24. července 2018 06:00
Markéta Zídková4 tipy, jak zpracovat úrodu rybízu: Udělejte si jednoduchou marmeládu nebo rybíz à la brusinky
Rybíz roste snad na všech českých zahrádkách. Červenec přímo voní rybízovými bublaninami a koláči. Pokud nakyslé ovoce hned nesníte, naučte se ho zpracovat tak, abyste si na něm pochutnali třeba i v zimě. Podívejte se na naše čtyři tipy a vyzkoušejte velice jednoduchou marmeládu, která zachutná celé rodině.
Keříky s červenými, černými nebo bílými kuličkami u nás najdeme opravdu skoro v každé užitkové zahradě. Pěstování rybízu není náročné a úroda bývá veliká. Ale víme si s ní vždy rady?
Rybíz zraje právě během prázdninových měsíců. V té době ho přimícháváme do jogurtů a do pudingů, pečeme drobenkové koláče a bublaniny, ale pořád to nestačí, keříky jsou stále obalené. Bobulky na nich obsahují mimo jiné velké množství vitamínu C a také rutin, který pozitivně ovlivňuje stav našich cév, dále vitamíny skupiny B, vitamín A nebo vápník a železo. Byla by věčná škoda nechat takový poklad kosákům.
Dělejte to jako naše babičky, zpracujte rybíz do marmelád, sirupů, kompotů nebo vín, které vám budou i v zimě připomínat krásné letní dny. Vyzkoušet můžete třeba některý z následujících tipů:
Úžasně jednoduchá marmeláda z černého rybízu
Suroviny
- 1 kg černého rybízu
- 1 kg cukru krupice nebo cukru třtinového
Postup
Rybíz otrhejte od stopek a důkladně proberte. Odstraňte opravdu všechny nahnilé bobulky a properte. Rybíz buď rozmixujte s cukrem nebo cukr rozpusťte ve vylisované šťávě. Můžete přidat i skleničku rumu, ale nevařte a nalijte rovnou do sklenic. Skladujte na chladném a tmavém místě.
Rybíz do mrazáku
Rybíz je ideální ovoce k zamrazování. Otrhejte ho od stonků, propláchněte, nechte oschnout, co nejrychleji přesypte do speciálních sáčků označených datem sklizně a naskládejte do mrazáku. Před dalším použitím rybíz nerozmrazujte, do koláčů, bublanin nebo muffinů ho přisypávejte zmrzlý.
Nevařený domácí rybízový sirup
Suroviny
- 1 kg rybízové šťávy
- 1,5 kg cukru krupice
- 3 g kyseliny citronové
Postup
Červený nebo černý rybíz obereme, zvážíme a zalijeme vodou (1 kg rybízu zalijeme ¾ l vody). Necháme 12 hodin stát a potom směs přecedíme přes čisté plátno. Čirou šťávu znova odvážíme a smícháme s cukrem a kyselinou citrónovou. Hned přelijeme do čistých lahví a uzavřeme korkovými nebo šroubovacími uzávěry. Skladujeme v temnu a v chladu. (Převzato z knihy Domácí konzervování ovoce a zeleniny).
Červený rybíz àla brusinky
Suroviny
- 1 kg červeného rybízu
- 600 g cukru
- 6 hřebíčků
- skořice vcelku
- citrónová kůra
Postup
Všechny ingredience promíchejte a nechte přes noc uležet. Potom přiveďte k varu, a dál nechte na mírném plameni bez míchání dalších 20 minut. Horké lijte do skleniček, které necháte vychladnout dnem vzhůru.
(bras)