Čaj po česku aneb 10 pravidel a doporučení, jak správně připravit dobrý čaj
Stará čínská moudrost říká, že čaj bystří ducha, rozveseluje mysl, obměkčuje srdce, usnadňuje chápání, zabraňuje spánku a občerstvuje tělo. To už je dost důvodů, proč si dopřát šálek dobrého čaje. Na přípravu čaje po česku neexistuje žádný univerzální recept, a tak jsme pro vás dali dohromady deset základních pravidel, která vycházejí z tradiční čínské procedury a anglických zvyklostí přípravy čaje. Doufáme, že si na českém čaji pochutnáte.
Pravý čaj pochází z čajovníku čínského (Camellia sinensis).Pro výrobu kvalitního čaje se používají jen nejmladší a nejjemnější výhonky čajovníku, nejčastěji vrcholový listový pupen sjedním či dvěma lístky. Čím více je vhotovém čaji pupenů (tzv. tipsů), tím jemnější má chuť, čím více lístků, tím je čaj výraznější.
Existuje spousta čajů sohledem na původ, způsob sklizně a zpracování. Klíčové pro rozlišení jednotlivých druhů čaje je fermentace, biochemický proces, který přirozeně probíhá ve sklizených lístcích. Výrobce může do procesu fermentace zasáhnout tím, že ji přeruší. Např. černý čajje plně fermentovaný, lístky jsou hnědé až černé, nálev žlutý až černohnědý, zelený čajje nefermentovaný, lístky jsou světle až tmavě zelené, nálev světle žlutý až hnědozelený, u čaje oolong (polozelený)je proces fermentace přerušen někde vprůběhu, čaj Pu-erh je vícenásobně fermentovaný.
10 základních pravidel správné přípravy čaje
- Konvička a šálky mají být keramické, skleněné nebo porcelánové a měly by se používat výhradně kpřípravě a pití čaje.
- Na 250 ml vody dáváme 2 až 3 g suchého, volně sypaného čaje, což urůzných čajů představuje různý objem, většinou je to ale 1 lžička.
- Sítka, vajíčka a jiná čajová „louhovátka“ včetně papírových sáčků jsou méně vhodná, protože lístky vnich nemají dostatečný prostor kúplnému rozvinutí vůně a chuti; kontakt svodou je omezený.
- Čaj vložíme do předehřáté konvičky, aby se voda do ní nalitá rychle nezchladila.
- Pro výslednou chuť je důležitá i kvalita vody, neměla by být příliš tvrdá a obsahovat mnoho minerálů. Nejlepší je pramenitá, alestačí izvodovodu.
- Zásadní vliv na kvalitu čaje má i teplota vody. Připravujete-li např. černý čaj či Pu-erh, potom by měla mít 100°C, tedy právě vroucí voda, lístky zeleného čaje zalijte vodou teplou 60–90 °C a oolongy 80–95 °C.
- Po zalití necháme čaj vyluhovat. Většinu čajů černých 3–6 minut, čaje zelené 1–3 minuty (čím jemnější čaj, tím kratší čas a chladnější voda), čaj bílý 1–7 minut, oolong 2–6 minut, žlutý 1–3 minuty, pu-erh jako černý.
- Zelené a bílé čaje je lépe nechat vyluhovat nezakryté, černé čaje a oolongy zakryté. Toto pravidlo není bez výjimek, ale většinou se podle něj můžete řídit.
- Čaj by při přípravě, ale především v čase vyluhování neměl přijít do styku skovem.
- Na mytí čajového nádobí nepoužíváme saponát a nedáváme ho do myčky nádobí. Při mytí si musíme vystačit jen shorkou vodou – chemické prostředky by při další přípravě poškodily chuť čaje a to by byla velká škoda.
Čaj o páté, čajový symbol Evropy
Nejznámější z evropských čajových tradic je anglický čaj o páté – společenská událost, při níž se podává čaj a něco malého kzakousnutí. Rituál odpoledních poklidných čajových dýchánků má údajně na svědomí hraběnka Anna zBedfordu, která mívala vodpoledních hodinách hlad, a tak se rozhodla zařadit do svého jídelníčku podvečerní svačinu. Na pátou hodinu začala zvát isvé přátele a tento zvyk se rychle ujal. Čaj se vařil vkonvicích ze stříbra a byl naléván do nejlepšího čínského porcelánu. Kromě čaje se podávaly lehké rybí sendviče, toasty sovocnými pomazánkami a drobné čajové pečivo.
Čaj do mléka, nebo mlékodo čaje?
Základem přípravy anglického čaje je dobře předehřátý čajník (teapot). Někdo jej proplachuje horkou vodou, někdo nahřívá za sucha. Je též možno vykoupat konvici vhorké vodě nebo ji horkou vodou polévat tak, aby se voda nedostala dovnitř. Potom se do čajníku nasype čaj – jedna lžička na každý šálek plus jedna lžička na čajník. Zalije se vřelou vodou a nechá se 3–5 minut vyluhovat. Než se čaj vylouhuje, připraví se do vyhřátých šálků 3–4 lžíce ohřátého (ne vroucího) mléka, do kterého se posléze nalévá čaj. Čaj se lije do mléka, nikdy naopak! Dolévání mléka do čaje prý kazí aroma ichuť nápoje.