Tiramisu vás spolehlivě postaví na nohy. Hříšně dobrý italský dezert si hravě uděláte doma
Tiramisu vás spolehlivě postaví na nohy. Hříšně dobrý italský dezert si hravě uděláte i doma Zdroj: iStock
Tiramisu patří k největším klenotům italské kuchyně. Vrstvená dobrota z kávy, cukrářských piškotů, třené pěny ze žloutků, cukru a nezaměnitelného krémového mascarpone uspokojuje chuťové buňky labužníků z celého světa. Pokud si však chcete pochutnat na původním italském tiramisu, vyzkoušejte náš recept.
Za kolébku tiramisu je považováno severoitalské město Treviso, kde se dezert zrodil před více než padesáti lety, inspirován dávnými recepty zdob renesance. Jako rodný dům oblíbené dobroty se označuje restaurace Beccherie. „Postav mě na nohy“ nebo „zvedni mě“ či „povzbuď mě“ – tak by se dal přeložit název tiramisu, jehož neoddělitelnou součástí je silná káva, díky níž má povzbuzující a osvěžující účinky. Jedna z teorií ovšem praví, že se svého času jednalo o oblíbený dezert v trevisských nevěstincích, takže název může pocházet i odtud a mít dvojsmyslný výklad. Ať tak či onak, tenhle vrstvený dezert rozhodně stojí za to!
Mascarpone je základ tiramisu
Mascarpone má konzistenci hustého jogurtu a při jeho výrobě se nepoužívá syřidlo živočišného původu. Tento lahodný čerstvý sýr je alfou a omegou tiramisu – ale také díky němu dezert patří ke kalorickým bombám, protože se vyrábí zjemné a tučné smetany. Právě její kvalita se pak odráží na kvalitě mascarpone i celého tiramisu. Proto se na pravém mascarpone rozhodně nevyplatí šetřit.
Tiramisu na různé způsoby
Protože se tiramisu rozšířilo do všech koutů Itálie a pak dál do celého světa, lze se setkat srůznými variantami jeho receptu – vněkterých regionech do něj přidávají například rum, koňak, whiskey či citronový likér. Jinde se podává s našlehanou šlehačkou, narazit lzei na tiramisu sovocem. Pokud si však chceme pochutnat na původním italském tiramisu, tady je recept.
Pravé italské tiramisu
Ingredience
- 400 g mascarpone Brazzale
- 200 g cukrářských piškotů Vicenzovo
- 150 g moučkového cukru
- 200 g čokolády na vaření
- 4 žloutky
- 2 bílky
- 3 šálky kávy ristretto
- kvalitní kakao holanského typu na posypání
Postup
Nejprve ušleháme z bílků pevný sníh a nastrouháme čokoládu. Do velké mísy dáme žloutky a moučkový cukr, vařečkou utřeme do hladké pěny. Poté opatrně vmícháme mascarpone a sníh z bílků. Dno nádoby s vysokým okrajem, ideálně skleněné, vyložíme vrstvou piškotů, které rovnoměrně polijeme kávou. Přikryjeme vrstvou krému a vrstvou nastrouhané čokolády. Tímto způsobem střídáme vrstvy až do spotřebování všech surovin. Poslední vrstvou je krém z mascarpone posypaný kakaem. Vložíme do lednice a necháme asi 4 hodiny rozležet. Tiramisu buď z nádoby vyklopíme, nebo jíme přímo z nádoby. Před podáváním můžeme ozdobit lístkem meduňky a polít čokoládovým topingem.
Domácí tiramisu do skleničky
Ingredience
- 5 vajec
- 500 g mascarpone
- 1 hrnek silné překapávané kávy
- 5 lžic cukru
- cukrářské piškoty
- kakao na posypání
Postup
Bílky oddělíme od žloutků, z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky vyšleháme s5 lžícemi cukru, přidáme mascarpone a nakonec opatrně vmícháme sníh. Cukrářské piškoty namočíme vkávě a dáme je do připravených sklenic (asi 4). Potom piškoty zalijeme krémem. Dáme do lednice aspoň na 2 hodiny vychladit. Těsně před podáváním přes sítko pořádně poprášíme kakaem. Pokud nesníme tiramisu hned, je dobré sklenici zakrýt a uchovat vlednici.