reklama

Viktoriánský dům prošel totální rekonstrukcí. Vznikl světlý interiér, který nabídl třetí ložnici

zidkovm
2. prosince 2016
Terasovitý dům z viktoriánské éry poznamenaný úpravami ze 70. let potřeboval pořádně zrekonstruovat. Zůstaly jen obvodové zdi, pryč šly i okna, krb a schodiště.
reklama

Z původního domu z roku 1902 v Paddingtonu u Sydney zůstaly jen zdi. Na domu, který během dřívějších úprav přišel o všechny vnitřní konstrukce včetně schodiště, krbů, ale i dřevěných oken, nebylo co dalšího zachovávat. Architektka Annabelle Chapman tak dostala za úkol navrhnout podobu prakticky nového domu. Ten měl skýtat obývací a jídelní zónu s kuchyní, které by se otvíraly do zadní terasy. To se mimochodem hodilo o to víc, že je příhodně orientovaná v Austrálii prosluněným severním směrem. Součástí zadání byl i požadavek na třetí ložnici a druhou koupelnu.

Celý interiér prokoukl zásluhou nového centrálního schodiště, které v otevřeném prostoru působí jako sochařský objekt. Nejprve stoupá v jednoduché podobě, aby se následně rozvětvilo do dvou křídel.

Zadní část domu tvoří čtyři podlaží na betonových deskách s leštěnými podlahami a přesahujícími stropy nižších podlaží. Ze všech podlaží a místností na severní straně se naskýtá výhled na přístav. Výjimkou je jen jedna ložnice na jižní, čelní straně a koupelna.

Nečekaná výhoda přestavěného domu vzešla z ústupku sousedům. Tím, že si prosadili odskok boční stěny hlavní ložnice, vzniklo místo pro pětimetrové střešní okno, které nyní prosvětluje kuchyni. Hlavní kvalitou domu je ale vizuální spojení všech obývacích zón i rozsáhlý přístup všech místností k dennímu světlu a ventilaci.

Foto: Michael Wee

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama