návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Tiramisu vás spolehlivě postaví na nohy. Připravte si ho doma

Lenka Odstrčilová , Aktualizováno: 10.02.2021
Za kolébku tiramisu je považováno severoitalské město Treviso
Autor: istock.com Za kolébku tiramisu je považováno severoitalské město Treviso
Tiramisu patří k největším klenotům italské kuchyně. Vrstvená dobrota z kávy, cukrářských piškotů, třené pěny ze žloutků, cukru a nezaměnitelného krémového mascarpone uspokojuje chuťové buňky labužníků z celého světa. Pokud si však chcete pochutnat na původním italském tiramisu, vyzkoušejte náš recept.

reklama

Za kolébku tiramisu je považováno severoitalské město Treviso, kde se dezert zrodil před více než padesáti lety, inspirován dávnými recepty z dob renesance. Jako rodný dům oblíbené dobroty se označuje restaurace Beccherie. „Postav mě na nohy“ nebo „zvedni mě“ či „povzbuď mě“ – tak by se dal přeložit název tiramisu, jehož neoddělitelnou součástí je silná káva, díky níž má povzbuzující a osvěžující účinky. Jedna z teorií ovšem praví, že se svého času jednalo o oblíbený dezert v trevisských nevěstincích, takže název může pocházet i odtud a mít dvojsmyslný výklad. Ať tak či onak, tenhle vrstvený dezert rozhodně stojí za to!

Italský král dezertů: Tiramisu vás postaví na nohy
Autor: La Formaggeria Gran Moravia Italský král dezertů: Tiramisu vás postaví na nohy

Mascarpone je základ tiramisu

Mascarpone má konzistenci hustého jogurtu a při jeho výrobě se nepoužívá syřidlo živočišného původu. Tento lahodný čerstvý sýr je alfou a omegou tiramisu – ale také díky němu dezert patří ke kalorickým bombám, protože se vyrábí z jemné a tučné smetany. Právě její kvalita se pak odráží na kvalitě mascarpone i celého tiramisu. Proto se na pravém mascarpone rozhodně nevyplatí šetřit.

Mascarpone, lahodný čerstvý sýr je alfou a omegou tiramisu
Autor: istock.com Mascarpone, lahodný čerstvý sýr je alfou a omegou tiramisu

Tiramisu na různé způsoby

Protože se tiramisu rozšířilo do všech koutů Itálie a pak dál do celého světa, lze se setkat s různými variantami jeho receptu – v některých regionech do něj přidávají například rum, koňak, whiskey či citronový likér. Jinde se podává s našlehanou šlehačkou, narazit lze i na tiramisu s ovocem. Pokud si však chceme pochutnat na původním italském tiramisu, tady je recept.

Pravé italské tiramisu
Autor: La Formaggeria Gran Moravia Pravé italské tiramisu

Pravé italské tiramisu

Ingredience

  • 400 g mascarpone Brazzale
  • 200 g cukrářských piškotů Vicenzovo
  • 150 g moučkového cukru
  • 200 g čokolády na vaření
  • 4 žloutky
  • 2 bílky
  • 3 šálky kávy ristretto
  • kvalitní kakao holanského typu na posypání

Postup

Nejprve ušleháme z bílků pevný sníh a nastrouháme čokoládu. Do velké mísy dáme žloutky a moučkový cukr, vařečkou utřeme do hladké pěny. Poté opatrně vmícháme mascarpone a sníh z bílků. Dno nádoby s vysokým okrajem, ideálně skleněné, vyložíme vrstvou piškotů, které rovnoměrně polijeme kávou. Přikryjeme vrstvou krému a vrstvou nastrouhané čokolády. Tímto způsobem střídáme vrstvy až do spotřebování všech surovin. Poslední vrstvou je krém z mascarpone posypaný kakaem. Vložíme do lednice a necháme asi 4 hodiny rozležet. Tiramisu buď z nádoby vyklopíme, nebo jíme přímo z nádoby. Před podáváním můžeme ozdobit lístkem meduňky a polít čokoládovým topingem.

Domácí tiramisu do skleničky
Autor: istock.com Domácí tiramisu do skleničky

Domácí tiramisu do skleničky

Ingredience

  • 5 vajec
  • 500 g mascarpone
  • 1 hrnek silné překapávané kávy
  • 5 lžic cukru
  • cukrářské piškoty
  • kakao na posypání

Postup

Bílky oddělíme od žloutků, z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky vyšleháme s 5 lžícemi cukru, přidáme mascarpone a nakonec opatrně vmícháme sníh. Cukrářské piškoty namočíme v kávě a dáme je do připravených sklenic (asi 4). Potom piškoty zalijeme krémem. Dáme do lednice aspoň na 2 hodiny vychladit. Těsně před podáváním přes sítko pořádně poprášíme kakaem. Pokud nesníme tiramisu hned, je dobré sklenici zakrýt a uchovat v lednici.

Mohlo by vás zajímat:

Jak se pečou slavné chodské koláče

Jak se pečou slavné chodské koláče. Naučte se recepty na těsto i náplně

sladký Valentýn

Připravte na Valentýna sladký bar: tiramisu s jahodami, růžová srdce a piškotové pusinky

Historie tiramisu

Dezert sladký jako hřích! Znáte historii tiramisu?

Tiramisu má mnoho podob. Jaké si vyberete?

Jestli máte doma mísu, udělejte TIRAMISU!

reklama

Článek je zařazen v: tiramisu , pravé italské tiramisu , recept na italské tiramisu , české tiramisu , historie tiramisu , mascarpone , dezert na víkend

reklama

Přečtěte si také