27. prosince 2015 05:12
Markéta ZídkováZbyla vám vánočka? Upečte si z ní báječnou žemlovku
Kdo by nemiloval vánočku. Ale tvrdou a suchou?
Tvrdá a suchá vánočka se dá pořád ještě namáčet do bílého kafe, ale když na Vánoce je tolik dobrot, jednomu se příliš nechce. Báječným řešením je proměnit její zbytky v chutnou žemlovku, kterou můžete dětem nechat připravenou doma mezi svátky, když musíte jít do práce. Vánočkou nahradíte veku a pak už přidáte jen standardní suroviny.
Budete potřebovat: zbytky vánočkyměkký tvaroh(pokud chcete, tak také jablka) vanilkový a skořicový cukr citron rozinky vejcemáslo
Banánová žemlovka
Postup:
Pekáč vymažte máslem a vysypte strouhankou. Žloutky smíchejte s mlékem, přidejte vanilkový a skořicový cukr. Teď už jen plátky či kousky vánočky namáčejte v mléce a vrstvěte v pekáčku. Vrstvu vánočky vždy proložte tvarohem smíchaným s rozinkami, dochucený šťávou z citronu, pokud máte rádi žemlovku s jablky, přidejte i vrstvu strouhaných jablek. Zapečte na cca 180 °C zhruba po dobu 40ti minut.
Z bílků vyšlehejte sníh a až bude žemlovka hotová, dejte na vrch vrstvu sněhu a nechejte ještě zhruba 5 minut dopéct. Po vychladnutí můžete servírovat.
Recept je z dílny iniciativy Zachraň jídlo. Další zajímavé recepty najdete na www.zachranjidlo.cz
(web)
Mohlo by vás zajímat: