Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Manželé si postavili pohodlný nízkoenergetický dům uprostřed města

Přinášíme vám ukázku toho, jak může vypadat nízkoenergetický dům zasazený do městského prostředí.
Vydáno: 03.07.2014
Bazén u domu v americké Santa Monice je vyhřívají solární panely
Bazén u domu v americké Santa Monice je vyhřívají solární panely Autor: Ilikearchitecture.net
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Tuto dvoupodlažní rezidenci si nechali podle vlastního projektu postavit šéf architektonického studia Buzz Yudell se svou manželkou Tinou Berne v americké Santa Monice. Rozhodli se přestěhovat z venkova do města, aby měli blíž jak do práce, tak k přátelům, ale zároveň si přáli zachovat charakter bydlení, na jaký byli zvyklí na venkově.

Hlavním požadavkem těch dvou byla celková harmonie interiéru i venkovních prostor a maximální ochrana životního prostředí, tedy i provoz domu s nulovou spotřebou energie. Svůj vlastní dům se rozhodli využít jako laboratoř, jejíž výsledky potom použijí ve své další práci.

I kuchyň v nízkoenergetické rezidenci s názvem Georgina působí vzdušně a prostorně
I kuchyň v nízkoenergetické rezidenci s názvem Georgina působí vzdušně a prostorně
Ilikearchitecture.net

To, že dům může fungovat v rámci pravidel dlouhodobé udržitelnosti, se potvrdilo po ročním provozu. Kromě dvou nejchladnějších měsíců, listopadu a prosince, kdy bylo zapotřebí dodat malé množství teplé vody ohřívané plynem, pokryly spotřebu energie solární panely na ohřev vody jak pro sálavé vytápění, tak pro bazén a teplou užitkovou vodu. Spotřebu elektrické energie zcela pokryly fotovoltaické články umístěné na střeše budovy. Celkově se tak během dvanácti měsíců podařilo snížit emise CO2 o 180 000 liber, což je v přepočtu něco málo přes 80 tun. A to je úspora úctyhodná.

Jak je zřejmé z fotografií, nemusí úsporné bydlení za každou cenu znamenat snížení nároků na komfort. Světlý interiér je sám o sobě dostatečně prostorný. Velmi vzdušným dojmem dům působí i díky nejasné hranici mezi interiérem a zahradou. Oba prostory odděluje přístřešek, který se využívá pro stolování a siestu při odpoledním čaji. Po setmění je osvětlen bodovými reflektory, které doplňují přirozené světlo, a tím se ještě více zdůrazní nenásilný přechod mezi interiérem a exteriérem.

(brass)

Mohlo by vás zajímat:

"Věřte svým instinktům a zařiďte si domov tak, jak vám to vyhovuje," říká Eimear Nic an Bhaird z Dublinu

Majitelka bytu miluje design. A ještě k tomu retro

V tomto bytě bydlí rodina s dětmi, u stolu se často ale sejde více lidí

Byt v kombinaci bílé, černé a dřeva působí čistým dojmem

Autorkou realizace je Zuzana Schubertová

Kontrastní kuchyně v bytě s africkým nábojem

Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama