Bazalka: Jak vypěstovat kouzelné koření a udělat si klasické pesto

Čerstvá bazalka je oblíbeným aromatickým kořením a ceněnou bylinkou i okrasnou rostlinou. Proto se stále častěji objevuje nejen na zahradě, ale také v nádobách na balkonech a okenních parapetech, kde ji můžeme mít takřka celoročně. U nás se nejčastěji pěstuje bazalka pravá. Kdo jednou podlehl jejímu kouzlu, už se bez bazalky neobejde. Jak si bazalku vypěstovat a jak si ji opravdu vychutnat?

Bazalka pravá(Ocimum basilicum) je zdrojem betakarotenu (provitaminu A),vitaminuC, hořčíku, železa, vápníku a draslíku, obsahuje silice, éterické oleje, bazalkový kafr, flavonoidy, tanin, glykosidy a třísloviny, které povzbuzuje činnost trávicích orgánů, zlepšuje chuť k jídlu, omezuje nadýmání, pomáhá při vylučování žluči, zklidňuje žaludek a působí mírně dezinfekčně. Ve formě nálevů ulevuje při vykašlávání a dezinfikuje ústní dutinu, je vhodným doplňkem při léčbě chřipky a nachlazení. Silice bazalky jsou jedním z nejúčinnějších antidepresiv. Podrcené lístky mají protizánětlivé a hojivé účinky, a tak je přikládáme na drobné ranky či odřeniny. Bazalka na okenním parapetu nás v bytě ochrání před hmyzem.

6 pravidel pěstování bazalky

  1. U nás se nejčastěji pěstuje bazalka pravá(Ocimum basilicum) jako teplomilná letnička, která prospívá při teplotách vyšších než 10 °C, nesnáší vítr a průvan. Bazalka nesmí nikdy přeschnout, ale ani být dlouho přemokřená.
  2. Bazalku můžeme vysít do nádob a pěstovat na okenním parapetu či na balkoně nebo předpěstované sazeničky vysadit na zahradu na záhon vdruhé polovině května, až definitivně pomine nebezpečí posledních mrazíků.
  3. Bazalka si nejvíc rozumí s rajčaty, protože oběma rostlinám vyhovují stejné podmínky pěstování. Prospívá jí společnost okurek, paprik a cibule. Bazalka vylepšuje chuť rajčat a paprik, ale hlavně přirozeně odpuzuje housenky a mšice.
  4. Bazalka v nádobách: Semínka bazalky vysejeme do vlhkého zahradního substrátu, přibližně 5–10 semen na květináč do hloubky zhruba 6 mm. Nově zasetá semínka vlhčíme rozprašovačem. Po vzejití necháme v květináči o průměru 10 cm 3 rostlinky, v květináči o průměru 14 cm pak 5 rostlinek. Bazalku zaléváme do odtokové misky zhruba každé tři dny, zemina nesmí nikdy vyschnout. Bazalka má ráda slunce, hodně světla a teplo, nesnáší průvan, změny teplot a vlhkosti. Při dorůstání rostlinu postupně zaštipujeme, podpoříme tak její větvení a oddálíme kvetení.
  5. Bazalka na zahradě: Semínka na předpěstování vysejeme v polovině dubna do skleníku nebo do květináče na okenní parapet. Osivo dáme nepříliš hustě na povrch výsevního substrátu, jen mírně zasypeme zeminou. Klíčící bazalce svědčí teplota 15–18°C. Sazeničky vysadíme alespoň 15 cm od sebe na teplé, slunné a před větrem chráněné místo, bazalka preferuje vlhčí, dobře propustné a výživné půdy. Při zalévání dáváme pozor, abychom zbytečně nekropili listy. Při dlouhotrvajícím chladném a vlhkém počasí je ohrožená plísněmi.
  6. Zaštípnutím mladých rostlin bazalka houstne a košatí. V průběhu léta má bazalka tendenci tvořit květy. A protože výhony a lístky se sbírají před rozkvětem, kdy je bazalka nejkvalitnější, tvořící se květenství odstraňujeme.

Co asi děláme špatně, že nám bazalka chřadne

Rostlina bledne, hnědne anakonec hyne: Bazalka je bylina, která potřebuje teplo a světlo, takže pokud ji pěstujeme ve stínu, bude chřadnout a taky se stane snadným cílem pro škůdce (molice). Za to, že bazalka uhyne, může také nevhodná zálivka. Nejlepší je zalévat ji ráno a přímo ke kořenům. Doma zaléváme méně než venku na zahradě. Bazalka nesnáší mokré listy, hlavně na noc. Přemokření vede k napadání škůdci i chorobami (plíseň, hniloba).

Bazalka v kuchyni

Typické aroma bazalky tvoří těkavé látky, které sušením unikají, a proto sušená bylinka ztrácí svou typickou vůni. Během léta několik keříků bazalky na zahrádce nebo v truhlíku nám poskytne dostatek čerstvých lístků. Pokud si ji chceme uchovat na zimu, můžeme výhonky nebo čerstvé listy zamrazit.

Využití bazalky v kuchyni je opravdu široké, zejména při přípravě salátů, omáček na těstoviny a polévek. Bazalka skvěle ladí s rajčaty a česnekem, s majoránkou, oreganem a tymiánem. Bazalky se nemusíme bát ani při přípravě masa, například kuřecího a krůtího nebo ryb a mořských plodů. Posypat bazalkou můžeme i grilovanou zeleninu, například lilek nebo cuketu na pizzu. Platí, že čerstvá bazalka se přidává až po hotového pokrmu. Bazalka je základem klasického pesta, uplatní se také v nápojích, dezertech, bylinných octech a olejích.

Bazalky pro pěstování v nádobách

Tu svou bazalku si můžeme vybrat z množství odrůd s rozmanitou barvou květů v odstínech bílé, růžové až fialové. A ani listy nejsou už jen klasicky zelené, jejich až černofialová barva není nijak výjimečná.

Mammolo Genovese

Mini bazalka Mammolo Genovese s širokými bublinatými listy tmavě zelené barvy. Mladou bazalku sestřihneme asi 10 cm nad zeminou pro vytvoření košatějšího trsu. Zaštipováním se zabrání nežádoucímu kvetení.

Mánes

Kompaktní drobnolistá odrůda Mánes tvoří kulaté keříky s drobnými zelenými lístky. Pozdě vykvétá, což je její velkou výhodou – nejchutnější částí bazalky jsou mladé listy, květy naopak kvalitu bazalky snižují. Po seříznutí rychle obrůstá.

Pokemon

Velmi kompaktní mini bazalka Pokemon má silné listy intenzivní zelené barvy, vynikající aroma a chuť. Odrůda je vhodná k pěstování v květináčích po celý rok. Osivo je bez houbové choroby Fusarium oxysporum – úředně testováno.

Siam Queen

Kompaktní Siam Queen je aromatická, velmi atraktivní bazalka s tmavě zelenými lesklými listy, výraznýmkvětenstvíma růžovými květy.

Bazalky pro pěstování na zahradě

Dark Green

Komu učarovala středomořská kuchyně, určitě ocení silně aromatické salátové odrůdy. Bazalka pravá Dark Green má velké tmavozelené listy vhodné do omáček a rajčatových salátů nebo k těstovinám.

Lettuce Leaf

Bazalka pravá Lettuce Leaf je bujně rostoucí odrůda typu Toscana vysoká 40–50 cm, listy jsou světle zelené barvy, velké, široce oválné, sbublinatým povrchem, mají charakteristické aroma.

Cinamonette

Bazalka pravá Cinamonette má bazalkovou vůni s nádechem skořice a anýzu, je vhodná k jídlům, kde je žádána nasládlá vůně, rostlina má olivově zelené listy a růžové květy.

Purple Opaal, Purple Ruffles, Red Rubin

Pro milovníky barvy jsou dekorativní červenolisté odrůdy. Purple Opaal s tmavě purpurovými listy a výraznou bazalkovou vůni se používá se k ochucení pokrmů, je oblíbenou součástí bylinkových octů. Červenolistá netradiční odrůda Purple Ruffles má lístky lesklé, zkadeřené se zubatým okrajem. Kromě obvyklého použití jsou čerstvé listy výborné ke zdobení pokrmů. Red Rubin je červenolistá odrůda s pevnými listy, ve většině případů bez zeleného zbarvení. Příjemná tradiční vůně a aroma s krásnými květy podobnými levanduli.

Bazalka svatá Tulsi

Bazalka svatáTulsi (Ocimum sanctum) je v Asii posvátnou rostlinou. Pochází z tropů jihovýchodní Asie, kde tvoří dřevnatější keře. Listy jsou protistojné, vejčité a zubaté, zelené nebo načervenalé a výrazně aromatické. Květenství je protáhlé s nafialovělými kvítky.

Bazalka svatá je léčivka i koření

Svatá bazalka se používá v tradiční ayurvédské medicíně. Je významným adaptogenem, chrání před stresem a přispívá k dlouhověkosti. Čaj z listů pomáhá proti nachlazení, rýmě a kašli má antioxidační účinky a zlepšuje paměť. Listy a květy jsou výborné do masových pokrmů a k ochucování octů a olejů.


Přečtěte si také