Rajčata a okurky na sladko: Ochutnejte okurkovou limonádu a rajčatovou marmeládu

Léto je v plném proudu a ve žhavých letních dnech jsou velice osvěžující rajčata a okurky. Sklizeň plodů přirozeně dozrálých na zahradách a balkonech nabírá na obrátkách, a tak máme šanci ochutnat je i jinak, než „jen“ v tradičních salátech a dalších oblíbených pokrmech. Už jste zkusili zpracovat okurky a rajčata na sladko? Ne? Tak to byste měli napravit! Okurková limonáda se zázvorem a rajčatová marmeláda vás oslní.

Domácí okurková limonáda se zázvorem

Ingredience

  • 2 salátové okurky
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1 limetky nebo citronu
  • asi 30 g třninového cukru nebo medu na oslazení
  • 400 až 600 ml perlivé vody
  • lístky máty na ozdobení
  • nastrouhaný zázvor

Příprava

Zhruba jednu a půl okurky oloupeme, nakrájíme a rozmixujme s polovinou perlivé vody, limetkovou či citronovou šťávou a cukrem nebo medem dohladka. Zbytek okurky se slupkou (je pod ní nejvíc vitaminů a minerálů) nakrájíme na tenké plátky. Do džbánku dáme rozmixovanou okurku a dolijeme zbylou vodou, přidáme plátky okurky a několik lístků čerstvé máty. Promícháme a dáme vychladit.  Podáváme s ledem.

  • Chuť okurkové limonády zvýrazní čerstvě nastrouhaný zázvor - podle chuti stačí jedna lžička. Přidáme ho do džbánku spolu s mátou a plátky okurky.

NENECHTE SI UJÍT: Zkuste pěstovat okurky na síti. Moderní vertiko systém se bude líbit okurkám i vám

Proč jíst okurky

  • Okurka je plná důležitých látek, jako jsou vitaminy (A, B, E i C) a minerály (např. draslík, hořčík, vápník a fosfor).
  • Čerstvou, přirozeně dozrálou okurku tvoří až 90 procent vody, a tak je skvělou volbou v případě, pokud jsme během dne zanedbávali pitný režim.
  • Dokonale hydratuje a je také skvělým parťákem při hubnutí.
  • Pravidelná konzumace okurek posiluje imunitu, dodá tělu energii, pročišťuje tělo a urychluje metabolismus i napomáhá hubnutí.
  • Pomáhá proti otokům a suché a citlivé, ale i od slunce spálené pokožce.

Jak jíst okurky

Okurky se konzumují čerstvé (saláty, studené polévky, domácí limonády) i tepelně upravené. Nakládačky se sterilují v různých nálevech, větší se využívají k výrobě rychlokvašek. Nakládané okurky s koprem fungují jako přírodní antidepresivum. Mají totiž schopnost zvýšit hladinu serotoninu, hormonu, který umí zlepšit náladu.

Při tepelné úpravě se okurky nejvíce dusí a připravují se z nich omáčky. Okurka se může podobně jako cuketa vydlabat, naplnit například sýrem, zeleninou či mletým masem a zapékat.

Rajčatová marmeláda s rumem

Ingredience

  • 2 kg vyzrálých rajčat
  • 800 g cukru
  • asi 150 ml rumu podle chuti
  • 2 lžičky kyseliny citronové
  • 1 ovocný pektin
  • 2 vanilkové cukry

Příprava

Rajčata omyjeme, rozkrájíme i se slupkou na menší kousky a v hrnci je rozvaříme na kaši (nepodléváme, rajčata jsou šťavnatá a pustí dost šťávy). Necháme vychladnout a poté propasírujeme přes síto, abychom odstranili semínka a slupky. Promícháme cukr, kyselinu citronovou, ovocný pektin a vanilinové cukry a tuto směs vmícháme do rajčatového pyré. Přidáme rum, vše důkladně promícháme, přivedeme k varu a několik minut vaříme do zhoustnutí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak a kdy sklízet rajčata, okurky, papriky a cukety

Proč jíst rajčata

  • Rajčata jsou díky nízké energetické hodnotě a minimu cukrů ideální letní potravinou. Obsahují velké množství vitaminů A, B, C, D, E a K, minerálů (draslík, železo, sodík, selen, hořčík, mangan, zinek, jód, chrom, měď, vápník ) a antioxidantů.
  • Nejsilnější známý antioxidant rostlinného původu je lykopen, který chrání před nádorovými onemocněními, má příznivý vliv na srdce, krevní tlak, prostatu a pokožku. Ze stravy jej organismus dokáže přijmout až po tepelné úpravě.
  • Pravidelná konzumace rajčat pozitivně ovlivňuje i náladu, a to díky tyraminu – a čím jsou plody zralejší, tím je jeho množství vyšší.

Jak jíst rajčata

Přirozeně dozrálá rajčata mají naprosto jedinečnou vůni a chuť. Skvěle chutnají čerstvá, ideálně vlastní a čerstvě utržená, kdy také obsahují nejvíce účinných látek. Dobrá je rajčatová šťáva, pyré, džus nebo smoothie. Jsou nedílnou součástí nejrůznějších letních salátů, ale i teplých jídel – hodí se do polévek, omáček, mohou se zapékat nebo grilovat, tvoří základ pizzy a mnoha druhů kečupů.

Zdroje: cs.wikipedia.org, bylinkyprovsechny.cz. fresh.iprima.cz


Přečtěte si také