31. října 2019 13:04
Markéta ZídkováNa poslední chvíli: Vyrobte si 6 druhů vánočního cukroví za 2 hodiny
Nemáte čas, ale chtěli byste péct? Vyzkoušejte rychlé recepty na vánoční cukroví, které bude vypadat skvěle a chutnat ještě lépe. Můžete si udělat falešné perníčky, grahamové sušenky nebo připravit sněhové pusinky. prozradíme vám, jak zařídit, aby byly vláčné.
Sněhové pusinky
Vypadají skvěle, chutnají snad všem, suroviny na ně v kuchyni najdete i bez předchozího nákupu a my vám teď ještě navíc prozradíme tajemství, jak je mít uvnitř krásně vláčné.
Ingredience
- vaječné bílky
- cukr (moučkový nebo krystal)
Postup
Bílky opatrně oddělte od žloutků. Dejte pozor, aby se k nim nedostala ani trocha žloutku, nešly by pak tak dobře vyšlehat. Na jeden bílek si připravte 70 až 100 gramů cukru, můžete použít jak moučkový, tak krupici (či krystal). A teď ten trik s vláčným vnitřkem. Bílky začněte šlehat ve vodní lázni (miska či hrnec ponořené v hrnci s vroucí vodou). Šlehejte elektrickým mixérem nastaveným na maximum a postupně k nim přidejte všechen cukr. Správnou konzistenci poznáte tak, že když obrátíte misku či hrnec dnem vzhůru (pozor, nespalte se), vyšlehaný sníh se ani nehne. Naplňte jím cukrářské zdobítko nebo obyčejný igelitový pytlík, kterému ustřihnete špičku, a na plech na pečící papír, sázejte malé pusinky. Pečte jen při 100 °C zhruba hodinu.
Doba přípravy: 15 minut
Cukroví na poslední chvíli - Obrázek 3 Zdroj: Isifa
Kokosky
Rovněž velmi jednoduché a chuťově vynikající. Po vyndání z trouby je navíc ještě můžete dozdobit čokoládou, což jim dodá ten pravý sváteční šmrnc.
Ingredience
- Kokos
- moučkový cukr,
- vejce
- (případně rum a citronová šťáva)
Postup
Jako u pusinek postupně přidávejte kokos a cukr. U dobrých kokosek platí pravidlo: stejné množství kokosu jako cukru. Na řekněme 250 gramů kokosu počítejte s 250 gramy moučkového cukru a 3 menšími či 2 většími vejci. (Milovníci méně sladkého pečiva si to samozřejmě mohou upravit a cukru malinko ubrat.) Pokud máte, můžete přidat ještě lžíci rumu a lžíci citronové šťávy. Všechno smíchejte a na pečicí papír pokládejte malé úhledné kopečky. Pečte při zhruba 160–170 °C do zrůžovění. Po vychladnutí můžete kokosky ještě „pocákat“ rozpuštěnou čokoládou.
Doba přípravy: 15 minut
Cukroví na poslední chvíli - Obrázek 1 Zdroj: Isifa
Zdobené perníčky
Nikomu nemusíte vykládat, že základ – tedy samotné perníčky – je kupovaný. Upřímně, nikdo to pod tak nádherným zdobením nebude mít šanci poznat.
Ingredience kupované perníčky nebo jiné vánoční cukroví na polevu moučkový cukr bílek (případně citronová šťáva a solamyl) cukrářské posypy a zdobení (perličky, vločky,…)
Postup
Suroviny na tyhle nádherné perníčky možná nebudete mít doma hned po ruce, ale jestli se teprve chystáte na velký vánoční nákup nebo budete někde poblíž supermarketu, zkuste zabrousit do oddělení s cukrářským zdobením a posypy. Uvidíte, že nabídka se v porovnání s minulými lety značně rozšířila. Polevu připravíte ušleháním bílku s 200 gramy moučkového cukru. Přidat můžete trochu citronové šťávy a lžíci solamylu. Polevou naplňte igelitový sáček, kterému ustřihnete růžek, a můžete začít zdobit. Fantazie se meze nekladou.
Doba přípravy: 20–30 minut
Cukroví na poslední chvíli - Obrázek 7 Zdroj: Bhg.com
Grahamové sušenky s kandovaným ovocem
Poměrně zdravá záležitost bez přidaného cukru (když pomineme ten ve sladkém kondenzovaném mléce).
Ingredience
- křehké grahamové plátky (225 g)
- rozpuštěné máslo (75 g)
- pomerančová kůra (15 g)
- sladké kondenzované mléko (400 ml)
- kandované ovoce (75 g)
- vlašské ořechy (150 g)
- plátky sušeného kokosu (150 g)
- sušené brusinky či rozinky, třešně a podobně (150 g)
Postup
Plech (zhruba 30 na 20 cm) vyložte pečicím papírem a lehce vytřete trochou másla. Křehké grahamové plátky rozdrobte do větší mísy, přidejte rozpuštěné máslo a pomerančovou kůru a dobře promíchejte. Přendejte na plech, rozprostřete po celé ploše a dobře upěchujte. Rovnoměrně pokryjte kondenzovaným mlékem a posypte kokosem, vlašskými ořechy, brusinkami a kandovaným ovocem. Všechno znovu lehce upěchujte a dejte péct při teplotě 170 °C na 20–30 minut až do lehkého zahnědnutí okrajů. Po vychladnutí opatrně přendejte na prkénko a ostrým nožem rozkrájejte na nudličky.
Doba přípravy: 30 minut
Cukroví na poslední chvíli - Obrázek 4 Zdroj: Bhg.com
Ozdobné dárečky
Tady zase nemusíte nic péct, jen zdobit. Stačí smíchat bílkovou polevu s trochou potravinářské barvy a voilá – zaručeně sváteční vánoční cukroví je na světě.
Ingredience
- čtvercové či obdélníkové sušenky
- na polevu: 1 bílek
- 200 gramů moučkového cukru
- různé potravinářské barvy
- Případně pokud vám nevadí, že budete mít jen dva odstíny, můžete použít malinový sirup – 3 lžíce pro lehce růžový odstín, 6 lžic pro sytější
Postup
Obvyklým způsobem si namíchejte bílkovou polevu na zdobení perníčků (viz výše) a přidejte potravinářskou barvu či sirup. Hustotu korigujte cukrem či citronovou šťávou. Poleva by se neměla roztékat, ale neměla by být ani tak hustá, aby nešla vytlačovat ze sáčku. Do každého sáčku si připravte jeden odstín a můžete se do toho pustit!
Doba přípravy: 20 minut
Cukroví na poslední chvíli - Obrázek 5 Zdroj: Bhg.com
Trik s perníkem na strouhání
Jak vytvořit super chutné cukroví v rekordně krátkém čase a rekordně lacino? Tajemství má jméno perník na strouhání!
Ingredience
- perník na strouhání
- bílková poleva
- na zdobení podle chuti nasekané mandle, strouhaný kokos či cukrářské zdobení
Postup
Perník na strouhání rozkrojte nejdřív podélně a obě půlky pak nakrájejte na zhruba stejně veliké nudličky. Dle výše uvedeného návodu si připravte bílkovou polevu na zdobení, kterou nudličky perníky umělecky „pocákejte“. Než poleva zaschne, můžete na ni nadrobit nasekané mandle či jiné zdobení.
Doba přípravy: 15 minut
Cukroví na poslední chvíli - Obrázek 6
(mak)
Další nápady na cukroví: