Kuchyně

7. prosince 2023 09:00

Lenka Valjentová

Linecké vánoční cukroví. Kde se u nás vzalo a proč přináší štěstí

Linecké cukroví slepované pikantním džemem bezesporu patří ke stálicím českých Vánoc a na svátečním stole by určitě nemělo chybět. Lineckému cukroví se donedávna přisuzovala magická síla, protože je pro něj charakteristické šťastné číslo sedm. Do základního těsta totiž patří jedenkrát sedm dílů cukru, dvakrát sedm dílů másla a třikrát sedm dílů mouky. A kdo sní na Štědrý den sedm kousků, bude mít štěstí celý rok!

Původ tradice pečení vánočního cukroví údajně sahá do 13. století, kdy měly jeho tvary jasnou symboliku a byla s nimi spojena řada pověr. Kulaté cukroví symbolizovalo slunce a rozdávalo se koledníkům, vykrajované ve tvaru zvířat mělo zase obdarovanému přinést sílu a vlastnosti daného zvířete. Nejstarším dochovaným cukrovím (13. století) dnešního typu jsou medové perníčky, ovšem k nejznámějším i nejoblíbenějším patří cukroví linecké.

Linecké cukroví je štěstí

Základní linecké těsto na cukroví se dělá v poměru jedenkrát sedm dílů cukru (70 g), dvakrát sedm dílů másla (140 g) a třikrát sedm dílů mouky (210 g). To je železné pravidlo. A protože lidé sedmičku lidé odjakživa považují za nejšťastnější číslo, tak zákonitě i linecké cukroví přináší lidem štěstí. Sedmička je první z desítky jediná, která není násobkem ani podílem ostatních, týden má sedm dní, duha sedm barev, v pohádkách se to hemží sedmero řekami a sedmero horami, sedmi trpaslíky či sedmi krkavci, mluví se o sedmi divech světa…

Z jednoho těsta více druhů cukroví

Z jednoho základního lineckého těsta můžeme ještě navíc vytvořit hned několik druhů cukroví, šetříme tak čas a získáme dostatečně široký repertoár vánočního cukroví. Základní ingredience jsou dané, ostatní suroviny už můžeme obměňovat, například přidat strouhané lískové či vlašské ořechy nebo kakao, citronovou kůru nahradit pomerančovou, ovonět některým vánočním kořením (skořice, badyán, vanilka). Taky při vykrajování různých tvarů a zdobení se můžeme vyřádit...

Klasické české linecké cukroví

Ingredience

  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • 1 lžička citronové kůry nebo 1 sáček vanilkového cukru
  • pikantní zavařenina na slepení
  • moučkový cukr na posypání

Příprava

  1. Mouku promícháme s cukrem a buď s citronovou kůrou, nebo vanilkovým cukrem. Přidáme nakrájené máslo a žloutek a vypracujeme tužší těsto. Zabalíme do fólie a dáme nejlépe přes noc do ledničky (ale stačí i dvě hodiny).
  2. Z uleželého těsta vyválíme asi 3 mm silný plát a vykrajujeme vánoční tvary (kolečka, hvězdičky, kytičky, srdíčka), polovina musí být hladká, do druhé poloviny menším vykrajovátkem uděláme otvor. Zbylé těsto spojíme a zpracujeme znovu.
  3. Tvary rozložíme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do trouby předehřáté na 160 až 170 °C a pečeme asi 10 minut, až okraje zrůžoví. Necháme vychladnout.
  4. Pak slepujeme džemem či rosolem.
  5. Uchováváme v krabici vyskládané ubrousky.
  6. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Kde se linecké narodilo

Linecká kolečka slepovaná džemem jsou jednou z vlajkových lodí českého vánočního cukroví. Odkud se k nám oblíbené linecké cukroví dostalo? Jeho kořeny leží v rakouském Linci a tamních lineckých očích (Linzer Augen). Sladké linecké oči (nebo taky kočičí oči) se v době Rakouska-Uherska rozšířily po celé monarchii, tedy i k nám do Česka, a naši předkové si recept postupně uzpůsobili podle svého.

INSPIRUJTE SE: Sádlenky, sádlovky a škvarkové koláčky. Tradiční české cukroví se sádlem

Původní Linzer Augen mají průměr okolo 10 cm a buď jeden větší otvor uprostřed, nebo tři menší uspořádané do trojúhelníku. Plné a vykrojené kolečko se slepuje pikantním kyselejším džemem, nejčastěji rybízovým, malinovým a šípkovým.

Rakouské linecké oči (Linzer Augen)

Ingredience

Příprava

Mouku smícháme s cukrem, přidáme nakrájené studené máslo, žloutek a muškátový oříšek (můžeme obměnit za 2 mleté hřebíčky, na špičku nože mletého badyánu nebo skořice, ale vždy jen jedno koření). Vypracujeme těsto. Musíme postupovat rychle, máslo se hnětením nesmí zahřát. Necháme v chladu nejméně hodinu odležet. Pak rozválíme těsto na 3 až 5 mm silnou placku a vykrajujeme kolečka o průměru 8–10 cm. Do poloviny vykrájíme buď tři malé otvory nebo jeden větší. Pečeme při 160 °C 15 až 20 minut. Po vychladnutí slepujeme pikantním džemem.

Zdroje: Vánoční receptář (Eva Šafářová), Vánoční pečivo (Olga Davidová)


Přečtěte si také