Rajčata a okurky na sladko: Ochutnejte okurkovou limonádu a rajčatovou marmeládu
Léto je v plném proudu a ve žhavých letních dnech jsou velice osvěžující rajčata a okurky. Sklizeň plodů přirozeně dozrálých na zahradách a balkonech nabírá na obrátkách, a tak máme šanci ochutnat je i jinak, než „jen“ v tradičních salátech a dalších oblíbených pokrmech. Už jste zkusili zpracovat okurky a rajčata na sladko? Ne? Tak to byste měli napravit! Okurková limonáda se zázvorem a rajčatová marmeláda vás oslní.
Domácí okurková limonáda se zázvorem
Ingredience
- 2 salátové okurky
- čerstvě vymačkaná šťáva z 1 limetky nebo citronu
- asi 30 g třninového cukru nebo medu na oslazení
- 400 až 600 ml perlivé vody
- lístky máty na ozdobení
- nastrouhaný zázvor
Příprava
Zhruba jednu a půl okurky oloupeme, nakrájíme a rozmixujme s polovinou perlivé vody, limetkovou či citronovou šťávou a cukrem nebo medem dohladka. Zbytek okurky se slupkou (je pod ní nejvíc vitaminů a minerálů) nakrájíme na tenké plátky. Do džbánku dáme rozmixovanou okurku a dolijeme zbylou vodou, přidáme plátky okurky a několik lístků čerstvé máty. Promícháme a dáme vychladit. Podáváme s ledem.
- Chuť okurkové limonády zvýrazní čerstvě nastrouhaný zázvor - podle chuti stačí jedna lžička. Přidáme ho do džbánku spolu s mátou a plátky okurky.
NENECHTE SI UJÍT: Zkuste pěstovat okurky na síti. Moderní vertiko systém se bude líbit okurkám i vám
Proč jíst okurky
- Okurka je plná důležitých látek, jako jsou vitaminy (A, B, E i C) a minerály (např. draslík, hořčík, vápník a fosfor).
- Čerstvou, přirozeně dozrálou okurku tvoří až 90 procent vody, a tak je skvělou volbou v případě, pokud jsme během dne zanedbávali pitný režim.
- Dokonale hydratuje a je také skvělým parťákem při hubnutí.
- Pravidelná konzumace okurek posiluje imunitu, dodá tělu energii, pročišťuje tělo a urychluje metabolismus i napomáhá hubnutí.
- Pomáhá proti otokům a suché a citlivé, ale i od slunce spálené pokožce.
Okurka je plná důležitých látek, jako jsou vitaminy (A, B, E i C) a minerály (např. draslík, hořčík, vápník a fosfor). Zdroj: iStock
Okurka je plná důležitých látek, jako jsou vitaminy (A, B, E i C) a minerály (např. draslík, hořčík, vápník a fosfor). Zdroj: iStock
Jak jíst okurky
Okurky se konzumují čerstvé (saláty, studené polévky, domácí limonády) i tepelně upravené. Nakládačky se sterilují v různých nálevech, větší se využívají k výrobě rychlokvašek. Nakládané okurky s koprem fungují jako přírodní antidepresivum. Mají totiž schopnost zvýšit hladinu serotoninu, hormonu, který umí zlepšit náladu.
Při tepelné úpravě se okurky nejvíce dusí a připravují se z nich omáčky. Okurka se může podobně jako cuketa vydlabat, naplnit například sýrem, zeleninou či mletým masem a zapékat.
Rajčatová marmeláda s rumem
Ingredience
- 2 kg vyzrálých rajčat
- 800 g cukru
- asi 150 ml rumu podle chuti
- 2 lžičky kyseliny citronové
- 1 ovocný pektin
- 2 vanilkové cukry
Příprava
Rajčata omyjeme, rozkrájíme i se slupkou na menší kousky a v hrnci je rozvaříme na kaši (nepodléváme, rajčata jsou šťavnatá a pustí dost šťávy). Necháme vychladnout a poté propasírujeme přes síto, abychom odstranili semínka a slupky. Promícháme cukr, kyselinu citronovou, ovocný pektin a vanilinové cukry a tuto směs vmícháme do rajčatového pyré. Přidáme rum, vše důkladně promícháme, přivedeme k varu a několik minut vaříme do zhoustnutí.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak a kdy sklízet rajčata, okurky, papriky a cukety
Proč jíst rajčata
- Rajčata jsou díky nízké energetické hodnotě a minimu cukrů ideální letní potravinou. Obsahují velké množství vitaminů A, B, C, D, E a K, minerálů (draslík, železo, sodík, selen, hořčík, mangan, zinek, jód, chrom, měď, vápník ) a antioxidantů.
- Nejsilnější známý antioxidant rostlinného původu je lykopen, který chrání před nádorovými onemocněními, má příznivý vliv na srdce, krevní tlak, prostatu a pokožku. Ze stravy jej organismus dokáže přijmout až po tepelné úpravě.
- Pravidelná konzumace rajčat pozitivně ovlivňuje i náladu, a to díky tyraminu – a čím jsou plody zralejší, tím je jeho množství vyšší.
Přirozeně dozrálá rajčata mají naprosto jedinečnou vůni a chuť. Skvěle chutnají čerstvá, ideálně vlastní a čerstvě utržená, kdy také obsahují nejvíce účinných látek. Zdroj: iStock
Přirozeně dozrálá rajčata mají naprosto jedinečnou vůni a chuť. Skvěle chutnají čerstvá, ideálně vlastní a čerstvě utržená, kdy také obsahují nejvíce účinných látek. Zdroj: iStock
Jak jíst rajčata
Přirozeně dozrálá rajčata mají naprosto jedinečnou vůni a chuť. Skvěle chutnají čerstvá, ideálně vlastní a čerstvě utržená, kdy také obsahují nejvíce účinných látek. Dobrá je rajčatová šťáva, pyré, džus nebo smoothie. Jsou nedílnou součástí nejrůznějších letních salátů, ale i teplých jídel – hodí se do polévek, omáček, mohou se zapékat nebo grilovat, tvoří základ pizzy a mnoha druhů kečupů.
Zdroje: cs.wikipedia.org, bylinkyprovsechny.cz. fresh.iprima.cz