návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Čaj po česku aneb 10 pravidel a doporučení, jak správně připravit dobrý čaj

Vydáno: 15.02.2021
Čaj o páté po česku aneb 10 základních pravidel správné přípravy čaje
Autor: istock.com Čaj o páté po česku aneb 10 základních pravidel správné přípravy čaje
Stará čínská moudrost říká, že čaj bystří ducha, rozveseluje mysl, obměkčuje srdce, usnadňuje chápání, zabraňuje spánku a občerstvuje tělo. To už je dost důvodů, proč si dopřát šálek dobrého čaje. Na přípravu čaje po česku neexistuje žádný univerzální recept, a tak jsme pro vás dali dohromady deset základních pravidel, která vycházejí z tradiční čínské procedury a anglických zvyklostí přípravy čaje. Doufáme, že si na českém čaji pochutnáte. À propos – víte, jaká je nejznámější z evropských čajových tradic?

reklama

Pravý čaj pochází z čajovníku čínského (Camellia sinensis).Pro výrobu kvalitního čaje se používají jen nejmladší a nejjemnější výhonky čajovníku, nejčastěji vrcholový listový pupen s jedním či dvěma lístky. Čím více je v hotovém čaji pupenů (tzv. tipsů), tím jemnější má chuť, čím více lístků, tím je čaj výraznější.

10 pravidel správné přípravy čaje po česku: pravý čaj pochází z čajovníku čínského (Camellia sinensis), pro výrobu kvalitního čaje se používají jen nejmladší a nejjemnější výhonky čajovníku
Autor: istock.com 10 pravidel správné přípravy čaje po česku: pravý čaj pochází z čajovníku čínského (Camellia sinensis), pro výrobu kvalitního čaje se používají jen nejmladší a nejjemnější výhonky čajovníku

Existuje spousta čajů s ohledem na původ, způsob sklizně a zpracování. Klíčové pro rozlišení jednotlivých druhů čaje je fermentace, biochemický proces, který přirozeně probíhá ve sklizených lístcích. Výrobce může do procesu fermentace zasáhnout tím, že ji přeruší. Např. černý čaj je plně fermentovaný, lístky jsou hnědé až černé, nálev žlutý až černohnědý, zelený čaj je nefermentovaný, lístky jsou světle až tmavě zelené, nálev světle žlutý až hnědozelený, u čaje oolong (polozelený) je proces fermentace přerušen někde v průběhu, čaj Pu-erh je vícenásobně fermentovaný.

Pijte čaje i nečaje podle znamení horoskopu

Jaký čaj se hodí k vašemu znamení zvěrokruhu? Raci rádi klasický černý čaj, Střelcům chutná rooibos

Základní druhy čaje

Znáte základní druhy čaje? Poradíme, který si vybrat

10 základních pravidel správné přípravy čaje

  1. Konvička a šálky mají být keramické, skleněné nebo porcelánové a měly by se používat výhradně k přípravě a pití čaje.
  2. Na 250 ml vody dáváme 2 až 3 g suchého, volně sypaného čaje, což u různých čajů představuje různý objem, většinou je to ale 1 lžička.
  3. Sítka, vajíčka a jiná čajová „louhovátka“ včetně papírových sáčků jsou méně vhodná, protože lístky v nich nemají dostatečný prostor k úplnému rozvinutí vůně a chuti; kontakt s vodou je omezený.
  4. Čaj vložíme do předehřáté konvičky, aby se voda do ní nalitá rychle nezchladila.
  5. Pro výslednou chuť je důležitá i kvalita vody, neměla by být příliš tvrdá a obsahovat mnoho minerálů. Nejlepší je pramenitá, ale stačí i z vodovodu.
  6. Zásadní vliv na kvalitu čaje má i teplota vody. Připravujete-li např. černý čaj či Pu-erh, potom by měla mít 100 °C, tedy právě vroucí voda, lístky zeleného čaje zalijte vodou teplou 60–90 °C a oolongy 80–95 °C.
  7. Po zalití necháme čaj vyluhovat. Většinu čajů černých 3–6 minut, čaje zelené 1–3 minuty (čím jemnější čaj, tím kratší čas a chladnější voda), čaj bílý 1–7 minut, oolong 2–6 minut, žlutý 1–3 minuty, pu-erh jako černý.
  8. Zelené a bílé čaje je lépe nechat vyluhovat nezakryté, černé čaje a oolongy zakryté. Toto pravidlo není bez výjimek, ale většinou se podle něj můžete řídit.
  9. Čaj by při přípravě, ale především v čase vyluhování neměl přijít do styku s kovem.
  10. Na mytí čajového nádobí nepoužíváme saponát a nedáváme ho do myčky nádobí. Při mytí si musíme vystačit jen s horkou vodou – chemické prostředky by při další přípravě poškodily chuť čaje a to by byla velká škoda.
Čaj páté je anglická tradice, jejíž počátek  údajně sahá do 17. století; dobová ilustrace z 19. století
Autor: istock.com Čaj páté je anglická tradice, jejíž počátek údajně sahá do 17. století; dobová ilustrace z 19. století

Čaj o páté, čajový symbol Evropy

Nejznámější z evropských čajových tradic je anglický čaj o páté – společenská událost, při níž se podává čaj a něco malého k zakousnutí. Rituál odpoledních poklidných čajových dýchánků má údajně na svědomí hraběnka Anna z Bedfordu, která mívala v odpoledních hodinách hlad, a tak se rozhodla zařadit do svého jídelníčku podvečerní svačinu. Na pátou hodinu začala zvát i své přátele a tento zvyk se rychle ujal. Čaj se vařil v konvicích ze stříbra a byl naléván do nejlepšího čínského porcelánu. Kromě čaje se podávaly lehké rybí sendviče, toasty s ovocnými pomazánkami a drobné čajové pečivo.

Čaj po česku aneb 10 pravidel správné přípravy čaje: čaj s mlékem je oblíbený zejména ve Velké Británii
Autor: istock.com Čaj po česku aneb 10 pravidel správné přípravy čaje: čaj s mlékem je oblíbený zejména ve Velké Británii

Čaj do mléka, nebo mléko do čaje?

Základem přípravy anglického čaje je dobře předehřátý čajník (teapot). Někdo jej proplachuje horkou vodou, někdo nahřívá za sucha. Je též možno vykoupat konvici v horké vodě nebo ji horkou vodou polévat tak, aby se voda nedostala dovnitř. Potom se do čajníku nasype čaj – jedna lžička na každý šálek plus jedna lžička na čajník. Zalije se vřelou vodou a nechá se 3–5 minut vyluhovat. Než se čaj vylouhuje, připraví se do vyhřátých šálků 3–4 lžíce ohřátého (ne vroucího) mléka, do kterého se posléze nalévá čaj. Čaj se lije do mléka, nikdy naopak! Dolévání mléka do čaje prý kazí aroma i chuť nápoje.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Vypěstujte si vlastní čaj.

Vypěstujte si vlastní čaj: Jednoduché kroky, jak zasadit čajovník

Zelený čaj

Pijte zelený čaj, budete žít déle! Jak je to s černým čajem?

 Co o vaší osobnosti prozradí způsob, jak držíte hrneček s čajem nebo kávou?

OTESTUJTE SE: Co o vaší osobnosti prozradí způsob, jak držíte hrnek s čajem nebo kávou?

Ilustrační foto

Zeleným čajem ke zdraví. Pravidelné pití podle studie prodlužuje život, snižuje riziko mrtvice nebo infarktu

Modrý čaj z krásných květů klitorie pomáhá zvládnout stres i zpomalit stárnutí

Modrý čaj z krásných květů klitorie pomáhá zvládnout stres i zpomalit stárnutí

Med v horkém čaji nemá žádné léčivé účinky? Vyvracíme 3 největší mýty o medu

Kdy dát med do čaje, aby neztratil léčivé účinky aneb 3 největší medové mýty

reklama

Článek je zařazen v: příprava čaje , česká příprava čaje , čaj , čaj o páté , čaj s mlékem , čajová tradice , tipy a rady

reklama

Přečtěte si také