7. července 2015 05:30
Klára BeščecováNebojte se skvrn od čokolády a kakaa. My už víme, jak na ně
Období skvrn od teplem rozteklé čokolády nebo čokoládové zmrzliny je tady. Na oblečení vypadají fleky od čokolády docela hrozivě, my jsem si ale ověřili, že nemusíme propadat panice, ani když na šatech zaschnou.
Poradíme vám hned několik způsobů, jak se jich zbavit, a to velice elegantně, jednoduše, bez velkých příprav a utrácení za speciální odstraňovače skvrn.
Milují ji děti i dospělí a to i přes to, že se rozhodně nejedná o potravinu, kterou bychom měli konzumovat, pokud chceme nějaké to kilo shodit nebo alespoň udržet svoji ideální váhu. Vyrábí semimo jiné z kakaových bobů, což jsou semena zplodů tropických kakaových stromů. Kvalita a cena čokolády je velmi kolísavá, ta nejdražší a nejkvalitnější obsahuje kromě výběrových kakaových bobů už jenom kakaové máslo a případně cukr. Řada znás po čokoládě sahá při stresu nebo únavě, ostatně příznivé účinky čokolády na lidský organismus jsou prokázány vědecky. Čokoláda prostě patří koblíbeným pochoutkám, stejně tak čokoládová zmrzlina nebo teplé sladké kakao, méně oblíbené už jsou ale skvrny, které vzniknou kontaktem těchto pamlsků snaším oděvem. A protože i my patříme kmilovníkům čokolády a víme, že pouhým vypráním se čokoládových nebo kakaových skvrn nezbavíme, rozhodli jsme se vyzkoušet, jak je definitivně a co nejjednodušeji odstranit.
Tři skvrny, čtyři cesty
Návodů na odstranění čokoládových, případně kakaových, skvrn koluje mezi lidmi opravdu dost, od těch jednodušších po komplikovanější. Rozhodli jsme se začít těmi primitivnějšími, složitější návody jsme nechali jako zálohu, pokud bychom vprvní fázi byli neúspěšní. Kdemonstraci jsme použili čtyři bavlněné dětské nátělníčky, každý znich jsme u dolního okraje „dozdobili“ roztavenou čokoládou na vaření, čokoládovou zmrzlinou a právě uvařeným slazeným kakaem. Všechny skvrny jsme nechali bez výjimky 24 hodin zaschnout.
1/ Vlažná voda a sůl
Opravdu jednoduchý postup jsme vyzkoušeli na modrý nátělníček – skvrny jsme houbičkou přetřeli vlažnou vodou, ve které jsme předem rozmíchali několik lžiček kuchyňské soli. Už při prvním kontaktu shoubičkou je jasné, že všechny tři skvrny pomalu mizí. To nás povzbuzuje, na houbičku přitlačíme a zkoušíme to její hrubou i hladkou stranou. Vodu se solí necháme ještě několik minut působit a potom nátělníček na několik hodin namočíme do teplé vody spracím práškem.
2/ Mléko jako čistič
Do dalšího návodu se nám moc nechtělo, no řekněte sami, jakou šanci byste proti hrozivě vypadajícím skvrnám dávali mléku? Nakonec zvítězila zvědavost a fakt, že mléko najdete ve většině tuzemských chladniček. Postup byl stejný jako vpřípadě se slanou vodou, jen nátělníček byl tentokrát žlutý a knašemu údivu skvrny mizely ještě rychleji než vprvním případě. Nejviditelnější nakonec zůstává skvrna od čokolády. I mléko necháme ještě několik minut působit a potom i žlutý nátělník putuje do namáčecí lázně.
3/ Zvládá nádobí, ale poradí si sfleky?
Dalším velice jednoduchým, levným a přístupným způsobem je vyčištění nežádoucích skvrn několika kapkami prostředku na mytí nádobí. Ten si v našem předchozím pokusu si poradil skečupem a hořčicí, na omastek ale jeho síla nestačila. Jak si poradí sčokoládou a kakaem? Skvrny na bílém nátělníčku mizí pod houbičkou opravdu rychle, nakonec to ale vypadá, že se rozpily, takže celá spodní část trička vypadá docela nevábně. Prostředek na nádobí necháváme opět několik minut působit a rychle stím do namáčecí lázně.
4/ Volská žluč kontra sladká čokoláda
Posledním bojovníkem proti čokoládovým skvrnám bylo žlučové mýdlo. Kupodivu jsme nikde nenarazili na doporučení vyzkoušet ho na čištění čokolády nebo kakaa. Místo vtomto testu si ale vybojovalo bravurou, se kterou zvládlo omastek na kalhotách. Pokud jste nečetli, podívejte se zde. Postižené místo růžového nátělníčku jsme namočili, namydlili a mýdlo vpravili pomocí houbičky do tkaniny. Tyto skvrny nakonec vypadaly nejnadějněji, po několikaminutovém působení mýdla, když jsme tričko namáčeli, byla vidět vlastně jen malá stopa po čokoládě.
Odstranit čokoládu je vlastně hračka
Všechny nátělníčky jsme na závěr vyprali vpračce nastavené na program steplotou 30 ºC a usušili. A jaký byl výsledek našeho snažení? Opravdu překvapivý – na žlutém nátělníku čištěném mlékem, bílém prostředkem na nádobí a růžovém po zásahu žlučovým mýdlem nezůstaly vůbec žádné stopy po skvrnách, zmizela čokoláda, zmrzlina i kakao. Jediný postup, který se úplně neosvědčil, byla vlažná voda se solí – i po jejím působení zůstaly na bavlněné tkanině znatelné skvrny od čokolády a čokoládové zmrzliny. Mléko, žlučové mýdlo a prostředek na mytí nádobí odstraní spolehlivě i zaschlé skvrny od čokolády, čokoládové zmrzliny a kakaa, teď už víme, že ani oblíbené tričko pokapané čokoládou není žádná tragédie, stímhle problémem si dokážeme hravě poradit.
Co by také mohlo fungovat?
- Pokud se vám rozehřátá čokoláda vpije do oblečení a zůstane na něm vsilnější vrstvě, dejte látku do mrazáku, zmrzlou čokoládu odloupejte a teprve potom se dejte do čištění skvrny.
- Ještě čerstvou skvrnu od kakaa zoděvu vymyjete studenou vodou.
- Naše babičky pokládaly kakaem potřísněné části oblečení do mléka a nechaly ho vněm ležet, dokud mléko nezkyslo.
- Z vlněných látek odstraňovaly skvrny glycerinem sušlehaným žloutkem.
- Na zaprané čokoládové skvrny používaly chlorové vápno.
(bras)
Mohlo by vás zajímat: