Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Bydlení

Před a po: Byt jak klícka z vybydleného prostoru

Podívejte se, jak dopadla proměna omšelých šedesátých ve vzdušné 21. století.
Vydáno: 21.07.2016
Kuchyně je propojená s jídelnou, kde bílou stěn krásně zdobí jakoby neopracované tmavé dřevěné poličky

Generální rekonstrukce bytu je zásadní rozhodnutí, které na čas ovlivní chod celé domácnosti. Manželé Danielovi z Austinu v USA to věděli. Každý den po práci a o víkendech si ale rádi „mákli“, protože věděli, že výsledek bude stát za to. A povedlo se!

Úprava bydlení postaveného a vybaveného v 60. letech jim trvala půl roku. Rekonstrukci řešili svépomocí za přispění členů rodiny a přátel. Oba manželé mají rádi moderní a minimalistický vzhled a dali si na všem hodně záležet. Každá část zrenovovaného domova tak má svůj příběh.

Z nevábně vyhlížející staré kuchyně se stalo moderní vzdušné prostředí, kde je radost vařit Foto: Z nevábně vyhlížející staré kuchyně se stalo moderní vzdušné prostředí, kde je radost vařit; foto: Chase Daniel

Nejdůležitější bylo změnit kuchyni. její žlutá barva připomínala, že pamatuje už řadu amerických prezidentů. Působila spíš jako zažloutlá bílá, nevkusné zdobné orámování okna tahalo kuchyni kamsi do folklóru a dřevěné obložení působilo jak zašlé lino.

Změna byla chytře vymyšlená. Zůstal korpus skříněk a zmizely jen ty na stěně u okna. Dvířka byla nabílena. Obložení vsadilo znovu na dřevo, ale na zcela jiný dezén a barvu. Ostré protiklady bílé a tmavě hnědé vytvořily atmosféru čerstvosti. Vynikající je také vsazená skleněná bylinková zahrádka do okna kuchyně. Jedním slovem krása a nestálo to moc!

Další pokoj se musel trochu zmenšit, aby udělal místo prostornější koupelně Foto: Další pokoj se musel trochu zmenšit, aby udělal místo prostornější koupelně; foto: Chase Daniel

Dalším důležitým krokem bylo zbourání příčky a propojení obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní. Prostor se otevřel a prosvětlil. K optickému propojení místností posloužila také plovoucí podlaha napodobující ty poctivé dřevěné. Zamezila prapodivnému pocitu z bílé (až nemocniční) dlažby v jídelně a omšelému koberci v obývacím pokoji.

Podlaha také umožnila umístit do bytu staré kusy nábytku. U gaučů bychom možná pochybovali, zda se do zrenovovaného bytu hodí. Stačí ale počkat na kasičku, až bude zase plná, že? Starší dřevěné skříňky do nově pojatého prostoru v klidu zapadnou.

Prostornou atmosféru umocňuje kromě bílé na stěnách také zvolené osvětlení – průhledné skleněné koule. Co nakonec zaslouží velkou pochvalu, je proměna koupelny. Ze zašedlé růžové trojúhelníková zelená je excelentní změna! Čistota a energie z nové koupelny přímo čiší.

(fis)

Mohlo by vás zajímat:

Nejprve je nutné sestoupit po 50 schodech

Bydlení na hraně: Dům chtějí zapustit do okraje skály, místo střechy bude bazén

I z kuchyně se nabízí výhled na ranč

Prefabrikovaný dům už není sprosté slovo. I on může být krásný

Na změnu stačila jediná sobota

Slyšel kluky posmívat se domu staříka. Tak zorganizoval dobrovolníky a dům opravili


Reklama
Článek je zařazen v: bydlení, proměna, rekonstrukce, Dušan Vitázek, před a po
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama