy plněné sýrem
Ingredience
- 12–14 cuketových květů
- 3 vejce
- 120 g jemně nastrouhaného parmazánu
- 2 lžíce bílého vína nebo mléka
- pepř
- sůl
- strouhanka
Připrava
Předehřejte troubu na 200 °C. Jedno vejce rozšlehejte s nastrouhaným sýrem, vínem nebo mlékem a podle chuti opepřete. Směsí opatrně naplňte květy cukety. Rozkvedlejte zbylá vejce se špetkou soli, prosejte strouhanku. Plněné květy opatrně obalte ve vejcích a ve strouhance. Květy naskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě přibližně 15 minut. Nebo plněné a obalené cuketové květy můžete osmažit na rozehřátém oleji. Podávejte teplé.
Cuketové květy po italsku
Ingredience
- 4–5 cuketových květů
- 140 g ricotty
- 40 g strouhaného parmazánu + na posypání
- 1 lžička piniových oříšků
- sůl
- pepř
- máslo na vymazání
Příprava
Pinie opražíme na suché pánvi. Smícháme dohromady ricottu s parmazánem a přidáme pražené oříšky. Osolíme a opepříme. Směsí naplníme cuketové květy a opatrně zavineme. Dáme do pekáčku nebo zapékací misky vymazané máslem a posypeme sýrem. Pečeme v troubě předehřáté na zhruba 190 °C asi 10 minut.
Zdroje: šlechtitel a pěstitel Jan Prášil, apetitonline.cz, gardeningknowhow.com