9. listopadu 2015 05:30
Klára BeščecováMák obsahuje víc vápníku než mléko. Pomůže udržet pevné kosti i nehty
Také jste jako děti milovali sladké nudle s mákem a teď tohle jídlo občas dopřejete svým dětem nebo vnukům a tím s mákem v kuchyni končíte? Věřte, že je to škoda, mák si zaslouží, abychom ho do jídelníčku zařazovali pravidelně.
Mák setý je jednoletá rostlina, která se pěstuje pro malá semínka ukrytá vplodech – makovičkách. Je historicky spjat spotravinářstvím, ale díky obsahu omamných látek i s výrobou léků a bohužel také drog. Vněkterých zemích je jeho pěstování dokonce úplně zakázáno, ale co se legální produkce potravinářského máku týče, patří Česko knejvětším světovým pěstitelům.
Koupit mák není vůbec problém, vkaždém supermarketu najdete mák v jeho základní podobě, ale také předem umletý nebo jako součást hotových sladkých makových náplní. Vprodejnách se zdravou výživou je běžně kdostání bio mák a není problém sehnat ani makový olej.
Proč mák používat?
Jenže mák je dnes skutečně trochu opomíjen, řada znás ho má zřejmě uložen došuplíčku dětských vzpomínek na babiččiny buchty. V uspěchané době na něj zapomínáme nebo nad ním mávneme rukou se slovy, že ze sladkých jídel už jsme přece dávno vyrostli. Vřadě moderních domácností navíc chybí klasický mlýnek na mák, který byl ještě poměrně nedávno ve výbavě každé hospodyně. Možná bychom si tedy měli připomenout, že mák je nejenom chutný, ale také úžasně zdravý.
Co mák pobsahuje?
Obsahuje vápník, hořčík, železo, draslík, fosfor, vitamín E a cenné esenciální nenasycené mastné kyseliny. Zvlášť obsah vápníku je natolik významný, že si nemůžeme odpustit několik čísel: Doporučená denní dávka vápníku pro dospělého jedince je zhruba 1000 mg. Ve 100 g máku je 1400 mg vápníku, zatímco ve stejném množství mléka je ho pouhých 125 mg.
Nezapomínejte na mák 2 Zdroj: Thinkstockphotos
Mák na kosti, nehty i nervy
Pokud tedy nejste velkými konzumenty mléka a mléčných výrobků nebo se dokonce mléku vyhýbáte úplně, je mák výbornou alternativou, jak tělu zajistitdostatečný příjem vápníku. Ten je nezbytný pro dobrý stav kostí a zubů, dostatkem vápníku předejdete i lámavosti nehtů, vypadávání vlasů a bolestem zad.
Mák je navíc výborným zdrojem energie, ale přitom má i zklidňující účinky, zlepšuje paměť a pomáhá při dýchacích obtížích. Za dob našich prababiček používali léčitelé odvar znezralých makovic jako spolehlivý prostředek knavození spánku. Toto rozhodně nedoporučujeme, ale i tak je pro pravidelnou konzumaci máku dostatek dobrých důvodů. A rozhodně to neznamená, že byste se měli několikrát týdně cpát makovými buchtami.
Jak zpracovat mák bez mlýnku?
Mák můžeme přidávat například do müsli, snídaňových kaší, výborný je jako posyp domácího pečiva, ale velice jednoduše se zněj dá vyrobit i makové mléko, které má stejné využití jako kravské. Zkuste umletý mák smíchat smedem, získáte tak výbornou sladkou pomazánku na chleba.
A jak si poradit, pokud nevlastníte mlýnek na mák? Některé hospodyně radí použít elektrický mlýnek na kávu, jiné dokonce tvrdí, že to zvládají vmixéru. Na internetu ale najdete také řadu receptů na makovec znemletého máku. Ještě všestrannější užití než mák nabízí za studena lisovaný makový olej. Můžete ho přidávat do salátů, ale rozhodně se ho nebojte vyzkoušet ani při vaření nebo pečení. Má tak skvělé vlastnosti, že se hodí i pro péči o suchou pleť nebo dokonce na kůži postiženou ekzémy a záněty.
Recept na jednoduchý makovec
Ingredience
- 10 dkg umletého máku
- 30 dkg polohrubé mouky
- 15 dkg třtinového cukru
- 5 dkg rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- ¾ lžičky skořice
- 1 hrnek mléka
Postup
Všechny ingredience smíchejte a nalijte do vymazané a vysypané bábovkové formy nebo pekáčku. Pečte vtroubě vyhřáté na 150 až 180 ºC zhruba 45 minut.
Mohlo by vás zajímat: