reklama

Rezavý dům ve svahu. Nechybí vinný sklep ani skvělý výhled

bras
29. června 2016
Dům v Horoměřicích u Prahy má nezvyklý půdorys a opláštění, které nepotřebuje údržbu.
reklama

Jeho výlučnost není samoúčelná. Nezvyklý půdorys domu pomohl lépe oddělit odlišné zóny interiéru. Kompaktní nepravidelný tvar se dvěma vysouvajícími se křídly či konzolemi má své výhody. První konzola směřuje z hlavního obytného prostoru na jihovýchod s panoramatickým výhledem do údolí. Ta druhá s ložnicí ve druhém nadzemním podlaží je zas orientována na východ k pozemku s lesem a je díky tomu klidnější.

Dům je zapuštěný do svahu, kde se nachází vinný sklípek i s posezením. K opláštění fasády architekti z pražského Vyšehrad Atelieru navrhli vertikálně orientovaný rezavý plech Corten s velmi jemnou vlnovkou, který nevyžaduje údržbu.

Dům je výškově rozdělený po zhruba půl podlaží na šest výškových úrovní, které jsou od sebe vždy odděleny jedním schodišťovým ramenem. Odspodu mají tyto výškové úrovně následující funkce: již zmíněný vinný sklípek s částí pro hosty, relaxační místnost s tělocvičnou a technickým zázemím, garáž se zádveřím a úložnými prostory, hlavní obytný prostor s jídelnou a kuchyňským koutem, část s dětskými pokoji a nejvýše je část pro rodiče.

Dům je jedním z projektů přihlášených v soutěžní přehlídce Česká cena za architekturu (ČCA), jejíž první ročník letos vyhlásila Česká komora architektů.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
Štítky: bydleníokolí Prahyvíla
reklama