Sladký Valentýn: Udělejte tiramisu s jahodami, růžová srdce a piškotové pusinky
Nejsladší Valentýn: Udělejte domácí tiramisu s jahodami, růžová srdce z bezé a piškotové pusinky Zdroj: archiv Receptyschuti/archiv Dr.Oetker
Svátek zamilovaných vůbec nemusí být jenom o růžích. Můžete se dát do pečení a udělat na den svatého Valentýna sladký bar. Příprava lehce křupavých růžových srdcí, lahodných piškotových pusinek i hříšně dobrého tiramisu s jahodami a bílou čokoládou moc času nezabere a zaručeně si pochutnáte.
Křupavá růžová srdce z bezé
Ingredience
- 3 bílky
- 200 g cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 barva gelová potravinářská červená
Příprava
Na bezé v míse vyšleháme z bílků a cukru elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni tuhý sníh. Zlehka vmícháme citronovou šťávu a potravinářskou barvu. Cukrářský sáček s řezanku trubičkou naplníme a tvoříme na plechu vyloženým papírem na pečení srdíčka (asi 30 kusů). Vložíme do trouby předehřáté 90 °C, nepečeme, ale sušíme v mírně otevřené troubě asi 2 hodiny. Necháme vychladnout. Uchováváme v suchu. Z bezé můžeme vytvořit jiné tvary (písmenka, číslice, kopečky) nebo sníh obarvit jinými gelovými barvami.
Domácí tiramisu s jahodami a bílou čokoládou
Ingredience
- 200 g cukru
- 2 šálky kávy ristretto (silná káva bez mléka)
- 100 g dvoubarevných podlouhlých piškotů savoiardi
- 3 vejce
- 150 g mascarpone
- 150 g bílé čokolády
- 250 g jahod
- čerstvá máta nebo meduňka na ozdobení
Příprava
Do malého hrnce nalijeme dva šálky kávy, přidáme 100 g cukru a 400 ml vody. Necháme přejít varem a pak necháme úplně vychladnout. Ve vychladlé kávě budete posléze namáčet piškoty. Vejce rozšleháme s mascarpone a 100 g cukru do hladkého jemného krému. Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu, necháme ji částečně zchladnout a pak vmícháme do krému. Pak vrstvíme tiramisu: na piškoty namočené v kávě dáme krém z mascarpone a na něj jahody nakrájené na kousky. Pokračujeme ve vrstvení až do vyčerpání surovin, končíme jahodami. Ozdobíme lístkem máty nebo meduňky.
Piškotové pusinky plněné šlehačkou a džemem
Ingredience
- ⅓ hrnku hladké mouky
- ⅓ hrnku krystalového cukru
- 1 sáček cukru smandlovou příchutí Vitana
- 3 vejce
- malinový, rybízový, jahodový či třešňový džem na potření
- 200 ml smetany ke šlehání
- moučkový cukr na posypání
Příprava
Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, po troškách přidáme oba cukry. Opatrně vmícháme žloutky a po lžících prosátou mouku. Plech vyložíme pečicím papírem a pocukrujeme. Lžičkou na plechu vytvoříme z těsta sudý počet stejně velkých kulatých piškotů, necháme dostatečné rozestupy, aby se nespekly. Dáme na 7–8 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Necháme vychladnout. Ze smetany ušleháme pevnou šlehačku a dáme ji zdobicího sáčku. Polovinu vychladlých piškotů potřeme červeným džemem, na něj dáme vrstvu šlehačky a přiklopíme druhou polovinou piškotů. Pocukrujeme.