Kuchyně

12. února 2021 08:00

Lenka Valjentová

Nejsladší Valentýn: Oslňte svou lásku hřísným tiramisu nebo růžovými pusinkami

Svátek zamilovaných nemusí být jenom o růžích. Můžete se dát třeba do pečení. Příprava lehce křupavých růžových srdcí z bezé, plněných piškotových koleček i hříšně dobrého tiramisu s jahodami a bílou čokoládou moc času nezabere. A zaručeně svou lásku oslníte!

Svátek zamilovaných se nese ve znamení květin a drobných dárků. Ale je i o sladkostech a dobrotách. Každý přece ví, že láska prochází žaludkem! Přinášíme vám malou sladkou inspiraci.

NENECHTE SI UJÍT: Naučte se tajnou řeč květin aneb Malý slovník květomluvy (nejen) pro zamilované

Růžová bezé srdíčka

Ingredience

  • 3 bílky
  • 200 g cukru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 barva gelová potravinářská červená

Příprava

  1. Na bezé v míse vyšleháme z bílků a cukru elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni tuhý sníh. Zlehka vmícháme citronovou šťávu a potravinářskou barvu.
  2. Cukrářský sáček s řezanku trubičkou naplníme a tvoříme na plechu vyloženým papírem na pečení srdíčka (asi 30 kusů). Vložíme do trouby předehřáté 90 °C, nepečeme, ale sušíme v mírně otevřené troubě asi 2 hodiny. Necháme vychladnout. Uchováváme v suchu.
  3. Z bezé můžeme vytvořit jiné tvary (tradiční pusinky, písmenka, kopečky) nebo sníh obarvit jinými gelovými barvami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Romantická večeře ve dvou: Ohromte svou lásku dokonale prostřeným stolem

Domácí tiramisu s jahodami a bílou čokoládou

Ingredience

  • 200 g cukru
  • 2 šálky kávy ristretto (silná káva bez mléka)
  • 100 g dvoubarevných podlouhlých piškotů savoiardi
  • 3 vejce
  • 150 g mascarpone
  • 150 g bílé čokolády
  • 250 g jahod
  • čerstvá máta nebo meduňka na ozdobení

Příprava

  1. Do malého hrnce nalijeme dva šálky kávy, přidáme 100 g cukru a 400 ml vody. Necháme přejít varem a pak necháme úplně vychladnout. Ve vychladlé kávě budete posléze namáčet piškoty.
  2. Vejce rozšleháme s mascarpone a 100 g cukru do hladkého jemného krému.
  3. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, necháme ji částečně zchladnout a pak vmícháme do krému.
  4. Pak vrstvíme tiramisu: na piškoty namočené v kávě dáme krém z mascarpone a na něj jahody nakrájené na kousky. Pokračujeme ve vrstvení až do vyčerpání surovin, končíme jahodami.
  5. Ozdobíme lístkem máty nebo meduňky.

Piškotová kolečka se šlehačkou a džemem

Ingredience

  • ⅓ hrnku hladké mouky
  • ⅓ hrnku krystalového cukru
  • 1 sáček cukru s mandlovou příchutí
  • 3 vejce
  • malinový, rybízový, jahodový či třešňový džem na potření
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • moučkový cukr na posypání

Příprava

  1. Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, po troškách přidáme oba cukry. Opatrně vmícháme žloutky a po lžících prosátou mouku.
  2. Plech vyložíme pečicím papírem a pocukrujeme. Lžičkou na plechu vytvoříme z těsta sudý počet stejně velkých kulatých piškotů, necháme dostatečné rozestupy, aby se nespekly.
  3. Dáme na 7–8 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Necháme vychladnout.
  4. Ze smetany ušleháme pevnou šlehačku a dáme ji zdobicího sáčku. Polovinu vychladlých piškotů potřeme červeným džemem, na něj dáme vrstvu šlehačky a přiklopíme druhou polovinou piškotů. Pocukrujeme.

Pokud chcete partnera či partnerku překvapit originálním valentýnským dárkem, ale nevíte, jaký pořídit, tipy najdete tady.


Přečtěte si také