Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama
Bydlení

Zbyla vám vánočka? Upečte si z ní báječnou žemlovku

Kdo by nemiloval vánočku. Ale tvrdou a suchou?
Vydáno: 27.12.2015
Žemlovka z vánočky

Tvrdá a suchá vánočka se dá pořád ještě namáčet do bílého kafe, ale když na Vánoce je tolik dobrot, jednomu se příliš nechce. Báječným řešením je proměnit její zbytky v chutnou žemlovku, kterou můžete dětem nechat připravenou doma mezi svátky, když musíte jít do práce. Vánočkou nahradíte veku a pak už přidáte jen standardní suroviny.

Budete potřebovat:
zbytky vánočky
měkký tvaroh
(pokud chcete, tak také jablka)
vanilkový a skořicový cukr
citron
rozinky
vejce
máslo

Banánová žemlovka
Banánová žemlovka

Postup:

Pekáč vymažte máslem a vysypte strouhankou. Žloutky smíchejte s mlékem, přidejte vanilkový a skořicový cukr. Teď už jen plátky či kousky vánočky namáčejte v mléce a vrstvěte v pekáčku. Vrstvu vánočky vždy proložte tvarohem smíchaným s rozinkami, dochucený šťávou z citronu,  pokud máte rádi žemlovku s jablky, přidejte i vrstvu strouhaných jablek. Zapečte na cca 180 °C zhruba po dobu 40ti minut.

Z bílků vyšlehejte sníh a až bude žemlovka hotová, dejte na vrch vrstvu sněhu a nechejte ještě zhruba 5 minut dopéct. Po vychladnutí můžete servírovat.

Recept je z dílny iniciativy Zachraň jídlo. Další zajímavé recepty najdete na www.zachranjidlo.cz

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Pečenáče ze smaženého kapra

Co se zbytky smaženého kapra? Udělejte si skvělý vyprošťovák na Nový rok

Sýr, čerstvé nebo sušené ovoce a lahvička dobrého vína – stačí málo a luxusní občerstvení je připraveno během pár okamžiků

5 tipů, jak rychle pohostit nečekanou návštěvu

Reklama
Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama