Sušená rajčátka připravíte v troubě. Přidejte česnek a bazalku a máte základ pro různé recepty
Urodilo se vám víc rajčátek, než jste schopni okamžitě sníst? Připravte si z nich báječný základ na salát, špagety, ale i pod maso. Rajčata nemusíte nijak zavařovat, stejně je spotřebujete dříve, než by se stihla zkazit.
Co budete potřebovat na sušená rajčátka
- misku mini rajčat (můžete použít rajčata balkonová, jahodová nebo datlová, ale vždy hodně vyzrálá)
- pečicí papír
- olivový olej
- hrst bazalky
- 5 stroužků česneku
- sůl
- pepř
- podle chuti trochu octa
Jak budete postupovat při přípravě sušených rajčátek
- Rajčátka omyjte, osušte a nakrájejte podélně na poloviny.
- Nakrájená rajčata vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem a vložte do trouby, vyhřáté na 120 °C.
- Podle velikosti a množství šťávy se budou rajčátka sušit asi 2–4 hodiny.
- Během sušení hlídejte, aby se rajčátka nepřesušila a slupka nebyla až křupavá.
- Rajčata musí zůstat měkká a trochu šťavnatá.
- Oloupejte asi 5 stroužků česneku.
- Nakrájejte je na tenké plátky.
- Česnek smíchejte na talíři se sušenými rajčátky.
- Lístky bazalky nasekejte nadrobno.
- Přimíchejte je k rajčatům a česneku.
- Sušená rajčata, smíchaná s česnekem a bazalkou, osolte a opepřete.
- Vložte do vymyté skleničky, zalijte olivovým olejem a pevně uzavřete.
Sušená rajčátka v oleji vám vydrží v lednici několik týdnů. Samozřejmě pokud je mnohem dříve nesníte! Jsou totiž vážně báječná.
Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek