Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Bydlení

Slunná ložnice a tmavý obývák? Chytrá přístavba špatnou dispozici vyřešila

Nově přistavěné části dávají příležitost zcela předefinovat interiér domu a lépe využít denního světla. Přesně toho dosáhli majitelé starého domku v Melbourne tím, že přestěhovali pokoje.
Vydáno: 25.01.2017
Stropní podhledy jsou vpravdě členité

Jednoduché staré bungalovy v kalifornském stylu své obyvatele trápí věčným nedostatkem prostoru i denního světla. Řešením je přestavba domu i jeho expanze dál do zahrady s tím, že do světlé přístavby se nejlépe hodí přemístit obývací zónu. Na takto uvolněném, zpravidla potemnělém místě v původním domě pak může vzniknout nová ložnice.

Přesně s tímto záměrem projektovali přestavbu výše zmíněného bungalovu v Melbourne i autoři z ateliéru Architecture Architecture. Ve světlé přístavbě orientované na osluněnou severní stranu pozemku zřídili spojené obývací prostory s kuchyní a ve spíše tmavých částech původního domu zřídili nové ložnice. Jakkoliv se jednalo o rozsáhlou přestavbu, zásahy revidovali památkáři, od nichž přicházela doporučení na volbu materiálů i připomínky k podobě přístavby tak, aby respektovala své okolí. Architekti se tím nenechali rušit a naopak hledali způsoby, jak novou částí stavby moderním způsobem odkazovat na architektonické prvky původního stavení.

Střecha přístavby svým průběhem s mnoha plochami koresponduje s původním domem, dovnitř ale propouští světlo
Střecha přístavby svým průběhem s mnoha plochami koresponduje s původním domem, dovnitř ale propouští světlo
Peter Bennetts

Nové lomené střešní plochy sklonem navazují na povahu starého domu, jakkoli jsou ale v zájmu světlého interiéru lehce pozměněné. V nové části se to projevuje odlesky slunečního svitu, které se objevují snad v každém koutě zdejší obývací zóny s výhledem na břízy a eukalypt.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Toto je poslední snímek v galerii zachycující výše zmiňované posuvné dveře

Majitelka domu chce šokovat hosty. Luxusem a výstředností. Když se ty dveře otevřou...

Čtyři spřátelené páry si postavily své letní bungalovy vedle sebe

Čtyři kamarádi, čtyři bungalovy na jednom pozemku

Stavět bez bagru je svého druhu projev respektu ke krajině

Norská chata stojí z kopce


Reklama
Článek je zařazen v: Austrálie, dřevo, přístavba, Světlo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama