Stelivo pro kočky skvěle pohlcuje vlhkost i zápach. 10 tipů, jak využít kočkolit

Stelivo pro kočky neboli kočkolit je unikátní materiál s vynikajícími absorpčními vlastnosti a primárně slouží jako podestýlka v kočičích záchodcích. Víte, že se dá využít taky k úplně jiným věcem? Pokud máte doma kočku, občas trochu kočkolitu odsypejte a vyzkoušejte některé z našich 10 tipů a rad, jak ho využit v domácnosti i v zahradě.

Stelivo pro kočky neboli kočkolit je podestýlka do kočičích záchodů, kromě koček ho mohou využívat i jiná domácí zvířata, například zakrslí králíčci a morčata. Úkolem kočkolitu je pohlcovat moč a neutralizovat pachy spojené s vyměšováním. Kočičích steliv je několik druhů, každý má trochu jiné vlastnosti, a tak každé kočce a jejímu chovateli vyhovuje jiný, ale na využití v domácnosti nebo v zahradě nám poslouží zbytky jakéhokoli, jakýkoli druh by měl fungovat dobře. Nejčastější jsou tři druhy:

  • Hrudkující stelivo neboli bentonit je druh přírodního jílu, některé navíc obsahuje aktivní uhlí, které má výbornou schopnost pohlcovat pachy.
  • Silikagel je nehrudkující stelivo, složené z krystalků oxidu křemičitého, jednotlivé částečky steliva vlhkost navážou a následně pohltí.
  • Přírodní stelivo tvoří převážně dřevitá složka. Proto ho můžete po použití vyhodit na kompost, nebo spláchnout do záchodu.

Jak netradičně využít stelivo pro kočky

1.  Zabrání vzniku plísní v bytě

Když se nám začnou rosit okna (zvláště v rozích), musíme tento problém řešit hned, než bude pozdě a začne se v bytě tvořit nebezpečná plíseň.

Kočkolit nám může hodně pomoci. Necháme-li kočičí stelivo pod okny, začne intenzivně vstřebávat vlhko a problém bude vyřešen. Ale aby se stelivo neválelo u oken jen tak a nelákalo naši kočičku, naplníme jím staré ponožky, podkolenky, punčochy nebo punčocháče, zavážeme pevně provázkem, zauzlíkujeme nebo zašijeme a vytvarujeme do válečku. Ten potom umístíme pod okno.  Již během několika dní zaregistrujeme rozdíl, váleček se stelivem natáhne přebytečnou vlhkost a okna zůstanou suchá. Po zhruba týdnu je potřeba stelivo vyměnit za nové.

2. Pomůže proto zamlženým oknům v autě

Podobně jako s orosenými okny v bytě nám kočičí stelivo může pomoci proti zamlženým oknům v autě. Stačí váleček s kočkolitem položit na palubní desku, případně jich několik rozmístit po celém autě. Díky absorpčnímu účinku zůstane okno ve vašem vozidle suché.

NENECHTE SI UJÍT: Jak bleskově rozmrazit přední sklo auta. Vyzkoušejte domácí sprej s dezinfekcí

3. Udrží svěží uskladněné sezonní oblečení

Pokud máme sezonní oblečení uskladněné několik měsíců v neprodyšných obalech, může navlhnout, a když je pak vyndáme, nepříjemně zapáchá. Tomu se dá zabránit, když společně s oblečením vložíme do obalu bavlněný sáček nebo punčochu s kočičím stelivem. Kočkolit vstřebá veškeré vlhko a naše oblečení zůstane suché a svěží. Podobně stelivo pro kočky upotřebíme při uskladnění stanů a spacáků.

4. Kočkolit jako deodorant v šatníku

Stelivo můžeme také nasypat do mělké misky a položit na dno šatní skříně nebo šatny, kde bude vstřebávat veškerou vlhkost a navíc odstraní i případný nelibý zápach. V tomhle případě pozor, aby se do skříně nedostala naše kočka a nespletla si ji se svým záchodem. Asi bude praktičtější, když kočkolit dáme do ponožky či punčochy jako na okna. Ponožku s kočičím stelivem můžeme také dát do prádelníku.

INSPIRUJTE SE: Skořici, bobkový list, hřebíček či šalvěj můžete použít k hubení rybenek či na zápach z bot

5. Polhcuje zápach z obuvi

Tenisky a uzavřené boty při častém nošení většinou nevoní právě libě. Chceme-li odstranit zápach ze své oblíbené obuvi, nasypeme do každé boty kočkolit a potom boty vložíme do plastového sáčku.  Sáček zavážeme a boty v něm necháme dva až tři dny. Pak stelivo pro kočky vysypeme a boty pečlivě vytřeme suchým hadříkem. Do sportovních bot také můžeme dávat každý večer stelivo v ponožce a nechat přes noc.

6. Pomůže zbavit knihy zatuchliny

I běžná vlhkost neprospívá knihám, ty trpí a po čase začnou být cítit klasickou zatuchlinou, zvláště když jsou dlouho na jednom místě. Řešením je otevřenou knížku položit do nádoby s kočkolitem, uzavřít a nechat přes noc. Pak je nutné knihu důkladně okartáčovat. Po zápachu a vlhkosti nebude ani vidu. Dobrou prevencí je dát do knihovny ponožku naplněnou stelivem pro kočky a podle potřeby ho vyměňovat.

PŘEČTĚTE SI: Praktické tipy, jak využít cukr v domácnosti. Zklidní spálený jazyk a funguje i jako lapač hmyzu

7. Poradí si se zápachem v odpadkovém koši

Že jsou v koši odpadky, to ještě nemusí znamenat, že musí odporně páchnout. Na dno koše rozprostřeme trochu kočkolitu, jednou za týden nebo když zvlhne, vyměníme ho za nový. Maminkám se kočkolit bude hodit do nádoby, kam odkládají použité plenky.

8. Sušení řezaných květin

Krása řezaných květin je pomíjívá… Ale když je usušíme, můžeme se z nich radovat dlouho, třeba v suchých vazbách. Květy na jeden až dva dny položíme na vrstvu kočičího steliva do vzduchotěsné krabice.

9. Vyžene krtky ze zahrady

Krtkům použité kočičí stelivo voní ještě méně než lidem. Nasypeme jim ho trochu do chodbiček a krtci se docela jistě odeberou jinam.

10. Prevence „požáru“ při zahradním grilování

Pokud chceme předejít šlehajícím plamenům a prskajícímu tuku, posypeme dno grilu dostatečnou vrstvou kočkolitu. Ten absorbuje stékající omastek a máme po starostech.

Zdroje: housecleaningcentral.combobvila.com, Neobyčejné užití obyčejných věcí (Rider´s Digest  Výběr)


Přečtěte si také