Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Bydlení

Střešní okna uprostřed domu a propojení se zahradou přeneslo starý dům do 21. století

Tento kdysi ponurý, na segmenty rozdělený cihlový dům ze 70. let si po kompletní renovaci interiéru a modernizaci exteriéru lze snadno splést s novostavbou, a to i v ohledu funkčnosti. Architekti v něm totiž uplatnili jedno velmi rafinované řešení pro dostatek denního světla.
Vydáno: 14.01.2017
Obývací zóna je obrovská, prosvětlená a moderní

Navzdory omšelému zevnějšku byl tento dům v Melbourne v dobrém stavu – na rozdíl od mnoha jiných australských domů ze 70. let měl totiž solidní obvodové zdivo ze dvou řad cihel a v patře dobře provedenou betonovou podlahu. Tato robustní konstrukce dovolila velké změny v interiéru, který je nyní uspořádaný tak, že jej půjde i v budoucnu snadno modifikovat. Kromě toho se architektům z ateliéru Inbetween Architecture podařilo prosadit větší okna a prosvětlit interiér, zejména jeho střed se schodištěm, ještě třemi střešními okny. Jednou z priorit projektu bylo také lépe provázat dům se zahradou a usnadnit přístup k bazénu, což na poměrně strmém svahu nebylo právě jednoduché.

Obývací zóna je obrovská, prosvětlená a moderní
Obývací zóna je obrovská, prosvětlená a moderní
Nick Stephenson

Již zmíněná velká proměna interiéru s sebou přinesla i nové rozmístění jednotlivých zón. Společné prostory pro rodinný život jsou v patře, zatímco ložnice a další místnosti vyžadující odhlučnění a soukromí se nacházejí v přízemí.

Nechybí ani jídelní kout
Nechybí ani jídelní kout
Nick Stephenson

Modernizovaný dům těží ze své příhodné orientace, která mu zajišťuje přístup k rannímu slunci, zatímco intenzivní odpolední slunce už do oken nesvítí. Přehřátí domu pomáhají předcházet i poměrně malá střešní okna, která však do interiéru přesto propouštějí dostatek difuzního světla po celý den. V prosvětlení domu jim totiž pomáhají zkosené šachty. Ty jsou viditelné už od vstupní haly v přízemí a v příchozích vzbuzují dojem, jako by je zvaly dál.

Inbetween Architecture

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

hlavní obytný prostor - výhled na hřebeny hor

Stodola po rekonstrukci nabízí velkorysé bydlení i pódium na cvičení jógy či koncerty

Reklama
Článek je zařazen v: rekonstrukce, přístavba
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama