Upečte si doma slavné chodské koláče. Božsky chutnají a je radost na ně pohledět
Na tradiční chodské koláče z kynutého těsta zdobené tvarohovou, makovou a povidlovou náplní, rumovými rozinkami a mandlemi je radost pohledět! A ta slast, když je ochutnáte, to se snad ani nedá popsat… Teď máte možnost si tuhle neodolatelnou proslulou českou klasiku upéct. Kynuté těsto a základní pruhovaný vzor zvládne každý a ti zručnější si mohou namalovat na koláč ornamenty. Udělejte si koláče, které nádherně vypadají a báječně chutnají.
Tradiční chodské koláče se pekly ke slavnostním příležitostem a byly vizitkou kuchařské zručnosti. Nejsou ale všechny stejné, mají řadu místních variant, co se týká těsta, ale hlavně merhování čili zdobení různými náplněmi, konkrétně tvarohovou, makovou a povidlovou.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak zvládnout umění tradiční drobenky na koláč: Trikem je správný poměr surovin
Zdobení chodských koláčů
Existují dva základní způsoby zdobení chodských koláčů:
- Někde jsou příznačné pruhy a proužky, které vytvářejí jednoduché, ale efektní geometrické tvary.
- Jinde se na tvarohový podklad malují povidlové a makové ornamenty a květinové motivy.
Kdysi se chodské koláče zdobily přesně stanovenými vzory, které vypadaly jako krajka převedená na sladkou dobrotu. Zdobení mělo přísný řád. Například mandle se dávaly na tmavé náplně a rozinky na tvarohovou.
Jak se pečou chodské koláče
Ingredience na těsto
- 750 g polohrubé mouky
- 125 g másla
- 3 vejce
- nastrouhaná kůra z půlky citronu
- špetka soli
- 250 ml mléka
- 100 g cukru
- 35 g droždí
- 2–3 lžíce rumu
- loupané a sekané mandle + rozinky namočené v rumu na ozdobení
- 1 vejce na potření těsta
- rum + 20 ml mléka za potření upečených koláčů
Ingredience na tvarohovou náplň
- 750 g tučného tvarohu
- 80–100 ml smetany ke šlehání
- 70 g cukru
- nastrouhaná kůra z půlky citronu
- 1–2 lžíce rumu
- 2 vejce
Ingredience na makovou náplň
Ingredience na povidlovou náplň
- 400 g švestkových povidel
- špetka mleté skořice
- 2 lžíce rumu
INSPIRUJTE SE:. Naši předci slavili posvícení, hody či krmáš celý týden. Na stole nesměly chybět koláče a pečínka
Příprava kynutého těsta
Nejprve připravíme kvásek. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme 2 lžíce cukru a 1 lžíci polohrubé mouky z celkového množství cukru a mouky na těsto. Na teplém místě necháme kvásek vzejít. Do velké mísy prosejeme mouku. Uprostřed uděláme důlek a vlijeme do něj kvásek. Přidáme cukr, změklé máslo a vejce. Nakonec přidáme nastrouhanou citronovou kůru, sůl a rum. Vypracujeme vláčné těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme v teple kynout asi 2 hodiny. Během kynutí těsto třikrát rukama propracujeme.
Příprava tří náplní
- Na makovou smícháme mletý mák s mlékem, mletou skořicí, cukrem nebo medem a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí, náplň musí být vláčná. Nakonec přidáme hřebíček. Necháme vychladnout.
- Na povidlovou smícháme švestková povidla s rumem a špetkou mleté skořice. Pokud jsou povidla příliš hustá, naředíme je horkou vodou a rozmícháme s rumem a skořicí.
- Na tvarohovou náplň ušleháme z bílků sníh, tvaroh utřeme se žloutky, nastrouhanou citronovou kůrou, rumem a 80 ml smetany ke šlehání. Nakonec opatrně zapracujeme sníh. Pokud je náplň příliš hustá, přidáme smetanu.
Příprava koláčů
Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly. Na pečicím papíře z každého dílu vyválíme kruh o průměru asi 25 cm a dotvarujeme dokulata. Potom prsty smáčkneme těsto asi 2 cm od okraje, aby se vytvořil zvýšený kraj. Necháme znovu asi 15 minut kynout.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem
Zdobení koláčů
Pak koláče zdobíme náplněmi buď v pruzích, nebo celou plochu potřeme tvarohovou náplní a kreslíme povidlovou a makovou náplní, kterou máme ve zdobicím sáčku, různé ornamenty. Povrch koláčů zdobíme mandlemi a rozinkami. Okraje potřeme rozkvedlaným vejcem.
PŘEČTĚTE SI TAKY: Rychlé, ale efektní recepty z jablek vám zachutnají. Zkuste jablečné růžičky i koláč
Pečení koláčů
Koláče vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 25–35 minut dozlatova. Hned po upečení potřeme koláče zahřátým mlékem smíchaným s rumem.
Zdroj: Regionální kuchařka (Petra Pospěchová), kucharkaprodceru.cz